Министър Вълчев: 1500 лева средна учителска заплата!

Сега преподавателите получават минимум 760 лева
Обновена: 27 мар 2018 14:32 | 27 мар 2018 13:30,
90
Министър Вълчев: 1500 лева средна учителска заплата!
Снимка: БНТ

Предвижданията в образованието на министър Красимир Вълчев за идните години са: допълнителни стипендии в университетите и увеличаване на приема на бъдещи педагози, назначаване на повече по-млади хора в училищата и по-големи заплати за учителите.

Това каза министърът на образованието и науката пред журналисти на международната конференция "Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено образование - привличане, набиране и подготовка на ефективни млади учители в образованието".

Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

В момента минималната основна заплата за длъжностите "Младши учител" и "Учител" е 760 лева. Предвижда се при евентуални следващи стъпки нагоре при бюджетите за 2019, 2020 и 2021 г., тя да достигне над 1250 лева, а средната заплата в образованието ще бъде над 1500 лева.

"Важното е като държава, да поддържаме учителските заплати над средните за страната, това е ключово в дългосрочен план, за да мотивираме повече млади хора да станат учители", коментира министър Вълчев.

По думите му недостиг на специалисти и на работници ще има във всички професии и сектори, но недостигът на квалифицирана работна ръка ще бъде по-малък, ако успеем да направим така, че повече млади хора, с високи образователни резултати, станат учители.

Има малко увеличение на студентите в професионалното направление "Педагогика", но за съжаление, все още има намаление на студентите в професионалното направление "Педагогика на обучението по...", каза министър Вълчев. Той отбеляза, че това е важно, защото в това направление се обучават бъдещите учители по различни предмети.

Особено тревожен е недостигът на учители по физика, по математика и по някои други учебни дисциплини, заяви образователният министър. Вълчев обяви, че МОН ще направи информационна система, която ще показва къде има недостиг на учители и по кои учебни предмети.

В тази система ще се регистрират всички завършващи с педагогическа правоспособност, както и имащите такава, но ще има и информация за педагогическите специалисти, навлизащи в пенсионна възраст - по региони и по учебни предмети. Така "ще картографираме" недостига на учители в страната, коментира министър Вълчев.

Той съобщи, че младите учители в българското училище - до 35 години, са 8 процента, което е относително малко от общо близо 90 000 учители. Средната възраст на учителите у нас сега е между 49 и 50 години, като тя е достигнала максимумът си преди две-три години, като през последните три години са се пенсионирали много български учители.

Затова средната учителска възраст "малко падна", а при нормално възрастово разпределение тя би трябвало да бъде с десет години по-малка, обясни образователният министър.

"Предизвикателството е в това - да обезпечим системата с близо 40 000 педагогически специалисти, в следващите десет години", обяви министър Вълчев. Той каза, че в следващите години средно ще се пенсионират на година между 4000 и 4500 педагогически специалисти - учители, училищни директори, логопеди, психолози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Влезте в сайта, на което и да е РУО и вижте колко училища са закрити през годините!Какво се случи с учителите от закритите училища, г-жо Такева? Осигурихте ли им работа? НЕ! Те бяха аут от системата и станаха продавачки.На работа вземахте само бившите дружинни председателки, бившите комсомолски секретари и партийни функционери. Всички, които ще се пенсионират в близките години са бивши партийни кадри- БКП и ДКМС. Същите станаха БСП, ДПС, СДС, ГЕРБ... Заради тях изритахте кадърните учители.
42
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МорскиДобре долу ГЕРБ казваш....,а кой БСП ли ? Смешен комунист,...точно тези к,които ни крадат от 1945....не става,.....,всички в затвора и тогава ще се оправи в България....
41
0
 
15
 
! Отговори
Извънземното преди 6 години
Българи , чухте ли че хората кацнаха на астероид? Говоря за "хората" не за Вас. Вие сте някакво "еволюционно отклонение" щом още планирате заплатите на даскалите Ви да станат 700 Е през следващото хилядолетие. Ами то до тогава няма да има пари бе..Вие какво ще правите пак...?
40
5
 
16
 
! Отговори
Морски преди 6 години
90% от обществените поръчки финансирани с Еврофондове се печелят от фирми на Бойко Борисов и ГЕРБ.Бойко вече не е милионер,а милиардер.
39
8
 
11
 
! Отговори
Морски преди 6 години
На всички избори досега ГЕРБ задължаваха полицаи и военни да гласуват за тях,задължително,заедно с цялото семейство.Това е обществена тайна.От страх никой не го споделя.
38
3
 
10
 
! Отговори
КонУмрел преди 6 години
В БГ проблема е че има много продрискани ченгета и фискултурници. Другите са страхливи пилета.
37
5
 
26
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Герберски измамници,къде видяхте 1500 лв. заплата,слезете малко при хората и вижте мизерията.Стига сте се крили в палатите си за милиони.Долу ГЕРБ!!!
36
2
 
7
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
Соца не може да съществува без една умерена диктатура ,хората не са дорасли за него все още, но ще узреят когато ЕС престане да ги подържа на изкуствено дишане.
35
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм умен и ви казвам.. Професия педагог трябва да се забрани.. Ако искате децата ви да са готови за живота на 19г. да работят за 2200лв. Педагозите ще забавят развитието на децата ви и на 30г. няма да готови и за работа и за семейство.. Демографската криза е резултат от дългото обучение.. Всички средновековни математици са направили своите открития на 20-21г. които днешните деца бавноразвиващи се учат в университета..
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 27Какви педагози са тия до 6. клас? Оная вечер даваха едно момиче станало учителка до 4. клас, пък завършила Философия. С Философия ще учи малките на четмо и писмо! Случайно била попаднала на учителско място! Представи си "случайно"!!! Хората се борят със зъби и нокти, конкурси, конкуренция, за едно място кандидатстват 40 учители, тя "случайно" станала учителка!!! Поне не си показвайте връзкарските назначения. Всеки учител знае как "стават" нещата.
33
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички учителки са жени на полицаи .. Понеже ГЕРБ е милиоционерска партия мисли как да им вдигне заплатите..
32
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те педагозите ги измислиха джендърите.. Това е псевдонаука.. През комунизма гледаха на децата като на престъпници , А днес ги правят *** извратеняци..
31
5
 
10
 
! Отговори
алоо преди 6 години
Вълчев,Вълчееев, проблема с огромното неграмотно население е НЕАДЕКВАТНАТА образователна система като цяло. То и сега учителите със стаж и опит си докарват по 1000-1200 лв. общо- я частни уроци, я лекторски и т.н. Така че престанете с това,че учителите получавали малко,били са нестимулирани и затова сме толкова неуки. Ако ще и 3000 лв. да им направите заплатите с тази система на обучение,която е от 40-50 г, с много малко подобрения,ще си останем пак най-неуките в ЕС.Променете СИСТЕМАТА,СИСТЕМАТА
30
0
 
20
 
! Отговори
Чочка преди 6 години
До АнонименАз пък питам Янка кога най-накрая ще се пенсионира????
29
4
 
9
 
! Отговори
ОПИТ преди 6 години
Защо не почерпим опит от Златните Години на Соца ?Тогава Учителите бяха с най-високи заплати . Депутат и Общински Съветник , Министър , Министър Председател , Кмет бяха Почетни Длъжности с Минимална Заплата .
28
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такова нещо учител , има - учен , инженер , лекар и хора с други професии които учат чираци.. Какво това учител като не разбира нищо не може да 2реда код да напише , а е учител по информатика..
27
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да забранят на педагози да се докосват до деца след 6 клас. На какво ще ги научат тези негодници , за да дадеш трябва да имаш нещо в главата , а в на учителите главата няма нищо .. Ако имат няма да станат учители , а учени , инженери и лекари.. Записали са педагогика защото лесно се завършва.
26
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не може един учител да взима по-малко от един регулировчик.
25
1
 
17
 
! Отговори
Учител преди 6 години
Радвам се на тази хубава новина. Не завиждам. Пенсиониран учител съм и затова искам да попитам дали не се предвижда и увеличение на нашите пенсии. Живеем унизително, защото пенсиите трябва да стигат поне за лекарствата, храната и топлото през зимата. А нима като се пенсионираме, секват духовните ни потребности. Старите дрехи се преживяват, но душата не остарява и боли да те съжаляват учениците ти, когато се срещаш с тях.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пък моята длъжност е "работник" в мутромонополна фирма и заплатата ми е 600 лв. без половин година отпуски!Как ше я прайм..а?200 000 администрация..100 000 милиция..2 млн мнгджери...2млн пенсионери...300 000 нищонеправещи и безработници!Пари откъде?200 000 бачкатори няма как да хранят още 20 на гърба си!