1500 лв. учителска заплата, но по-рано, иска Такева

До края на годината ще се пенсионират 4 хил. педагози
2 апр 2018 22:50, Екип на Bulgaria On Air
55

Настояваме увеличението на учителските заплати да бъде изтеглено за 1 октомври 2018 г., заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева пред Bulgaria ON AIR.

Припомняме, че образователният министър Красимир Вълчев си постави за цел средната заплата в образованието да стане 1500 лева до 2021 г.

"Дано правителството изпълни обещанието си. Смятам, че премиерът Борисов е доказал във времето, че изпълнява това, което е поел като ангажимент. Българският учител изпълнява най-стратегическата и общественозначима длъжност", заяви гостът в предаването "Денят ON AIR".

Янка Такева посочи, че няма как млад учител да влезе в българското училище със 760 лв. заплата и отбеляза, че до края на тази година ще се пенсионрат около 4000 преподаватели.

"Договорихме 332 млн. за работещите в средното образование. От тях 300 млн. лева са за учителите и 32 млн. за непедагогическия персонал", коментира тя и поиска допълнителни възнаграждение за учителите, които работят извънредно с талантливите деца.

Бившият министър на образованието проф. Тодор Танев сподели притесненията си за ситуацията в днешните по думите му турболентни времена.

Гостът в студиото на Ганиела Ангелова бе категоричен, че преди всичко трябва да мислим за българския учител, защото без него няма България.

"В момента живеем в капитализъм, какъвто не е имало в България. Започваме от заплатите - има труд и този труд трябва да се плаща Този, който не дава пари за учител, е предател на българщината", настоя проф Танев.

Какво казаха гостите на
Bulgaria ON AIR за професионалното образование, кредитите във висшите учебни заведения и връзката между образованието и бизнеса - вижте във видеото!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години, ми предложиха да преподавам в ВМЕИ ВАРНА. Викам си, ооо то доста престижно и т.н. Попитах за заплатата и ... всичкото ми желание изчезна, казах им че няма никакъв шанс за тези пари да работя /600-700лв./. Просто се опитвам да кажа, че съжалявам тия работещи там, които също хранят семейства и учат децата ни. Както обичам да казвам, тези хора не го правят за пари - просто си обичат работата. На една детска учителка, която гледо и учи детето Ви, знаете ли заплатата и ... срамота!
28
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махнете делегираните бюджети. И за училищата, и за университетите. Масово учениците отдавна знаят, че не само училище, а и университет ще си завършат и не полагат грам усилие да учат. Тези, които го правят, просто отиват в чуждестранен университет. Това е подтискащо и за учителите.
27
4
 
6
 
! Отговори
Да не би да дойдат преди 6 години
До ГанчоНяма да дойдат (освен слабаците). Ако аз съм добър специалист, мислиш ли, че няма да ме вземат в Германия, САЩ или Кирай? Това с външните работници сработва само, ако е добре на местните. Но ГЕРБ се интересува от ЧЕЗ, а не от Собоната
26
2
 
8
 
! Отговори
Колкото и моряк и преди 6 години
До Моряк и половинаВнасят толкова, колкото моряк и половина :) Но също така, колкото и почкаджиите, зидарите, мазаджите и т.н. Аз навремето в 7 и 8 клас не съм вземал частни уроци и пак влязох с математика да уча и повечето ми съученици бяха така. Има нужда от частни уроци, т.к. другото образование е западнало. Погледнете Финландия. Дали там учителите взимат по 400 евро?
25
6
 
15
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
1500лв заплата - много добре но в сферата на фантастиката. 2000лв. заплата за хабилитираните преподаватели от гл. асистент , д-р на горе. Асистентите - 1800лв. В противен случай в най-скоро време ще си внасяме преподаватели от Индия, Пакистан и др. страни.
24
2
 
5
 
! Отговори
Трябва и контрол преди 6 години
До НеаРазбира се трябва и контрол. Така е и с естествения подбор. Но ако няма пари, няма и от какво да се избира. Освен това то няма да стане за два месеца. Поне 3-4 години ще са необходими и то без намеса на МОН, за да се стабилизира системата.
23
15
 
14
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
На пък ми е адски любопитно тези учители, колко данъци плащат в хазната от доходи от частни уроци?! А имайте предвид, че един даскал до математика или литература, който подготвя кандидат гимназисти или студенти не взема по-малко от 30 000 лв на година само от частни уроци!
22
10
 
8
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Добре ,разбрахме че учителската заплата ще е 1500 . А сега да видим1) дали ще ги взимат наши и ваши да си маат краката цял ден . 2) дали младите могат да изтържат на натиска на мутроподобните и *** . Чакам с нетърпение да видите , че парите не правят качеството !
21
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Категорично не съм съгласен. Още повече че масово хората работят за по 500-600 лв.Какво толкова правят учителите и с какво е по-тежък трудът им от моя, че да им се дават толкова пари.
20
33
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не правят, храним ги ние дето работим. Имат по 3 месеца ваканция, пък и да им дават 1 500 лв заплата.Айде моля - нема нужда.
19
42
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм работник на преса. Работата ми е много тежка. Работя по 10 часа на ден, на крак за 710 лв. Не може някакъе си даскал, който цял дрн нищо не прави освен да се натиска с ученичките, да взима двойно колкото мене. Мисля че не е справедливо.
18
23
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се съди по резултатите на учителите, а именно че 80% от учениците са функционално и всякак неграмотни, мисля че и 200 лв са им много.
17
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А повечето българи работят за по 500-600 лв и то тежка работа.
16
3
 
11
 
! Отговори
Тази ... преди 6 години
...не беше ли убила дете преди време с автомобила си? Съвест няма ли та тръгнала по Тв да се показва? Наглост?
15
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е, при толкова ваканции и рекетиране с частни уроци без да се плащат данъци..а и резултатите се виждат,масова неграмотност на учениците
14
7
 
18
 
! Отговори
комитата преди 6 години
Такева още не и е станало ясно че е крайно време да се направи реформа -заплата срещу резултат- заплата и 4000 да стане смисъл ням а и икономиката не може да си го позволи.Само имидж да си правим на чужд гръб не става -образованието е като в МВР
13
9
 
24
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 6 години
Толкова способни учители ....а толкова неграмотни и прости деца ...Защо ли?Все едно да си фурнаджия и да правиш калпав хляб пък да държиш да ти плащат за това .Платено обучение .....фирмите като искат специалисти ще плащат и учениците ще се учат .Какво е това -знае не знае училището си взема 2000лв.на калпак и толкова.
12
4
 
23
 
! Отговори
Явно си л... преди 6 години
До Анонимен - 11: Учителите не са собственици на училищата. Те са наемни работници. Ако собственикът на дадена фирма (примерно, ИТ) даде примерно 500 лева заплата и каже, хайде сега да ми дойдат едни велики програмисти и първо да си докажат качеството и да спечелят пари, а аз ще им дам едни големи заплати. Колко ще дойдат и какви?Така и с учителите.Едни си отиват и системата се крепи на тях.Но след тях не идва никой или повечето са некачествени.Това е пазарната икономика,не се работи без пари
11
28
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ли пък не , да взимат толкова много пари, чунким са се преработили, това е безобразие. Средната учителска заплата не бива да надвишава средната работна заплата. Аман от чувстващи се привилигеровани лекари, учители, полицаи все техните заплати ще се вдигат навъзбог, а останалите ще кретат. Първо да си заслужат парите драгите учители.
10
6
 
19
 
! Отговори
Такева е вредна преди 6 години
Но ГЕРБ са още по-вредни. Заплатата трябваше да се вдигне още през 2009 с 20 % и след това постепенно, така че сега да е 2000. Това закъснение съсипа образованието, т.к. не идват млади качествени учители. АКо искаме да започне да се подобрява, трябва да се вдигне рязко на 1500 минимална учителска заплата. Пари има, трябва да се оптимизира администрацията. Тя е повсеместно раздута.