Търсят се: Учители по физика, математика...

Пенсионират се преподаватели, но малко завършващи влизат в училище
29 мар 2018 20:15, Петя Славова
23
Търсят се: Учители по физика, математика...
Снимка: архив, Reuters

Все по-голям е недостигът на български учители, като най-сериозно се наблюдава това да е сред преподавателите по физика и математика. Средно годишно се пенсионират 4 000 души, но все по-малко завършващи влизат в системата на образованието, каза образователният министър Красимир Вълчев пред bTV.

По думите му, голямо е предизвикателството при природните науки. Причината е, че голяма част от кандидат-студентите нямат добри резултати по математика и физика. "В бъдеще това ще бъдат едни от най-важните професионални компетентности", обясни министърът.

Той уточни, че има достатъчно студенти, обучаващисе по професионалните направления "Педагогика", "Педагогика по...", но като завършат те не продължават по пътя на преподаването в училищата.

Наблюдава се дефицит и на филолози и историци. В момента минималната начална заплата на един току-щи дипломирал се учител е 760 лева. По-големите учебни заведения предлагат по-високи доходи и средната заплата се вдига до около 900 лева. Това е и една от причините младите преподаватели да предпочетат да се преориенриат професионално. Както вече обясниха, за да променят това от МОН предвиждат двойно увеличение на минималната запланата в рамките на 4 години.

Министър Вълчев обясни още, че предстои в система да бъдат вкарани всички учители, които ще се пенсиорат, както и студентите, които придобият учителска квалификация. По този начин ще има информация дали в един район има излишък, а в друг недостиг на кадри.

До няколко години ще бъде разработен и пакет от мерки за постепенно преминаване от активна работа към пенсионна възраст, който ще включва и почасови дейности. Това се практикува и днес от учители, които са навършили пенсонна възраст, но въпреки това остават да преподават в училище още няколко години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Илия преди 5 години
До АС Много си права -така е
21
0
 
3
 
! Отговори
АС преди 5 години
До АнонименИскам да споделя собствения си опит да стана учителка по физика В София. Завърших преди 2 години Софийски унивеситет.Оттогава не мога да си намеря работа като учител-физик. Имам чувството ,че младите хора се подритват на интервютата за работа.Има една кохорта от 50-60 годишни жени,които се явяват и биват предпочитани било заради протекции или рушвети. Така,че моя съвет към тия които искат да учат физика и да станат учители по добре да не го правят.Понеже няма да има работа за тях.Нищо ,че се говори че нямало учители по физика. Лъжа и измама.
20
0
 
3
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Обърнете се към Етноса, нали го поставяте едва ли не в парникови условия? Време е да ви върне услугата Етноса, там търсете учители, доктори, инженери.А не в семействата дето едвам свързват двата края, и щом се дипломира детето, му купуват билет за навън, та поне то да види що-годе сносен живот.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато се говори за недостиг на учители,все се вмъква заплатата.Само че не неадекватното заплащане отблъсква хората от професията.Отблъсква ги абсурдната ситуация в образованието - учителят е виновен за абсолютно всичко,непрекъснато е унижаван от МОН,РУО,родители и ученици.Те му пречат по всякакъв начин да работи.Отнета уу е всяка творческа инициатива и свободомислие,вменени са му отговорности,които само вълшебницата от приказките може да покрие.Тоталитаризмът се шири в образованието ни.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо му е на българина Физика?Математика? след като има Планета Пайнер и чалготеки! А пък дипломката може и да се закупи!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато не мине пубертета не може да се каже кой става и кой не става..Кога материала е лош , деца на приятели единия завърши Джон Атаносов записа УНСС другия Математическа записа Кинозотерапевт.. Програмирането им се видя трудно...
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15 Може е да пращят , и да пукат, ама колко да са тия гимназии..?! Щото в София е само една, в прованса да на са по повече?
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как бе , математическите гимназии пращят от прием ,дава им се възможност колкото искат да приемат , че и от 5- клас осъществяват прием , някой търси ли им сметка какво излиза след толкова лапане на пари ,щото парите следват ученика ,по "перфектната " идея но Даниел Вълчев
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма страшно. То и деца няма. Нацията пое по пътя на *** - революцията. КОйто остане да му мисли кой откъде ще взема пари да му плаща пенсията.
13
1
 
9
 
! Отговори
Предллагам преди 6 години
Митьо Зъркела или Румен Запалката изобщо някой от така ценените мутрони да стане учител. След като заради тях останахме без истински учители.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давам обществена поръчка за тунел, трябва да се сменят лампите на тунела трябва да се монтират 105 лампи които струват по 80лв парчето, трябва да се демонтира старата конструкция която е от желязо и тежи 90 тона, може да си продадете желязото в надин парите естествено са за вас.ОТПУСКАМЕ ЗА ПРОЕКТА 390 000ЛВ , който е съгласен да подава ДОКУМЕНТИ. НА ГЕРБ. КОМ
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търсят ама няма да намерят, за 600 лв да набиеш акъл на някакви наркоманчита, като в моята работа чистачката взема 850 лв заплата и тя е като учителите до от 9 сутринта до 14 часа, тук найлонче там найлонче никакъв акъл не ти трябва докато при учителите да се занимаваш с двадесет пощуряли деца дрогирани сутринта рано от изпаренията на транспорта от финните частици който са 20 пъти над нормите да бъда по точен, та за учителите не си струва, в тая прогонила в корупция държава, чистачка 850лв.:))
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте тормозили децата, ей го Баце - Суджука - чел е само Винето и дори това не е сигурно, а коли и беси в Мутроландия.
9
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Вас българите нищо не става , мързи ви , и да учите и да мислите.. Физиката е яко учене , много по трудно от математика , по математика и информатика можеш да не ходиш и на лекции и на упражнения.. А по физика ще трябва да ходиш програмата е по-натоварена.. Затова няма меркалии..
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търсят се и корумпирани шефки на инспектората в Сливен, угоени като ***, нагли и алчни директорки както и крадливи счетоводителки, като тия в ресурсния, ще им обличат по една раирана пижама да търкат нара в женския.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Домуса да докара от някъде. Щом има търсене по неговата логика заплатите ще станат 2000 лв, но пък няма как защото сме България. Скоро ще го имате повсеместен феодализъм, само че няма да имате и селско стопанство, защото "Брюксел каза...".
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако си способен да завършиш физика учител , значи ще завършиш и за инженер и ще взимаш три пъти повече пари..
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джендърите ги мързи да учат Физика така е на запад.. Тука няма *** но има чалгаджии което е същата работа..
4
2
 
31
 
! Отговори
народът преди 6 години
Кой е виновен, когато ученикът изкара слаб 2? Първата реакция е - учителите, втората - трудните учебни програми, третата - ако въобще има такава. Или просто ученикът не си е научил урока Или, не знам вече... Неграмотността е плод на семейството, а не на обществото.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦРУ ви каза че физиците карали таксита в София.. И това бе набивано в главите от медиите дълги години..