Министър Вълчев: 1500 лева средна учителска заплата!

Сега преподавателите получават минимум 760 лева
Обновена: 27 мар 2018 14:32 | 27 мар 2018 13:30, Надежда Йосифова
90
Министър Вълчев: 1500 лева средна учителска заплата!
Снимка: БНТ

Предвижданията в образованието на министър Красимир Вълчев за идните години са: допълнителни стипендии в университетите и увеличаване на приема на бъдещи педагози, назначаване на повече по-млади хора в училищата и по-големи заплати за учителите.

Това каза министърът на образованието и науката пред журналисти на международната конференция "Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено образование - привличане, набиране и подготовка на ефективни млади учители в образованието".

Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

В момента минималната основна заплата за длъжностите "Младши учител" и "Учител" е 760 лева. Предвижда се при евентуални следващи стъпки нагоре при бюджетите за 2019, 2020 и 2021 г., тя да достигне над 1250 лева, а средната заплата в образованието ще бъде над 1500 лева.

"Важното е като държава, да поддържаме учителските заплати над средните за страната, това е ключово в дългосрочен план, за да мотивираме повече млади хора да станат учители", коментира министър Вълчев.

По думите му недостиг на специалисти и на работници ще има във всички професии и сектори, но недостигът на квалифицирана работна ръка ще бъде по-малък, ако успеем да направим така, че повече млади хора, с високи образователни резултати, станат учители.

Има малко увеличение на студентите в професионалното направление "Педагогика", но за съжаление, все още има намаление на студентите в професионалното направление "Педагогика на обучението по...", каза министър Вълчев. Той отбеляза, че това е важно, защото в това направление се обучават бъдещите учители по различни предмети.

Особено тревожен е недостигът на учители по физика, по математика и по някои други учебни дисциплини, заяви образователният министър. Вълчев обяви, че МОН ще направи информационна система, която ще показва къде има недостиг на учители и по кои учебни предмети.

В тази система ще се регистрират всички завършващи с педагогическа правоспособност, както и имащите такава, но ще има и информация за педагогическите специалисти, навлизащи в пенсионна възраст - по региони и по учебни предмети. Така "ще картографираме" недостига на учители в страната, коментира министър Вълчев.

Той съобщи, че младите учители в българското училище - до 35 години, са 8 процента, което е относително малко от общо близо 90 000 учители. Средната възраст на учителите у нас сега е между 49 и 50 години, като тя е достигнала максимумът си преди две-три години, като през последните три години са се пенсионирали много български учители.

Затова средната учителска възраст "малко падна", а при нормално възрастово разпределение тя би трябвало да бъде с десет години по-малка, обясни образователният министър.

"Предизвикателството е в това - да обезпечим системата с близо 40 000 педагогически специалисти, в следващите десет години", обяви министър Вълчев. Той каза, че в следващите години средно ще се пенсионират на година между 4000 и 4500 педагогически специалисти - учители, училищни директори, логопеди, психолози.


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Pavel Staikov преди 7 месеца
ученици, а и това са временни неща за по няколко седмици. Сега съм Холандия и съм си добре. Като направят заплатите по 2000 евро ще дойда да работя в България, дотогава управляващите бандите да ми ядат кура.
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До счети
Трябва да си много прост, за да мислиш така! Ама май половината са такива. Учителската професия е първата, но трябва и труд от страната на ученика. Учителя няма магическа пръчица, а маркер за бяла дъска и с него НЕ може да налива знания без усилие за запомняне. А и това, че учителите придружават децата на завършването на годината (и то само до 4 клас), не означава, че постоянно са по екскурзии. Много ограничено мислене имате. От другата страна на катедрата е по-различно.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Gost

поради технически проблем не ми е възможно да изписвам няколко буквички и моля учителите да не рaзгневяват много. Но българският не се забравя, дори и след 15 и повече години, защото първите са определящи, а не тези след тях. И пак стигаме до темата образование (безплатно и достъпно), защото без него няма и наzия.
80
0
 
3
 
! Отговори
Gost преди 9 месеца
Господине, къде си Ви учителите? Филолози обърнаха от много отдавно гърба на родината, а 50+ ги пратихте в пенсия. Не е и чудно, след като барман по Черномориете си взема повече в чобчето от един педадог, който е обременен със задачата , да усмирява развилнените Ви дечиза ако останат без Smartphone. И за двойно вазнаграждение, аз лично, не бих се хванала на това хоро, а за Вас не знам.
79
0
 
2
 
! Отговори
Tutunche преди 9 месеца
Kef cena niama.
78
0
 
3
 
! Отговори
lele преди 9 месеца
До счети

Ако си ми ученик, ще ти шляпна слаб 2, щото това е аргумент от дъното на реториката :D
77
0
 
8
 
! Отговори
Стар даскал преди 9 месеца
От малките у-ща по села и махали - полза никаква. Групирайте ги в средищни училища. Модернизирайте ги, да няма слети паралелки, да има преподаватели по всяка специалност, дайте на децата по едно безплатна закуска. Въведете правилник на училището, контролирайте получаваните знания, въз основа на които определете заплащането на учителите. Махнете тия РИО-ве, назначете инспектори по общини, и стига с бумащини, та вън.оценяване, та вх.ниво - щото няма нищо реално.Това е мое мнение.
76
0
 
3
 
! Отговори
до 71 преди 9 месеца
На самите учители е нужно, за да отчитата повече броя ученици. Като няма деца, няма да има и учители!
75
0
 
5
 
! Отговори
Ling преди 9 месеца
Ministerstvoto na ujasite...:-)
74
19
 
6
 
! Отговори
счети преди 9 месеца
Е, нека я приемат тази заплата та да гръмнат и другите професии. Да видим с какво моето образование и профасия / имам висше икономическо и съм счетоводител / са по-долу и не заслужават поне тази учителска заплата. Все са по екскурзии и мероприятия, а децата ни са с "много големи знания" . Аз съм против .
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
притчата за свинското със зеле. вервайте ми.
72
3
 
17
 
! Отговори
родител преди 9 месеца
Намалете възрастта за пенсия на учителите, щото става страшно. Учител на 65 г. в училище - звучи несериозно, нали? Децата искат млади, компетентни и мотивирани учители!
71
1
 
19
 
! Отговори
народът преди 9 месеца
ОТМЕНЕТЕ ПРЕМИНАВАНЕТО В СЛЕДВАЩ КЛАС СЪС СЛАБ 2. И ЗАЩО УЧИТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ДОПЪЛНИТЕЛНО С УЧЕНИЦИ, ПОЛУЧИЛИ СЛАБ 2? КАК МОЖЕ ДА СТИГАТ В 5. КЛАС НЕГРАМОТНИ? ЗАЩО, КОМУ Е НУЖНО ТОВА?
70
1
 
18
 
! Отговори
Бг турчин преди 9 месеца
Не по този начин ще се оправи образователната система.
Имам много познати ,които ходят във ВУЗ-ове и си плащат семестрите само без да присъстват (Шуменски,Свободен,Русе имного дргуи) и започват да преподават докато са без хабер от цялата работа.Познавам един учител (вече и магистър) не може да приказва на български бе хора,за какво си говорим.Знам цели села,където лично за мен младите учители са на ниво 10 клас...
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До всички ***, които предлагат да се закрият всички малки училища. Защо после ревете, че всички селяни са дошли на Вашите жълти павета и Ви дишат Вашия столичен въздух.
Сега осъзнах всъщност защо са тези протести против замърсяването на въздуха в София, селяни първо поколение се срамуват от селския си произход.
68
0
 
9
 
! Отговори
избирател преди 9 месеца
Никой не може да Ви даде това,което аз бих могъл да Ви обещая........
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Будали вие не разбирате от образование и обучение , щото никога не сте си затормозявали мозъка да мисли..
Образоването по света навсякъде пълна деградация. няма САЩ , няма Русия и Германия всичко бълва негодници , дегенерати , а на запад джендъри..

На глобалния елит не му трябват учени , научните иследвания се контролират така че ви заведат до кривата круша.. Милиардни проекти като Колайдера пълен провал откриха нищо.. от 1970г. до сега нищо не е открито..
66
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди да вдигнат заплатите на учителите, да разчистят всички дългогодишни директори (виж 118 СОУ), които са се окопали, феодалстват и са се самозабравили в субективното си отношение към учители и администрация. Само си пълнят гушите с премии и ДТВ-та. А учителите търпят, защото са пред пенсия и все те са виновни заради бедобразията на учениците.
65
11
 
5
 
! Отговори
? преди 9 месеца
Нека всеки родител си оборудва детето с камера и микрофон и така го изпраша на училище!
Нека всяка телевизия започва и си завършва програмата с показване на учители "насилници"!
Тогава никакви пари няма да мотивират тези които са родени да бъдат учители да желят да работят като такива!
Да искат да получават такива пари сигурно ще се намерят желаещи! Не и можещи да ограмотяват децата ни обаче!
64
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
дават се луди пари за училища с 20-30 ученика по селата ,като половината се водят само на книга....че и по разни програми ги санират за милиони....