Приемът на първолаци започва: Най-близкият печели!

Критерият за месторабота на родителите вече не важи
16 апр 2018 10:40,
37
Приемът на първолаци започва: Най-близкият печели!
Снимка: архив "Булфото"

Кампанията за прием в първи клас в училищата в София започва днес. Родителите на децата, които през септември ще са в първи клас, вече могат да подават документи в желаните училища.

Тази година правилата за прием са нови.

Според нова наредба най-голям шанс да бъдат приети ще имат децата, живели в района на училището през последните 3 години. За адрес на детето се приема този на майката.

Още по темата

"Родителят ще трябва да удостовери постоянен адрес с официален документ. Той ще се предоставя обаче при записването на детето", уточни Мария Минчева от Столичната община пред bTV.

Тази година от изискванията е отпаднал критерият месторабота на родител. Предишните години при приема в първи клас се взимаше предвид и дали родителят работи в района на училището.

Няма да има значение и кога са подадени документите в рамките на кампанията.

Правилата за прием в първи клас, които просветното министерство въведе, са в сила за цялата страна. Напрежение около кампанията обаче има само в големите градове.

В София се очаква за първи клас да кандидатстват над 12 хил. деца.

Кампанията се провежда на фона на родителски протест срещу принципа "най-близкият печели".

Майки и бащи подадоха жалба в Комисията за защита от дискриминация, а нейното решение се очаква през май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Дофи преди 6 години
Направете входни матури за децата... Само това остава.ПС. - Акониматакава глупсоти, то поднасям моите извинения ия и съболезнования.
15
3
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Това е голяма недомислица наистина. Ако се приема трябва да има някакъв период - не може от днес 3-години уседналост - изведнъж да се смени критерия. Правилното беше от тази година да кажем 1 година, от следващата 2 и т.н. до 3-та. За да могат хората да реагират и ако трябва да сменят жилището дори, за да имат достъп до-добро училище
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сори Роре, ама умното дете не може да си достигне и половината потенциал, ако училището и родителите е му са скапани.
13
0
 
4
 
! Отговори
До House M.D. преди 6 години
Дали? Само виж района на 2-ро СОУ - хваща Бъкстон и Манастирски ливади който е изключително от млади хора. Дали ще влязат всички деца от района, като се има предвид че се води 'добро' училище и ще има поне 30% връзкари и плащащи?Дано проработи системата, но най-важното е да се подобри нивото на училищата които сега са зле - тогава няма да има такива циркове при приема а всеки ще си е спокоен за кварталното училище. Сега не е така и това поражда напрежение.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А моите деца, които "живеят" в собственото ни жилище от 2 години - тях кучета ги яли ...
11
0
 
4
 
! Отговори
8 преди 6 години
До 9Напълно съм съгласна с този принцип, ако наистина работи в България. Стана ми интересно, тъй като и аз където живея е така и въпреки, че тук няма такова нещо като постоянна, временна и не знам каква регистрация места за живущите в квартала има достатъчно, но с презастрояването в България и особено в големите градове не съм сигурна, че местата в училищата биха били достатъчни за всички живеещи в квартала деца
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нашия квартал има само пенсии на които некролога виси от джоба. Обаче в училището места няма - защо - защото така. По ТВ разни "експерти" обясняват, че тази година критериите ще са "мега справедливи" и няма да има деца вкарани по втория начин. Да, ама не, пак промените се правят в 12без5 и хората по места пак ще са неподготвени и ще карат постарому. Защо тези промени не бяха направени през зимата? Защо - защото така - за да го караме както си знаем
9
2
 
5
 
! Отговори
pepe преди 6 години
Най-накрая. Така е в АБСОЛЮТНО целия нормален свят и така трябва да бъде!И аз живот и здраве след две години ще имам първокласник.Училищата в квартала са между 30-40 място в класиранията, което ме устройва.Който иска детето му да е елитно (елитарно по-скоро) има си огромна бройка частни училища в София.Умното дете е умно ако ще и в килийно училище да го обучаваш. С пълна сила важи и обратното!
8
3
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
До 8:Принципът за местоживеене елиминира подобна опастност.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добре де, какво става ако в квартала всички места са заети и детето ми трябва да отиде в съседния, но и там всички места са заети ....
6
3
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Принципът "най-близките печели" е единствено правилният. Не е нормално детето ти да учи в другия /спрямо местоживеенето/ край на града, само защото училището е близо до местоработата.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България винаги страдат честните, затова държавата загива и се обезлюдява
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До това положение се стигна и благодарение на частните и изкуствено лансирани"елитни" училища! Уж всички сме равни,ама има и по-равни!Прав беше Батето когато каза : Това което построи Т.Живков,вие не можете да боядисате.Какъв равен старт,когато едните първокласници ще учат в елитното училище в Г.Баня,а другите с Ромовете и Бенгалските тигри?
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изпадам в бяс, когато някой родител който е набутал детето си с манипулации започне да ми се прави на принципен и да ми дава акъл
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен,отпадане на изискването за близконамиращо се работно място на родител не е особено удачно!Като цяло от много години се намираме в един омагьосан кръг,от който няма излизане и той е единствено в ущърб на децата!Разбирам и споделям мнението,че малцинствата трябва да се интегрират,а последното може да стане единствено чрез образование,ама за това нещо ще загубим още не едно и две поколения!
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По неволя бях въвлечен в кандидатствания за ясла, детска градина и училище. Имам преки наблюдения от два софийски крартала в продължение на 10 години. Половината от родителите използват измама, подкупи и връзки - правят се на хитри и така отнемат правата на други родители, които искат да играят честно. Над 80% от административния персонал в яслите, детски градини и училищата са корумпирани по един или друг начин, даването на пари е малка част от корупцията.Сигурен съм, тази година ще е същото