МОН мъдри: Фейлетоните на Алеко – вън от учебниците!

Запазва се изучаването в последните две години на български автори
1 май 2018 14:00,
82

Фейлетоните на Алеко Константинов, както и целият Емилиян Станев ще бъдат изхвърлени от учебниците по български език и литература. Това става ясно от новите учебни програми, които Министерството на образованието и науката публикува за обсъждане.

Промените касаят основно 11 и 12 клас. Вместо публицистиката на Щастливеца, в 11 клас ще се изучава неговият "Бай Ганьо на гости", а Емилиян Станев изпада като задължителен автор изобщо от образователната програма за средните училища.

"До подобно предложение се е стигнало след множество дискусии, продължили месеци и дори години наред, съвместно с учителите. В учебната програма са включени твърде много неща, докато в същото време други важни ги няма", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият министър на образованието и науката проф. Тодор Танев.

По думите му, мнението на специалистите е, че фейлетоните не са жанра, намиращ се в центъра на предмета литература.

"Алековите фейлетони може би биха подхождали на един друг предмет, който вече не се изучава в училище - гражданско обучение. Трябва да се има предвид обаче фактът, че опресняването на материала ще откъсне учениците от четенето", допълни още Танев.

Запазва се, както досега, изучаването в последните две години в клас само на български автори. Някои от текстовете са орязани за сметка на нови произведения на съвременни автори като Виктор Пасков и Борис Христов.

"Всяка крайност е груба грешка. Тъй като няма специален предмет, в който да бъдат изучавани, Алековите фейлетони, както и на тези на другите автори, трябва да намерят място в учебната програма", подчерта журналистът Нора Стоичкова.

Тя бе категорична, че има произведения, които колкото и архаично да звучат, не трябва да отпадат от учебния материал.

Писателят Христо Раянов пък отбеляза, че прекаленото генериране на идеи никога не води до нищо добро в дългосрочен план.

"Има творби, които са непреходни и с добра работа от страна на учителите всички ученици ще могат да разберат архаичния език, на който са написани. Надявам се готвените промени в учебната програма да са добре обмислени, защото все пак става въпрос за образование на деца, които трябва да се научат да мислят критично, да подлагат на съмнение всичко, без значение дали им харесва или не. А това може да стане единствено чрез литературата", посочи той.

От Министерството на образованието посочват, че за да няма реакции срещу отпадането на автори и произведения, учителите ще имат право сами да подбират допълнителни текстове. Преподавателите обаче са на мнение, че и сега часовете не стигат за всичко, още повече за допълнителна литература.

Промяната към момента е обект на дискусии в МОН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
15
 
! Отговори
Иванчо преди 5 години
Плеймейтката от Комисията по образованието в Парламента произнесе ли се по въпроса?Нали тя е най-новият член на тази структура, затова питам - дали хубавицата вече се е ориентирала в материята, която ще направлява?
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че не се учи! Преседява се в училище! С изключение на няколко училища образованието в България е самата скръб в действие.Предстои ни да усетим вкуса на отмъщението на забравеното и изкривено познание за света! Стойте и гледайте!
41
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това министерство е против образованието и науката.Затова и последните години от училищата излизат неграмотници а от университетите с купени дипломи.Да се закрие.
40
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Крадецът на праскови", "Иван Кондарев", "Легенда за Сибин ...", "Тихик и Назарий", "Антихрист" , "Чернишка" ... Прекрасният, мъдрият Емилян Станев!
39
0
 
31
 
! Отговори
Забраняват го защото преди 5 години
Фейлетоните на Алеко се превръщат в свидетелство на нравите на една епоха, и това е Следосвобожденската епоха. Личността на писателя е кристално чиста като нравственост, чест и достойнство. Изключително почтен, той се възмущава на всяка човешка неправда, подкупничество, нечиста сделка. Него не го блазнят високите постове, нито добре платената работа, той търси свобода, честност, любов, което всъщност определя естетическото му кредо. Най-известните му фейлетони По изборите в Свищов, Миш-маш, Разни хора, разни идеали, Страст, Херострат , Честита Нова година и др. очертават облика
38
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учи се прекалено много, а като завършат не могат да напишат един елементарен текст и да кажат две думи на английски. Каквото, като учебниците са наблъскани с толкова много материал. Къде са съвременните автори, не всеки има потенциал да разбере Вазов примерно, но е задължително да е грамотен. В Германия децата след 4-ти клас още ги разделят на 3 класи училища. Няма как в Столипиново, където трудно говорят български, да учат и анализират главата "Пиянството на един народ" от "Под игого".
37
2
 
24
 
! Отговори
Ха! преди 5 години
Целта на "новото" образование е пълното обезличаване на БЪЛГАРСКОТО у подрастващото поколение! Вижте ,че 99 % от плакатите, рекламите ,табелите и т.н. са на английски, а не на български! Въвеждането на джендърството , възхвалата на " европейското и американското" е копие на "интернационализма" от времето на Социализма! Защо тогава се чудим на решенията на МОН!?
36
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е. Навремето Бай *** убил автора си, днес убива и наследството му.
35
2
 
29
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Да, фейлетоните на Алеко не са либерални и политкоректни. В тях даже има здравословна доза расизъм. Все фактори поради които ги отхвърлят. Гербаджиите не сърбат чорба, те кусат супа, щото са наскоро прогледнали евроатлантически слепци и лакеи либерасти. Пази Боже! Най-накрая бай *** успя да убие автора си.
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 29Има къде да го ползваш! Турция в момента е силна икономически и също така прокарва много по-ефикасна социална система от нашата! За английския спор няма - задължително!!!Абе да бяхме си останали под "турско" май щяхме да сме много по-добре. Не съм турчин или ислямец но ако погледнем фактите нито едно "българско правителство" от освобождението ни насам не е била истински за народа а винаги против него и тотално лични интереси. Факт!
33
23
 
3
 
! Отговори
ВЕГАН преди 5 години
Най-накрая ИЗВЕРГЪТ ЕмилиянСтанев убил стотици животинки за удоволствие да отиде в забвение където му е мястото!
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вервай си
31
1
 
34
 
! Отговори
zeus преди 5 години
ГЕРБ убиват Алеко, понеже виждат себе си в произведенията му, които след толкова години са все актуални!
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мон в същност се опитва да убие българското образование. Ако излязат умни, мислещи, можещи, патроити, родолюбци значи мон се е провалило.
29
0
 
33
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
И бай Алеко им виновен! Защо ли?ОТГОВОР: Без да посочвате името на автора, дайте на някой ЧЕСТЕН и ПОЧТЕН човек да прочете някое произведение на Алеко Константинов и го помолете да отъждестви някой от героите му. Мнението му за автора. И за кое време се отнасят. Толкова са актуални и сега, че политическата върхушка забранява изучаването им в училище. Едно време се криехме да слушаме радио " Свободна Европа ".Сега ще се крием за да четем Алеко Константинов.ДЕМОКРАЦИЯ сме уж - коя обаче?
28
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Де ще вървиш с турския?Въобще не ни е нужен.
27
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учете английски и турски езици, защото български замира и няма кой да го говори.
26
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип не може да се натъпче всичко в една ученическа глава.Най-основното и задължително е обаче, да се учат Ботев, Записките на Захари Стоянов, Георги Раковски и публицистиката им, изобличаваща руските намерения към Балканите.
25
0
 
42
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Очевидно на политиците фейлетоните на Алеко не им харесват. Интересно защо? Въпрек иче като се има предвид цензурата, която либерастите в Америка наложиха на Марк Твен, то вече нищо не трябва да ни учудва.
24
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина се учат от Алековия Бай ***! Буквално заемат поведение, отношение, пошлост! Правят вестници, правят партии, правят избори по ганьовски. Гочоолу, Дочоолу, Гуньо Адвокатина и бодковци са живи днес.Горкият Алеко!Вярвал, наивникът, в "изправителната" сила на словото...