Образователна криза: Кои са перспективните специалности?

Ще успеем ли да задържим младите студенти в България?
26 апр 2018 21:52,
10


Приемът в Софийски университет постепенно започва. Как се промени преподаването в университетите през последните години и кои са най-желаните специалности у нас? Има ли какво да се подобри в качеството на образование в България коментира в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR от ректора на учебното заведение проф. Анастас Герджиков.

Софийски университет е на 855 място в света според класация за най-добрите ВУЗ-ове.

"Доволни сме, че сме сред първите 1000. Много бихме искали да сме и сред първите 500, които движат науката напред", сподели в предаването Герджиков.

Още по темата

Възможно ли е това да стане реалност и как можем да получаваме по-добри резултати? Заговори се, че от следващата учебна година в университета ще има нови специалности, които да са ориентирани към търсенето на пазара. Ще успеем ли да задържим младите в България?

"Колкото и души да завършат медицина, ако всички те заминат на практика в чужбина, това е проблем.", коментира ректорат на учебното заведение.

Голям проблем с висшето образование обаче е липсата на практическа подготовка. Има ли баланс и отговаря ли университета на очакванията на студентите?

"Имаме практическа подготовка, опитваме се в много учебни планове да предвидим и учебен стаж. Министерството на образованието и науката много помогна през последните години, защото осигури програма за платено практическо обучение на студентите", сподели още Герджиков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да разгледате и ДВОРЦИТЕ, ЯХТИТЕ, РОЛС РОЙСА, НА МНОГО ВЕРНИТЕ ДРУГАРИ, КОИТО ПРОКАРВАТ НОВИ ПАРТИЙНИ ЛИНИИ И ТЕЗИСИ, НО УСВОЯВАТ *** НА ПОРАЗИЯ, РАЗХОДЕТЕ СЕ ИЗ ИМОТИТЕ НА ПАРТИЙНИТЕ ИМ ЛИДЕРИ.
6
0
 
8
 
! Отговори
The Big Щепсел преди 5 години
Hационалните богатства и обществения ресурс изчезват от тук чрез корупция и вместо да правят живота ни по-хубав, заминават в разни швейцарски банки а държавата не вижда нищо от това!За какво учат толкова много хора и защо да остават тук - адвокати, физици, доктори, финансисти, биолози, математици, след като не могат да разчитат на страната си, на обществени пари, за да направят живота ни по-добър?
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е пълна дупка и не отговаря на заглавието.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един го беше казал миналата година - в света има около 250 държави, а нашит университет е на 855 място.Сами си правете изводите, някои държави и кьорав университет си нямат даже ....
3
2
 
7
 
! Отговори
1337 преди 5 години
р0би учете за да неуките са ви босовете, нали някой трябва да може да свърши работата, а друг да прибере парите!
2
1
 
15
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Образователната система не е нищо друго от завод за роби!
1
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Перспективната специалност за всеки човек е тази, която го увлича и му пали интереса. Попадне ли на нея, човек лети! Няма значение каква точно е тази специалност; може и да е най-рядката в света. Ако човек я намери, скоро ще стане най-добрият в света! И ще бъде успешен и богат човек!Обратното, стотици младежи всяка година записват специалности, за които родители и познати им дуднат - "Много са перспективни, там са големите заплати!" Ама на човека не му върви, става някакъв средняк и нищо..