1500 лв. учителска заплата, но по-рано, иска Такева

До края на годината ще се пенсионират 4 хил. педагози
2 апр 2018 22:50, Екип на Bulgaria On Air
55

Настояваме увеличението на учителските заплати да бъде изтеглено за 1 октомври 2018 г., заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева пред Bulgaria ON AIR.

Припомняме, че образователният министър Красимир Вълчев си постави за цел средната заплата в образованието да стане 1500 лева до 2021 г.

"Дано правителството изпълни обещанието си. Смятам, че премиерът Борисов е доказал във времето, че изпълнява това, което е поел като ангажимент. Българският учител изпълнява най-стратегическата и общественозначима длъжност", заяви гостът в предаването "Денят ON AIR".

Янка Такева посочи, че няма как млад учител да влезе в българското училище със 760 лв. заплата и отбеляза, че до края на тази година ще се пенсионрат около 4000 преподаватели.

"Договорихме 332 млн. за работещите в средното образование. От тях 300 млн. лева са за учителите и 32 млн. за непедагогическия персонал", коментира тя и поиска допълнителни възнаграждение за учителите, които работят извънредно с талантливите деца.

Бившият министър на образованието проф. Тодор Танев сподели притесненията си за ситуацията в днешните по думите му турболентни времена.

Гостът в студиото на Ганиела Ангелова бе категоричен, че преди всичко трябва да мислим за българския учител, защото без него няма България.

"В момента живеем в капитализъм, какъвто не е имало в България. Започваме от заплатите - има труд и този труд трябва да се плаща Този, който не дава пари за учител, е предател на българщината", настоя проф Танев.

Какво казаха гостите на
Bulgaria ON AIR за професионалното образование, кредитите във висшите учебни заведения и връзката между образованието и бизнеса - вижте във видеото!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
бай иван преди 5 години
До Янко и да им се сметне по колко часа в месеца работят и колко им са ваканциите .
48
1
 
13
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Как може да се иска такава смешна заплата?До 2021 година??750 евро?Работещи,бедни!Няма да остане читав учител.Пенсионират ли се сегашните,ще има тотален крах на системата.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 38Колега, много правописни и пунктуационни грешки! Засрамих се, че сме колеги.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 39Превъзхождат технологично, ама не могат една матура да вземат.
45
13
 
6
 
! Отговори
Кико преди 6 години
Държавното образование е пълна трагедия и тази трагедия не заслужава и един лев. За високи заплати трябват елитни частни училища, където се плаща яко, но това си струва.
44
17
 
9
 
! Отговори
Янко преди 6 години
Янка Такева няма един работен ден в живота си. Учителите са вече излишни поради интернет. Затова заплата от 500 лв е висока за тях.
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отдавна трябваше учителската заплата да се обвърже със средната заплата или с минималната. Но на някой му е удобно да дразни публиката с твърди числа. А за качеството - то е съотносимо с качеството на материала, който влиза в училище. Всеизвестен факт е отрицателната селекция - колко напуснаха България... Всяка година процентът на малцинството се увеличава. Качеството в училище зависи и от много обективни фактори... Учителят не е магьосник, за съжаление...Но е удобният виновен.
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 41:И коя ти е фирмата?Няма такова работно време за чистачка.Пишеш лъжи и си мислиш,че някой ще ти повярва.До кога мафията ще ни управлява?Не е ли наглост за учителите да има 300 000 000лв,а за чистачките само 30 000 000?Крайно време е някой да помисли и за обикновения работник,тоя,който изкарва заплатите на всички .
41
6
 
12
 
! Отговори
345 преди 6 години
До ГражданинЗаработете си заплатите, които сега получавате. Не може само да искаш, а насреща- нищо.
40
1
 
12
 
! Отговори
123 преди 6 години
До Роб на влаЗта........ и всяка година заплатите се увеличават, а качеството на образование пада. Няма логика за некачествена стока да се плаща повече и повече.
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя пък много са ***, в моята фирма чистачката от 9 до 14 часа взима 800 лв, а учител с 2 висшета по математика 700 лв, това ако е нормално в тая прогонила държава.
38
8
 
6
 
! Отговори
65 преди 6 години
Предатели на българщината,господине ,са градвсички учители които преподават ,,през пръсти, ,Тези в детските градини чакат да им минат шрсте часа 1500лв .са много.
37
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не съм съгласен да се дават такива пари, защото образованието ни не струва. Пълно е с глупави предмети, ненужно четиво и почти никаква практика. Учителите са морално остарели говорят само за едно време, а идва бъдещето. Министерството да вземе спешни мерки за учебната програма. Тя създава вече 50 години инвалиди.Поучете се от Наков и СофтУни. Неможе баби на 50 години да учат деца, които ги превъзхождат технологично.
36
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само приказки.Септемвли обикаляхме с колеги да издирваме децата,които не ходят на училище и какво стана"пихме студена вода".Никой до момента не ни заплати поне разходите,които направихме докъто издирвахме първо непълните или несъществуващи адреси и отдавна заминали в чужбина деца с двойно гражданство.Мили хора,издирването не е приоритет на учителите.С това се занимават други служби.Учителите са за да учат нашите деца а не постояно да им се вменяват нови задължения и функции.
35
1
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Роб на влаЗта Да не мислиш, че фирмите горят от желание да обучават работници???Те ги искат готови, обучени. Нямат нито време, нито средства да ги обучават, а обучението води до забавяне на производството им, или понякога до аварии на скъпи машини. Най-добра беше системата на ТМТ и СПТУ, в която имаше що-годе някаква цедка на входа-приемни изпити по математика.Който ставаше-продължава нагоре, който не-или си остава на това ниво, или се стреми да учи.Сега-магаре да вържеш, ще изкара 12 клас.
34
4
 
23
 
! Отговори
До всички мрънкачи преди 6 години
На всички, които мислят, че учителската професия е безкраен добре платен купон и почивка напомням, че могат да завършат педагогика и да започнат работа в училище. А ако вече имат висше могат да преподават в професионални гимназии. Всички забравят, че в професионалното образование преподават инженери, икономист и др. специалисти и че учителството е и призвание. Уважавайте труда на тези, които се грижат за децата ви и ги възпитавайте в трудолюбие, почтеност и уважение към хората.
33
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЯ бързо в университета и после на почивка в училище. Да видим как ще се натискаш с ученичките и да видим като е толкова лесно дали можещ да се справиш с 20-26 деца. Защото най-честата реплика от родителите, която чувам е "Не мога да се справя с него/нея.Оправяйте се вие"
32
0
 
27
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
Заплатите са важни. Но те няма да напълнят училищата с добре подготвени и работещи учители. Безумията в образованието отблъскват. Новият закон трябваше да подобри нещата. На хпрактика ни заринаха с документи и процедури до степен на блокиране на работата от писане на програми, доклади, становища.. В същото време няма сила, която да накара родители и ученици да спазват правилата. Пълен отказ от реално съдействие на останалите институции, особено в малките населени места, където всички се познават
31
6
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
При 1500 бруто се получава 1164 лева нето. Ако приемем, че това е средна заплата и то след 3 години, а дотогава информацията ще е едни 30%, то тази заплата отговаря на сегашни 896 лева чиста средна заплата. Така, че учителите ако реално закачат увеличение от едни 10% реална покупателна способност ще е добре. Да не забравяме, че бруто МРЗ ще е около 710 лева бруто през 2021-ва година
30
6
 
29
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Тези които са против увеличението на учителските заплати или са неграмотни, или нямат деца. Не мога да си представя, че има нормален човек, който да не иска детето му да получи най-доброто. Без пари не става. Проблема като цяло е в цялата държава.