Такева: Най-добрите ученици не искат да са учители!

След 8 г. се пенсионират 39 000 учители, подготвят се 20 000
27 мар 2018 14:30, Анисия Иванова
39
Такева: Най-добрите ученици не искат да са учители!
Архив: Булфото

Само след осем години от българската образователна система ще се пенсионират 39 000 учители, а в шест български университета се подготвят само 20 000 студенти за бъдещи учители, като от тях само 50%  влизат в образователната ни система, съобщи председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

Тя участва в международната конференция "Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено образование - привличане, набиране и подготовка на ефективни млади учители в образованието".

По думите й е важно как ще се мотивират младите хора за "устойчивост" в образователната система, защото кадровото обезпечаване на образователната система е фактор за качеството на образованието.

По думите на Такева една голяма част от най-добрите български ученици не искат да учат висше образование, свързано с педагогическите специалности, и не искат да стават учители.

Затова трябва да се мотивират младите хора да завършат висше образование и да започнат работа като учители. Друг важен въпрос е свързан с това как младите учители да останат да преподават в училище, а не да се отказват бързо от учителската професия, посочи Такева.

В българската образователна система днес работят 93 000 учители, като 85 000 от тях имат магистърска степен. 24 процента от българските учители имат висока квалификационна степен, а 12 процента от тях имат второ висше образование, обясни Такева.

Най-важното е, че в България имаме много добра система за квалификация на учителите и за кариерното им развитие, заяви Такева, цитирана от БТА.

Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и в него участват образователни експерти от 25 държави.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Unesese преди 9 месеца
Kef.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е 'верно! Редът се на опашка от малки!
35
0
 
1
 
! Отговори
Alhab преди 9 месеца
Nai-dobrite uchenici davat hliab na super muzikantite ot volk orkestar tangra i fotografite v progressiven vip...:-)...mashaallaahh!...cok gozel!... :-)
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 33
Много учители отидоха да работят в чужбина. Друга професия.
33
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен
Учител да ходи да работи в чужбина? - не , те не обичат да работят по 8-10 часа! Може в чужбина, но само ако е по програма и на чужди разноски.
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 30
Къде са надъханите студенти?
В педагогическите специалности приемат всички кандидати наред и пак не могат да запълнят паралелките. Даже приемат без изпит, ако има незаети бройки. После ги поддържат и крепотят, да не прекъснат, и им дават дипломи накрая. После ги назначават на работа в училище, защото са млади, а не защото са обучени или надъхани.
На коя планета живееш?
Надъханите заминават да учат в чужбина.
31
0
 
2
 
! Отговори
Bskarmani преди 9 месеца
Chek - chek, aide na kocek...:-)
30
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След 8 години 20% от училищата в България ще бъдат закрити или обединени с други такива. Съкратените учители ще трябва да се конкурират с надъханите и обучаващи се сега студенти, защото учениците обичат повече младите. В последните 3 години се наблюдава повишен интерес към педагогическите специалности. Справка университетите!
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До да БЕ -ДА

То не е нужно и да са на възраст. Пълно е с безработни учители на 35- 45 години. Щяха да правят учителски банки(по подобие на кръвните банки), където да записват безработните учители и да ги назначават на свободните места, един вид наливат кръв в училище. Но си остана като намерение, за да не вадят на показ броя на безработните учители. Защото са много и защото не са връзкари или членове на партии.
В Просветата е батак, в буквален смисъл.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 25
Да се благодари, че изобщо са го взели на работата в Просветата и заплатата му е минимална за учител, а не МРЗ- 510лв.
27
2
 
7
 
! Отговори
да БЕ -ДА преди 9 месеца
Защо не вземат учители,които са съкратени ,но на възраст и с опит?В прав текст ти казват в очите,че заради делегирания бюджет не могат да те вземат.С твоята заплата двама ще назначат.Но не виждам и тях да назначават.Държат получаващи пенсии и заплати във всяко училище по няколко души.СЛЕД МНОГО МИСЛЕНЕ МИ Е ЯСНО ЗАЩО директорите държат на тях,само,че няма как да го докажа.Явно на четири очи се уговарят.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Наближава кандидат- студентската кампания и Я.Такева ще агитира абитуриентите да се запишат в педагогическите профили, за да се запълнят бройките в университетите. Доцентите и професорите в пенсионна възраст да не останат без работа.
Отдавна трябваше да закрият някои ВУЗ-ове или да се "оптимизират" специалностите.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Имаме математик завършил бакалавър математика , магистър числени методи или математическа физика.. Образователната система го третира като човек със средно образование на минималната работна защото не е е педагог..
24
0
 
9
 
! Отговори
Елена преди 9 месеца
Тая песен я слушам от десет години,че учителите са на привършване.Явно готвят отново вдигане на пенсионната им възраст.ОТЛИЧЕН ОПИТ ЗНАЯ,ЧЕ ИМА ДОСТАТЪЧНО МЛАДИ И ПОДГОТВЕНИ,НО УНИВЕРСИТЕТИТЕ ТРЯБВА ДА ГЪЛТАТ ПАРИ ЗА ЧАСТНИ ПРЕКВАЛИФИКАЦИИ.оОВЕН ТОВА ЗАКОНЪТ НЕ ЗАДЪЛЖАВА УЧИЛИЩЕТО ДА ИМА ЗАНИМАЛНИ И КРАЯТ ИМ СЕ ВИЖДА-ще ги съкратят уж ,че няма учители и бюджет!
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Един математик измислил метод за 3г. децата да вземат целия 12-годишен курс по математика.. Казали му , а какво ще правим останалите 9г.

Е това е ролята на педагозите да забавят развитието на децата , да направят джендъри негодници..
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо не вземате на работа учителите на средна възраст?
Защо ги дискриминирате?
Към Омбудсмана ли да се обърнат или към Страсбург?
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Учителите са негодници - тяхната задача е да забавят развитието на децата..
Александър е превзел света на 20г. Гаус на 21г. е направил откритие в математиката.
Никой елит никоя държава не иска такива деца на 20г. да превземат светът..
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нямало нови учители...
А защо игнорирате вече дипломираните учители?
Подгответе статистика- колко безработни учители има?
ЗАЩО КРИЕТЕ БРОЯ НА БЕЗРАБОТНИТЕ УЧИТЕЛИ?
19
2
 
7
 
! Отговори
э23 преди 9 месеца
Такева, вместо да си чеши езика, да организира една стачка за по-достойно заплащане на учителите. А не да се сервилничи пред тези или онези управляващи!
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С това темпо след 8 години в България ще има само ЦигЪни а както знаем те нямат нужда от училище. Те имат нужда от 50 лева всеки 4 гогини !