Министър Вълчев: 1500 лева средна учителска заплата!

Сега преподавателите получават минимум 760 лева
Обновена: 27 мар 2018 14:32 | 27 мар 2018 13:30,
90
Министър Вълчев: 1500 лева средна учителска заплата!
Снимка: БНТ

Предвижданията в образованието на министър Красимир Вълчев за идните години са: допълнителни стипендии в университетите и увеличаване на приема на бъдещи педагози, назначаване на повече по-млади хора в училищата и по-големи заплати за учителите.

Това каза министърът на образованието и науката пред журналисти на международната конференция "Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено образование - привличане, набиране и подготовка на ефективни млади учители в образованието".

Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

В момента минималната основна заплата за длъжностите "Младши учител" и "Учител" е 760 лева. Предвижда се при евентуални следващи стъпки нагоре при бюджетите за 2019, 2020 и 2021 г., тя да достигне над 1250 лева, а средната заплата в образованието ще бъде над 1500 лева.

"Важното е като държава, да поддържаме учителските заплати над средните за страната, това е ключово в дългосрочен план, за да мотивираме повече млади хора да станат учители", коментира министър Вълчев.

По думите му недостиг на специалисти и на работници ще има във всички професии и сектори, но недостигът на квалифицирана работна ръка ще бъде по-малък, ако успеем да направим така, че повече млади хора, с високи образователни резултати, станат учители.

Има малко увеличение на студентите в професионалното направление "Педагогика", но за съжаление, все още има намаление на студентите в професионалното направление "Педагогика на обучението по...", каза министър Вълчев. Той отбеляза, че това е важно, защото в това направление се обучават бъдещите учители по различни предмети.

Особено тревожен е недостигът на учители по физика, по математика и по някои други учебни дисциплини, заяви образователният министър. Вълчев обяви, че МОН ще направи информационна система, която ще показва къде има недостиг на учители и по кои учебни предмети.

В тази система ще се регистрират всички завършващи с педагогическа правоспособност, както и имащите такава, но ще има и информация за педагогическите специалисти, навлизащи в пенсионна възраст - по региони и по учебни предмети. Така "ще картографираме" недостига на учители в страната, коментира министър Вълчев.

Той съобщи, че младите учители в българското училище - до 35 години, са 8 процента, което е относително малко от общо близо 90 000 учители. Средната възраст на учителите у нас сега е между 49 и 50 години, като тя е достигнала максимумът си преди две-три години, като през последните три години са се пенсионирали много български учители.

Затова средната учителска възраст "малко падна", а при нормално възрастово разпределение тя би трябвало да бъде с десет години по-малка, обясни образователният министър.

"Предизвикателството е в това - да обезпечим системата с близо 40 000 педагогически специалисти, в следващите десет години", обяви министър Вълчев. Той каза, че в следващите години средно ще се пенсионират на година между 4000 и 4500 педагогически специалисти - учители, училищни директори, логопеди, психолози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а пенсииите???!!! или пенсионерите да си умрат най-добре....за да има пари за учителите....ами хората в културата....с какви заплати са те...
62
4
 
8
 
! Отговори
D: преди 6 години
Ами да им ги увеличат на 3000, за това че от училищата масово излизат неграмотни !!!
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото си спомням и висшето образование е към МОН, та да попитам министъра, ако 1500 лв. ще е средната учиелска заплата, колко лева ще е средната зплата на преподавател във ВУЗ? И да не се оправдава с автономиите на ВУЗ-овете, трябва да има процентно съотношение.
60
4
 
9
 
! Отговори
инструктор преди 6 години
ами те и 1500 лв са малко за учителите. Ама четвъртата революция /дигиталната/ *** на вратата. Скоро разни глупендели с фуражки и без ще разберат,че всичко минава през УЧИТЕЛИТЕ...........като начало 30лв на час. ; Които се учи тои ще сполучи'--стара приказка която ще стане могУ актуална..................
59
2
 
10
 
! Отговори
:) преди 6 години
До Анонимен 54Нека да ги намалят още!Сега има 1 училище на 15 села. Направо да закрият единственото училище в региона. Във всеки по- голям град да останат най- много 2 основни и 1 гимназия. Достатъчно е. Като сте започнали с унищожението, давайте докрай!
58
10
 
5
 
! Отговори
до 50 преди 6 години
Ще станат ,ще станат! Като ГЕРБ "отпътуват", ще дойдат БСП и тогава заплатите ще се вдигнат с 2-3 нули отзад, като през 1996-1997 година!
57
5
 
3
 
! Отговори
Diego преди 6 години
Na tezi Aborigeni li...?! Mnogo im davate...:-)
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БАБА КУНАНяма значение кой е на власт. При МРЗ 510лв, учителските заплати не могат да станат 1500лв. Когато... някога... някой ден... ако изобщо... МРЗ стане 1000лв, чак тогава учителската ще стане 1500лв.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен 54 преди 6 години
учениЦИ*******************
54
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Катастрофата на име МОН има да оправя толкова много, че нещата които всъщност работят в тази система се броят на пръсти. Една мярка, която трябва да се вземе незабавно в близките години е намаляване на броя училища. В България има ред училища с по 60-70 ученика. При положение, че за 10 места в гимназия се борят по 5 ученика, какво качество очаквате? Навсякъде могат да влязат *** и пульо. Има толкова много училища и толкова малко ученици, че ме е страх да си помисля какви пари отиват на вятъра.
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук само ще вметна,че обещаването няма нищо общо с даването.Както много добре знаем всички :)
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NE VSI4KI ZASLUJAVAT.
51
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В най-доброто училище ТУЕС - няма никой с диплом педагог.. Нужно ли да харчим пари за такива негодници педагози .. По добре учат за математици , физици , инженери ..
50
3
 
18
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ДВОЙНИТЕ УЧИТЕЛСКИ ЗАПЛАТИ НЯМА ДЕ СЕ СЛУЧАТ НИКОГА ЗАЩОТО ГЕРБ СА ПЪТНИЦИ, КОЕТО БОКО И СИЕ МНОГО ДОБРЕ ГО ЗНАЯТ И ПО НАЙ-ДОЛНОПРОБЕН НАЧИН ЛЪЖАТ УЧИТЕЛИТЕ !!!
49
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да не закривате училищата в градовете, масово закрихте училищата по селата и учениците всеки ден се подхвърлят в автобусите, пътувайки до града. Селата опустяха. Кажете броя на автобусите в автопарка на просветата!Колко учители останаха без работа и колко автобусни шофьори назначихте!Вместо да се хранят вкъщи, учениците се хранят в ученически столове. Колко са разходите за столовете? Не за учители отиват парите, а за транспорт, шофьори, храна, готвачки... На училище се ходи, да се яде.
48
3
 
15
 
! Отговори
123 преди 6 години
Защото много учат децата ? Малкият ми внук, не е тръгнал на училище, а пише по разбрано, от баткото който е в 5 клас. Пари за лекари и мед.сестри - няма, за гледачите от домовете - няма, за служители в затворите - няма, за пенсионерите - 20 лв. за Великден, и то не на всички. Да изброявам ли ...... Сега нови измислици ....
47
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Нито един, който е завършил педагогика, ако ще с диплома 12, НЕ МОЖЕ ДА ПРЕПОДАВА ФИЗИКА, ХИМИЯ, МАТЕМАТИКА, ДОРИ ФИЛОЛОГИЯ НЯКАКВА. Педагогика не се учи, тя се научава в работен режим с деца. Иначе ще кълвем тъпите учебници и на финала нищо ! Физик може да се сдобие с педагогическа практика, на педагог - некога с физичиске ! Престанете да пишете простотии !
46
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1500 лв при Борисов 30
45
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента учител без допълнителни квалификации (но ако има, ги е платил и не са евтини) след удръжките за данък и осигуровки получава малко над 600 лв. Доста ще почакат до 1500 лв.
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Морски 40Абе глупариндер , ти какво искаш всички обществени поръчки да се печелят от БСП . Разбира се , че БКП-БСП трябва да гладува , защото е здравословно.