Родители и учители питат: Защо искате да обезличите ТУЕС?

МОН иска училището да излезе от шапката на Техническия университет
25 мар 2018 15:00, Александър Попов
84
Родители и учители питат: Защо искате да обезличите ТУЕС?
Снимка: ТУЕС

Тази година Технологично училище "Електронни системи" трябва да празнува 30 години от създаването си. Но вместо това учители, родители и представители на ИТ бизнеса започват борба то да не бъде обезличено. През тези 30 години то е част от Техническия университет в София. Тридесет години в натрупване на опит и изграждане гръбнака на Българската ИТ индустрия. За всичкото това време ТУЕС не пречеше на никого, напротив – изграждаше първокласни кадри за всички нива на технологичния бизнес.

Миналата година ТУЕС към ТУ-София беше в Топ 4 на най-желаните училища след 7-ми клас и най-желаното технологично училище в страната. Ученици и завършили ТУЕС са носители на десетки награди и отличия в местни и международни състезания по програмиране, компютърни мрежи, роботика, хакатони и др. Завършилите ТУЕС заемат водещи позиции в ИТ компании в България и по света и са сред най-търсените ИТ професионалисти от бизнеса. Училището е и ключов партньор на МОН по програмата "Обучение за ИТ кариера".

През последните 30 години в ТУЕС е утвърден уникален образователен модел за създаване на висококачествени ИТ кадри. Той се базира на гъвкав специализиран учебен план, утвърждаван от ТУ-София и МОН, преподаване от университетски преподаватели и ИТ експерти от практиката.

Звучи като предизборно обещание, но всъщност е работещ модел.

И всичко това може да бъде заличено заради пропуск в Закона за предучилищното и училищното образование, и настояването от страна на МОН чрез РУО за изваждане на училището от структурата на ТУ - София.

ТУЕС е създадено през 1988 г. като експериментално училище към ТУ-София (тогава ВМЕИ "Ленин") и продължава да работи като част от структурата на университета. В закона са указани изключения за училищата по култура, изкуства и спорт, както и за международни училища, но не и за училища като ТУЕС.

Какъв е казусът?

Приетият през 2016 г. Закон за предучилищното и училищното образование не предвижда съществуването на такъв тип училище, което е интегрирано в структурата на университет, с учители, които са университетски преподаватели или специалисти от бизнеса. От приемането на закона, независимо от писма, срещи и молби - не е направено нищо в посока да се запази статута на училището.

Родители и преподаватели се притесняват основателно, защото министърът на образованието Красимир Вълчев иска училището да бъде извадено от структурата на Университета и да премине под управлението на министерството.

Според министъра няма място за притеснения, но не така мислят свързаните с ТУЕС. Защото това означава премахване на съвременната учебна програма, на специалните предмети от осми клас, на възможността университетски преподаватели и специалисти от ИТ компании да обучават учениците - защото по закон няма да имат право да преподават. И ще трябва да се назначават нови педагози, което е неприемливо за родителите и учителите. И според тях този факт ще превърне ТУЕС в безлична гимназия.

С писмо от 16 март тази година, началникът на РУО София-град Ваня Кастрева приканва за пореден път директорката на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова да подпише допълнително споразумение като директор на ТУЕС на основание на приетия през 2016 г. Закон за предучилищното и училищното образование. Тя засега отказва.

553 родители на ученици от 8-и до 12-и клас в ТУЕС настояват в петиция училището да остане в структурата на Технически университет - София. В отворено писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев те изразяват своята тревога от вероятната промяна в образователния модел на училището и извеждането му от структурата на Техническия университет - София.

"Настояваме за намиране на нормативно решение за утвърждаване на уникалния образователен модел на ТУЕС и за продължаване на обучението на учениците по съществуващия към момента начин на работа", категорични са те.

А този модел включва запазване на училището като част от структурата на Техническия университет - София и на достъпа до научните ресурси и материалната база на Университета; Запазване на досегашната програма на обучение, започваща от 8. клас и включваща множество специализирани предмети; Осигуряване на възможност настоящите преподаватели да продължат работата си в училището, в това число преподаватели от Техническия университет, преподаватели от ИТ компании и хора с практика в информационните и комуникационните технологии; Запазване на привилегиите за прием на учениците от ТУЕС в ТУ-София; Запазване на възможността за завършване на професионалното образование с дипломен проект; Запазване на задължителната практика след 11. клас; Запазване на академичната атмосфера и организацията на работа в училището.

"Спецификата на ТУЕС като звено на ТУ-София, учебните му планове, организацията на обучение, квалификацията на преподавателите са били важни за децата ни и за нас при избора на училище. Категорично заставаме зад усилията на преподавателския състав, ръководството на училището, Обществения съвет на ТУЕС и на Асоциацията на завършилите ТУЕС за запазване на настоящия образователен модел и сме готови да подкрепим всякакви действия и инициативи, които ще помогнат за това решение, завършва писмото до министъра на образованието.

Още в средата на 2017 година Българската асоциация на софтуерните компании BASSCOM, Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), ICT Cluster, Дигитална Национална Коалиция застават с нарочни декларации зад запазването на статута на ТУЕС и Професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. И намиране на законодателно решение.

През февруари тази година следва ново писмо до министър Красимир Вълчев, с копие до премиера Бойко Борисов, до зам.-министър председателя Томислав Дончев, до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, с което настояват за решение.

Засега отговори няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е пародия и порнграфия в тази държава, а това калпаво и селташко училище не става и пуйки да гледат в него.
38
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКой и как да обясни на този наистина изпростял и неорентиран народ, че не може с гола педагогика да преподаваш инженерна дисциплина! Кой и как да обясни на някои, че това е тенденциозно. да се срине и малкото, което е останало. Но, не берете грижа. всичките тези дечица щке отпътуват от някой терминал, а ние ще си говорим за педагогика ! Отчета се тотално падение на населението !
37
8
 
8
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
Малко по полека със заплатите,на 25 да взима над 6000 лв ? майкооо ти нещо неси наред хахах. И стартова 2200 в 11 клас също не е вярно. Познавамдоста хора в сектораи съмзапознат.
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е най-доброто училище , това даже е университет , Студентите от ТУ-София и ФМИ на СУ , едва 6-7 семестър , могат да се мерят с нивото на току що завършил ТУЕС.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви обясня какво ТУЕС е много повече от университет.Вистеон правят курс С++ вградени системи , , с обещание за работа , на интервю 140 студенти главно от СУ и ТУ. От тези 140 - 15 човека са допуснати да започват курса, , на финала 4 човека най-добри започват работа на пълна заплата, , 2 *** от ТУЕС току що завършили , другите 2 студенти съответно 3 и 4 курс. Останалите от тези започват стажанти на 800лв. да се доказват 6м. докато почнат на пълна заплата. , всички студенти от ТУ и СУ.
34
2
 
30
 
! Отговори
ТУЕС преди 6 години
Много са жалки тия неграмотници бе, спортните училища могат да са със специален статут, а това училище с ниво на университет не може.... Последните 20 години спортистите взеха няколко медала, а IT секторът е сред най -бързо развиващите се в ЕС, страшни приоритети имате *** комични, явно ви е яд , че вашите презадоволени отрочета нямат място там, по лесно е в платено училище, че там интелектуален подбор няма...... Държава управлявана от мутри създава мутри....
33
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези които завършихме ТУЕС сме най добрите IT в целият свят. За да не излизат повече кадърни кадри ще го унищожът. Ще поставят някои пенсионирани учители които и бъкел не разбират от IT технологии и ще изпълнят заръката на големите *** от хамерика и евро-гея. Българио Българио кой в таз черна люлка те залюля и с тези черни повои повива та селян-дурски управници те управляват?
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТУЕС е единственото училище още не си завършил и взимаш 2200лв. И това е защото децата ги учат инженери , а не педагози и психолози.. Никой от преподавателите няма педагогическо образование и сега като излезе от ТУСофия и стане като всички , преподавателите ще останат без работа или ще взимат по-малко пари от педагозите.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха *** Дано поне чичо ти е постигнал нещо в живота.
30
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз кога ви казвам , от учителите нищо не става , педагогиката не не е наука..В ТУЕС - преподават инженери и учени , никой няма диплома за педагог.. Децата в ТУЕС почават работа в ИТ сектора в 11 клас.. ТУЕС е трън в очите на евреите , американците.. колонизаторите..
29
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМи да дойда,по колко вървят седимците в ТУЕС?Дай ми десет.Плащам в брой, чичо ми е владика.
28
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"През февруари тази година следва ново писмо до министър Красимир Вълчев, с копие до премиера Бойко Борисов, до зам.-министър председателя Томислав Дончев, до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, с което настояват за решение.Засега отговори няма."В момента въпросните лица са прекалено заети да лъскат пътеката на Ердоган, Юнкер и Туск.
27
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 25:Ела поучи една седмица във "връзкарската" гимназия ТУЕС и после говори. Нас трябва да ни е срам, че ти си "гражданин".
26
0
 
12
 
! Отговори
ГЕРБ преди 6 години
А? Какво? В момента сме прекалено ангажирани да посрещаме ердоган и юнкер с баклава и шербет. Алармирайте ни след срещата, когато няма да ви обърнем внимание.
25
41
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пътят на връзкарските момченца:1. Първо в такива измислени техникуми и гимназии като ТУЕС;2. После, "виЗшиЗД" в рази подобни "университети";3. Накрая - пожизнена "калинка" на синекурна длъжност - партийно кранче за източване на данъците и осигуровките за здраве и старини на "пчеличките" като мен.СКАПНА, ГАДНА, ПРОКЖЕНА държава и народ!!!Срам ме е, че съм твой гражданин!!!
24
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама какво чудно има, гробарите тва искат-безлична маса. От учебната програма и методика - до учебниците, всичко това е с цел да се възпитават чалгари
23
0
 
37
 
! Отговори
bilikidd преди 6 години
Всичко, което е държавно и работи добре-трябва да се престуктурира или се унищожава напълно!!!Това е основно правило на господата управляващи чиновници в нашата държава, независимо за какво иде реч:образование, енергетика, промишленост и т.н.Мисля си от написаното от мен, ще се досетите, защо се случва !!!
22
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Koтило на кртени и шуробаджанашки "наши момчета".Закривай!!!
21
0
 
25
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Ама Кастратева не я ли уволниха след скандала с учебниците по история?
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
18,в жестока грешка си, ама жестока. Само за последните три месеца имам пет оферти от западни фирми и то дори без да съм ги търсил. Там търсят ИТ-та под дърво и камък.