Такева: Най-добрите ученици не искат да са учители!

След 8 г. се пенсионират 39 000 учители, подготвят се 20 000
27 мар 2018 14:30, Анисия Иванова
39
Такева: Най-добрите ученици не искат да са учители!
Архив: Булфото

Само след осем години от българската образователна система ще се пенсионират 39 000 учители, а в шест български университета се подготвят само 20 000 студенти за бъдещи учители, като от тях само 50%  влизат в образователната ни система, съобщи председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

Тя участва в международната конференция "Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено образование - привличане, набиране и подготовка на ефективни млади учители в образованието".

По думите й е важно как ще се мотивират младите хора за "устойчивост" в образователната система, защото кадровото обезпечаване на образователната система е фактор за качеството на образованието.

По думите на Такева една голяма част от най-добрите български ученици не искат да учат висше образование, свързано с педагогическите специалности, и не искат да стават учители.

Затова трябва да се мотивират младите хора да завършат висше образование и да започнат работа като учители. Друг важен въпрос е свързан с това как младите учители да останат да преподават в училище, а не да се отказват бързо от учителската професия, посочи Такева.

В българската образователна система днес работят 93 000 учители, като 85 000 от тях имат магистърска степен. 24 процента от българските учители имат висока квалификационна степен, а 12 процента от тях имат второ висше образование, обясни Такева.

Най-важното е, че в България имаме много добра система за квалификация на учителите и за кариерното им развитие, заяви Такева, цитирана от БТА.

Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и в него участват образователни експерти от 25 държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8 години колко ученици ще останат в Бг?Броят им не расте.
16
0
 
4
 
! Отговори
Диии Марко преди 6 години
Само младите ги вземат за сервитьорки.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да разрешат домашното образование , ще си направим родителски кооператив ще си изучим децата сами.. Нямаме нужда от педагози , да ни правят децата ***..
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато сервитьорка получава повече и то без бакшишите, така ще е ?
13
0
 
3
 
! Отговори
Диии Марко преди 6 години
Най-важното е, че в България имаме много добра система за квалификация на учителите и за кариерното им развитие, заяви Такева
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще се пенсионират 39 000 учители, а в шест български университета се подготвят само 20 000""A колко ще напуснат преждевременно заради агресията в училище и безмислените ви "реформи"?
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата и служителите и са лоши стопани и некадърни инеграмотни и на туй отгоре дори не strеet-smart както се казва. Децата не искат да стават като вас, детското съзнание е много чисто и интуивно усеща, че сте тотално сбъркани и деградирали.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме ли нужда от професия - учител педагог.. В най-доброто училище ТУЕС не преподават педагози - а иженери , учени физици и математици.. Завършилите това училище са готови за живота и веднага започват работа на 2200лв. А другите ученици обучени от педагози и на 30г. не са почнали работа още учат, все най друг им е крив и виновен
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаме добро бъдеще, това означава добро образование, здравеопазване и масов спорт. Кой да мисли за това, като страната се управлява от видимо полуграмотен човек, който ако напише две изречение ще направи 5 грешки. Той няма жажда за знания и култура, иска власт и много пари. Има ги и затъпява с всяка година. Отдавна е загубил представа как живеем, колко искаме да са образовани децата ни и как да спортуват. Дреме му за Българив и българчетата, важното е да трупа кинти.
8
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата виждат какви негодници са учителите затова никой не иска да учи за негодник.За негодник няма смисъл да учиш..
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А трябва ли да искат, какво може да им предложите освен едно голямо нищо, не трябва ли да има и деца за да има учители ?
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И къде е проблема тази не знае ли, че държавата е на 3-то място в света по умирачка за какво са ни учители ? Колко дипломи трябтат за да си келнер на запад и там да се изучиш?
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът не е Как? а с Колко? И всичко ще си дойде на мястото.
4
1
 
22
 
! Отговори
бг преди 6 години
Е как да се мотивират студенти да стават учители как? Нали виждат по ТВ.през вечер новинарите шумно дискредитират и умаловажават учителите,лепят им етикети,че наказват и стресират деца,а децата все по-невъзпитани и разглезени,а за заплатите даже и не се казва(особено в големите градове)И кой ще иска при това положение да е учител?
3
0
 
23
 
! Отговори
Даскалов преди 6 години
Стогодишнината синдикалистка се е загрижила за бъдещето на професията.Хайде на село!
2
4
 
16
 
! Отговори
Учителка в София преди 6 години
Не се плаща достатъчно на учителите, а изискванията са крайно високи! Недопустимо е да няма нови млади учители! Недопустимо! Време е за стачка и промяна в образователната система, започвайки от заплатите на учителите!
1
3
 
29
 
! Отговори
Благовест преди 6 години
А добре, с мотивираща заплата от 500лв, озъптяване на тийнейджъри и крещене от обезумели родители , Вие бихте ли искали да станете учител, доказано най-неблагодарната професия в БГ.