Близо 8 хиляди студенти недоучили висше

Най-често напускат университета заради мързел и работа
15
Близо 8 хиляди студенти недоучили висше
В СУ "Климент Охридски" се гордеят с отличниците си. Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Близо 8 хиляди млади българи, или около 3,4 на сто от всички български студенти, са напуснали по различни причини висшето си образование през 2016 г., сочат данни от анализ на Евростат за младите европейци, напуснали следването си през въпросния период, цитирани от БТА.

Като основна причина за напускане на системата на висшето образование, според европейската статистика, се отчита незаинтересоваността на младежите да учат, както и желанието им да работят - около 25 процента или всеки четвърти прекъснал висшето си образование, както у нас, така и в ЕС.

Според данни на НСИ за въпросния период, у нас в системата на висшето образование са се обучавали общо около 231 хиляди души, като от тях 31 хиляди са били в частни висши училища.

През 2016 г. са завършили различни степени на висшето си образование 60 383 души, от които 23 хиляди мъже и над 37 хиляди жени. Най-много от завършилите са били със степен "бакалавър" - близо 31 хиляди души, следвани от магистрите - 26 хиляди, професионалните бакалаври - 2 400 и докторантите - над 1 400 души.

Напусналите младежи в частните висши училища през 2016 г. са били около 3 хиляди, а останалите 5 хиляди са напуснали системата на държавните висши училища.

Най-предпочитаните специалности у нас са били в областта на здравеопазването - близо 27 на сто от всички студенти, следвани от стопанските науки и администрацията - 18 процента и право - 12 процента.

Най-нисък е бил делът на студентите, обучаващи се в специалност журналистика - 0,4 на сто, природни науки - 0,3 на сто и математика - 0,1 на сто.

Над 3 милиона младежи в ЕС са били в университет или в колежа, но са преустановили обучението си в даден момент, според проучването на Евростат. Почти 30 милиона млади хора в ЕС, обаче са завършили висшето си образование през същия период, отчита европейската статистика.

Всеки четвърти млад европеец, напуснал висшето си образование, посочва като причина за това желанието си да започне работа, за сметка на следването. Други 22 процента от напускащите системата на висшето образование посочват незаинтересованост от следването. Около 18 процента споделят, че имат съществени затруднения при обучението си, а около 17 процента напускат по семейни или финансови причини, отчита Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Joko преди 6 години
А бе за какви какви студенти бълнувате след като т.н. виСше образование е една пирамида за събиране на пари. Погледнете на какви прилича стуетнският град - Сфия. Една клоака пълна с млади хора, които само на хартия са студенти !
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се отчита напускането на университет за започване на следване в друг в чужбина, както и напускането на такъв поради невъзможност да се издържаш или да плащаш такси. При чуждестранни студенти от страни извън ЕС, които в ЕС нито имат право на стипендии, нито на неограничена работа, това е много честа причина. Примерно в Германия не им се разрешава да работят нормална работа през цялата година, но им е разрешено неограничено да проституират, защото е самостоятелна дейност.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дипломи за основно образование им подаряват.Дипломи за средно образование им подаряват.Със слаби оценки или без изпити влизат в университет. Оценки им подаряват на изпитите, пък те се отказват.
10
0
 
7
 
! Отговори
в българското преди 6 години
висше образование по-скоро се изучава история на науките. Много често младежите които, по принуда започват работа и се опитват да я съвместят с учене се отказват от ученето, защото в работния процес научават съвременните изисквания, и факти в областта.
9
0
 
10
 
! Отговори
mery преди 6 години
До АнонименНяма нищо гнило, и студентската книжка съм виждала, и проектите съм разпечатвала. Но истината е че трудно се издържа студент в България, особено 2-*** едновременнто, и трудно се съвместява следване и работа.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До mery В ТУ-София .. Работата не пречи на дипломната работа , особенно за бакалавър е лесна.. Тука има нещо съмнително .. На един комшия сина 3години лъга баща си че учи в ТУ а той се отказал още първата година.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От българските младежи нищо не става , няма смисъл да ви правят *** , вие сте негодници.. 0,3% природни науки 0,1% математика..
6
0
 
11
 
! Отговори
mery преди 6 години
Много жалко! И аз имам един вечен студент в ТУ - София, който трябва само да си направи дипломната работа, но момчето през цялото следване работеше и се издържаше сам, което трудно се съвместява. Намери си работа и се утвърди в компанията в която работи, а и шефовете му гледат не дипломите, а какво можеш. И така си имам вечен студент.А студентката която издържахме през цялото време си завърши нормално и сега си работи.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
20% напуссат за да работят 15% по финансови 20 по незаинтересованостОстаналите 45% предпочитат живота си пред рисковете които крие ранния алкохолизъм обилно полят с мазна чалга.
4
2
 
17
 
! Отговори
Иван преди 6 години
А.... то пък тези които са го получили, толкова са го и доучили. Половината висшисти от 2007 насам едва едва събират и изваждат двуцифрени числа... за какво говорим...
3
0
 
14
 
! Отговори
rushi.gonamushi преди 6 години
Той не знае дроб да дели,получава висше образование....
2
6
 
10
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Направо им давайте дипломите ,не ги мъчете децата....
1
0
 
15
 
! Отговори
иванов преди 6 години
Това ще продължи със още по-голяма сила ....Демографски проблем имало - глупости на търкалета. Какво ли не се е увеличило вече - такси в университети - данъци - скапано образование, здравеопазване- деградирала енергетика - А СЛАДКИТЕ ПАРТИЙНИ СУБСИДИИ - за тях - да не се говори. Нека управляващите да не забравят че ИЗБИРАТЕЛЯ ще ви помогне за много неща