За по-леки раници: Учебниците до 7 клас налични и електронни

Те няма да са е-учебници, а ще са файлове с идентично съдържание
5
За по-леки раници: Учебниците до 7 клас налични и електронни
Снимка: Архив, Булфото

Още една стъпка за по-леки ученически раници прави просветното министерство. Хартиените учебници за 1-7 клас вече ще са достъпни в електронен вариант на сайтовете на съответните издателства. Не става дума обаче за електронни учебници, при които има някакво допълнително съдържание като филми и различни образователни материали, а за файлове с идентично съдържание на хартиения учебник.

"Това ще позволи ползването им от крайни електронни устройства и е съществена крачка за разширяване на достъпа до електронно съдържание, както и за облекчаване на тежестта на раниците", обясни пред журналисти в МС министърът на образованието Красимир Вълчев.

Още по темата

Решението за отпускане на допълнителни пари за това беше взето днес на заседанието на правителството. Допълнителните средства ще са 3% върху съответните нормативи за учебниците за I клас, които се използват за една учебна година, и 8% върху нормативите за учебниците за II-VII клас с продължителност на ползване е три учебни години.

Това не изключва използването на книжните учебници, но е допълнителна възможност, която може да се ползва както вкъщи, така и в училище или при пътуване, каза още Вълчев.

Очаква се до месец да бъде осигурена техническа възможност за ползване на електронно четими варианти на учебниците и постепенно това да стане за всички учебници за 1-7 клас. Файловете няма да могат да се разпечатват или копират.

В момента в значителна част от класните стаи има възможност за т.нар. фронтално обучение – чрез проектори, мултимедийна електронна дъска.

"Вероятно по-нататък ще обмислим и възможността за предоставяне на поне един лиценз на класна стая за ползване вече на електронен учебник, не на електронно четим", каза министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Издателствата нямат интерес от свободно качени учебници, а не министерството. Те блокират опитите за споделено съдържание в ел. форма.
3
0
 
3
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Тъкмо вчера написах какво ще е това е-учебник по герберастки, познах напълно! Интересно е друго - защо им трябва време, че и средства, да експортират съдържанието на учебника в пдф файл, след като са го отпечатвали, тоест имат файловете?? Айде парите ще ги откраднат по стар герберастки обичай, ама за какво им е нужно време?
2
0
 
6
 
! Отговори
Хакер Хакеров преди 6 години
"Файловете няма да могат да се разпечатват или копират."Всичко, което е на екрана на монитора ми мога да го разпечатам или копирам.
1
1
 
13
 
! Отговори
Циркажии преди 6 години
Аве защо направо не ги качите в облаците - така няма да носят нищо!