Кандидат вишистите на изпит по математика в Алма Матер

Предварителният и по химия в Софийския университет е днес
6
Кандидат вишистите на изпит по математика в Алма Матер
Снимка: Булфото, архив

Кандидатстудентските изпити по математика II и по химия от предварителната сесия ще се състоят днес в Софийския университет "Св.Климент Охридски", съобщи пресцентърът на висшето училище

Изпитът по математика е от 9.00 часа и на него кандидат-студентите трябва да решат осем задачи. При решаването на задачите се използват знания от различни теми на училищната програма по математика. Всеки кандидат-студент трябва да се стреми да изложи решенията на задачите от изпита пълно, кратко и ясно, като се използва въведената в училище математическа символика. Необходимо е решението на всяка задача да съдържа кратки обосновки и обяснения за означенията и въз основа на кои теореми, аксиоми или определения са извършени съответните доказателства, пресмятания, построения и изводи. Решаването на задачите не предполага използването на помощни изчислителни средства.

На изпита кандидат-студентите трябва да пишат с химикалки, пишещи в синьо, могат да използват също черен молив, линия, триъгълник, пергел и гума. Не се разрешава ползването на калкулатори, електронни бележници и портативни компютри.

Изпитът по химия е от 14.00 часа и се състои от две части. Първата част е с 20 тестови въпроса, включващи материал по неорганична и органична химия, с изборен отговор /един от пет/. Втората част включва четири логически задачи /две по неорганична и две по органична химия/.

Отговорите на въпросите от теста по химия се събират един час след началото на изпита. На всеки въпрос трябва да се отбележи само едно вярно решение. Въпроси с повече от един отбелязан отговор се приемат за невалидни. За всеки верен отговор на въпрос от теста се дават 2 точки. Максималният брой точки за теста е 40.

Логическите задачи включват по няколко условия. Оценяват се само верни отговори на поставените в тези условия въпроси. Някои от въпросите могат да изискват обяснение на определени химични факти или закономерности. В такъв случай се очаква кратко обяснение и само на това, за което се пита. Обемът на задачите е съобразен с времетраенето на изпита. Общият брой на точките от втората част на изпита е 80. В зависимост от сложността, всяка задача носи от 15 до 25 точки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли някъде да пуснат ценоразпис?
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички "университети" в тази прокажена държава отговарят на поговорката:"Напусни го, за да научиш нещо".
4
3
 
6
 
! Отговори
Мераклия преди 6 години
В днешно време ако не учиш за лекар или адвокат, е супер безмислено да се мъчиш да влизаш в университета
3
0
 
9
 
! Отговори
Така де преди 6 години
Хахаха, това във всяка статия го бъркат. Ама този път две грешки в една думаБел. Ред. Кандидат-висшистите
2
0
 
14
 
! Отговори
Янко грездея преди 6 години
А за жОрналистите иСпит по бАлгарски език няма ли да има? :)
1
0
 
8
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
виШист....виШо образование...ами да, не е лесно...