Приемът в I клас: Не по знания, а по безумни правила

Районирането не работи, дели много улици на две
16 апр 2018 19:43,
12

Започна кампанията за прием на първокласници в София. Децата и техните родители се изправят пред едно от най-големите предизвикателства. Защо да запишеш детето си на училище се превръща в ходене по мъките коментира в студиото на "Околосветско" Лара Златарева – кака Лара.

"Това е най-трудният прием, защото той не зависи нито от качествата, нито от знанията на детето ти, а от едни правила, измислени от група хора", сподели в студиото телевизионната водеща.

Още по темата

Без право на избор – къде се получава объркване при разпределянето на бъдещите ученици по учебните заведения? Кака Лара споделя горчивия си опит.

"Районирането беше направено именно с идеята децата от квартала да бъдат в кварталното училище. В нашият случай не е така, защото училището ни попада в друг район", посочи тя.

Според критериите кандидатите се разделят на три групи – такива, които живеят в квартала над 3 години, тези, които живеят в квартала между 1 и 3 години и третата група, която се състои от живеещи в квартала по-малко от година.

"Аз попадам в четвърта група – район, съседен на училището, което значи, че моето дете е с по-малки шансове от тези, които са се регистрирали вчера при съседката. Аз, живеещата на 5 крачки от училището в "район съседен", имам 5 точки спрямо децата, които живеят в Лозен. Това е абсурдно.", коментира Лара Златарева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.