За по-леки раници: Учебниците до 7 клас налични и електронни

Те няма да са е-учебници, а ще са файлове с идентично съдържание
5
За по-леки раници: Учебниците до 7 клас налични и електронни
Снимка: Архив, Булфото

Още една стъпка за по-леки ученически раници прави просветното министерство. Хартиените учебници за 1-7 клас вече ще са достъпни в електронен вариант на сайтовете на съответните издателства. Не става дума обаче за електронни учебници, при които има някакво допълнително съдържание като филми и различни образователни материали, а за файлове с идентично съдържание на хартиения учебник.

"Това ще позволи ползването им от крайни електронни устройства и е съществена крачка за разширяване на достъпа до електронно съдържание, както и за облекчаване на тежестта на раниците", обясни пред журналисти в МС министърът на образованието Красимир Вълчев.

Още по темата

Решението за отпускане на допълнителни пари за това беше взето днес на заседанието на правителството. Допълнителните средства ще са 3% върху съответните нормативи за учебниците за I клас, които се използват за една учебна година, и 8% върху нормативите за учебниците за II-VII клас с продължителност на ползване е три учебни години.

Това не изключва използването на книжните учебници, но е допълнителна възможност, която може да се ползва както вкъщи, така и в училище или при пътуване, каза още Вълчев.

Очаква се до месец да бъде осигурена техническа възможност за ползване на електронно четими варианти на учебниците и постепенно това да стане за всички учебници за 1-7 клас. Файловете няма да могат да се разпечатват или копират.

В момента в значителна част от класните стаи има възможност за т.нар. фронтално обучение – чрез проектори, мултимедийна електронна дъска.

"Вероятно по-нататък ще обмислим и възможността за предоставяне на поне един лиценз на класна стая за ползване вече на електронен учебник, не на електронно четим", каза министърът.
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Издателствата нямат интерес от свободно качени учебници, а не министерството. Те блокират опитите за споделено съдържание в ел. форма.
4
0
 
2
 
! Отговори
Коце кмета преди 1 година
Тъкмо вчера написах какво ще е това е-учебник по герберастки, познах напълно! Интересно е друго - защо им трябва време, че и средства, да експортират съдържанието на учебника в пдф файл, след като са го отпечатвали, тоест имат файловете?? Айде парите ще ги откраднат по стар герберастки обичай, ама за какво им е нужно време?
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учителите ще настояват да се ползват учебници на хартия. Заради комисионните, не заради добруването на учениците.
2
0
 
5
 
! Отговори
Хакер Хакеров преди 1 година
"Файловете няма да могат да се разпечатват или копират."

Всичко, което е на екрана на монитора ми мога да го разпечатам или копирам.
1
1
 
12
 
! Отговори
Циркажии преди 1 година
Аве защо направо не ги качите в облаците - така няма да носят нищо!