Изследване: Родителите доволни от образованието!

80% от тях се доверяват на детето си за информация от училище
16 апр 2018 16:15, Анисия Иванова
16
Изследване: Родителите доволни от образованието!
Архив: Булфото

80% от родителите се доверяват единствено на детето си за информация, свързана с училищния живот. Това сочат резултатите от изследване на център "Тренд“, представени на форум "Да върнем родителите в училище".

Изследването има за цел да провери степента на отчужденост на родителите към училищния живот на децата им и е направено през февруари 2018 година.

В проучването през февруари са участвали 1000 родители на ученици между пети и седми клас, както и родители на ученици от осми до 12-и клас.

Според резултатите 8 от 10 родители са доволни от училището, влиянието което то оказва, материалната база и образованието, което детето им получава.

В най-голяма степен не са доволни родителите на учениците в София, което може да се отдаде на различни причини, но най-вече на "негласния разказ за престижни и не толкова престижни училища", а в малките населени места родителите нямат толкова голям избор и са доволни и от по-малкото в образованието, коментира социологът.

Трима от 10 родители не знаят дали детето им е ставало свидетел на агресия. А всеки четвърти родител знае, че неговото дете не е ставало свидетел на агресия.

Изследването сочи, че 81% от родителите имат доверие на учителите, а 26% от тях не познават съучениците на детето си.

Според статистиката при проблем с агресията - 42% от родителите преминават към среща с класния ръководител; 26% уведомяват директора; 15% разговарят с детето, за да разберат какво се е случило; 2% преминават към среща с психолога на училището.


Близо една трета от анкетираните родители заявяват, че не познават директора на училището, в което учи тяхното дете, а 70 процента декларират, че го познават. 93 процента от родителите казват, че познават класния ръководител на тяхното дете, което е нормално, но притеснително е, че има родители, които не го познават.

84 процента от родителите заявяват, че получават информация за своето дете, основно на родителски срещи, но те не са много често през учебната година. Затова тук говорим за доста тревожна периодичност на комуникацията, коментират ексепритет.  41 процента от родителите казват, че комуникират с класния ръководител с телефонни разговори.

Много нисък е процентът на електронната комуникация между родителите и класния ръководител - чрез електронна поща или електронен портал, и е необходимо по-сериозно използване на новите технологии в образователната комуникация, е мнението на социолога.

51 процента от родителите в проучването са споделили, че се информират за предстоящи родителски срещи от своето дете, а други 32 процента - от неговия бележник. Само 9 процента се информират от обаждане по телефона за родителските срещи, а 3 на сто - от електронна комуникация.

Като електронната комуникация между училището и родителите я има основно в столичните училища, и в от няколко областни центъра. 5 процента от родителите декларират, че никога не посещават родителските срещи на своето дете.

Един от най-интересните въпроси е дали родителите разговарят с децата си преди да отидат на родителска среща, отбеляза Анастас Стефанов. И уточни, че над една четвърт от родителите признават, че имат такъв разговор с децата си.

Тревожни данни се получават на въпроса как се информират родителите, ако детето им има затруднения в ученето, отбеляза социолог.

По думите му 77 на сто от родителите отговарят, че от детето, а само под една пета от родителите се информират от училището. 44 процента от родителите споделят, че детето им има трудности с учебния процес, а 46 на сто - че няма.

От първата група родители - 42 на сто казват, че помагат на своето дете у дома, че използват частни уроци - малко над една трета от родителите, а едва на трето място е консултацията с учители по предмета. Това говори за "скъсана връзка между родител - училище, родител - учител, като се търси решението чрез частни уроци, курсове и школи", коментира  Анастас Стефанов от Изследователския център "Тренд".

Той добави, че едва 4 процента от родителите са разговаряли по този проблем с класния ръководител.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Родител недоволен преди 9 месеца
Предполагам, че на нулата след числото 8 не и е там мястото. Стига стъкмистики и смешни писания!
13
0
 
0
 
! Отговори
Burzum преди 9 месеца
Има си хас....та нали и те са го завършили същото.....малък,все по малък ...но недостатъчно малък....
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То си е казано. 80 процента д-ли.
11
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 9 месеца
Какво е ексепритет?
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А дали наистина родителите са доволни?
Може това да е поредната пропагандна измама, каквито вече се нагледахме да ни пробутват от медиите.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това нашето не е образование а подигравка.
като се започне със сегрегацията на българчетата за сметка на ромчетата и се свърши с огромния брой университети, които продават дипломи без покритие.
Да не говорим за преподавателския състав, които си накупиха титли без покритие, защото вече няма атестационни комисии.
На какво учат утудентите си, само те си знаят.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези родители, дето са доволни от образованието или не са със всичкия си, или не могат да разберат какво става.
Напоследък имам вземане - даване със стажанти и кандидати за работа.
Такива нули не съм виждал през целия си живот до сега.
Самите те си казват, че в образователната ни система само са си загубили времето.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Образованието е пълна 0. Даже професори по Вузовете вече си признават. Остарял метод на обучение , ниско класифицирани учители над 45 50год. Почти никаква практика , остарели дисциплини, пълнеж пълнежж.
После се чудете, защо идват на работа и нищо не знаят и немогат. Защото така ги обучават.
До кога, ще лъжете че образованието е нещо в БГ ? Вече 70 гпдини съсипвате поколения наред.
6
0
 
9
 
! Отговори
Трезвен коментар преди 9 месеца
Децата освен за херца и се*с, за друго не мислят.
5
1
 
11
 
! Отговори
Маймун преди 9 месеца
Е то па и едни родители с едни високи критерии... Те ли са експертите, които да го одобряват или не това образование, в което само функционално неграмотни вампири имат "мотивацията" да учат някого за 500 лв, които я ги има, я не на месец? По-скоро 80% нямат друг освен своя български чалга-мироглед и в него много смисъл в образованието не се търси. Училищата са просто детегледачници за повечето родители, а пък най-перспективно е да подготвят децата си я за мутро-политици, я за проститутки.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами това са майки тип бг мама, които са уж много знаещи, лекуват децата си с хомеопатия и чистене на чакрите, като в същото време се наливат с евтин алкохол на хард рок или пък въртят гьобеци на чалга.
3
0
 
14
 
! Отговори
*_* преди 9 месеца
Каквито са ни родителите, такова ни е и образованието!
Мъкаааааа...
Най-много ме е яд, че не се организирах навреме за еднопосочно пътешествие към някоя прилична страна, сега считам че е късно с голямо семейство да се прави такава крачка.
Системата на образованието ни е кошмарна-и тримата ми сина са в мелачката на различен етап..
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако това е истина, значи държавата тотално е отишла у ряката.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако тези резултати са истина, че родителите са доволни от системата на образование, няма никаква принина да се сърдим на Иво Христов за изказването, че 80% не стават за нищо, а и техните деца няма да стават..., но да не си помислите, че става въпрос за вас, не, вие не сте от тези 80% нито пък АЗ :)