Всички в клас! Предучилищно образование от 4 години

До края на 2020 г. ще бъдат обхванати 90% от децата
58
Всички в клас! Предучилищно образование от 4  години
Снимка: архив, БулФото

Под 11% да спадне делът на преждевременно напусналите образователната система до 2020 г. при 12,5% през 2012 г. Това е записано в стратегия, за чието изпълнение правителството прие план днес.

Новите моменти в плана са свързани с въвеждането на задължително предучилищно образование за децата от 4-годишна възраст.

Предвидено е до края на 2020 година 90% от децата на тази възраст да са обхванати в системата на предучилищното образование за по-добра адаптация в процеса на обучение в начален етап.

За осигуряване на равен достъп до образование на деца и ученици от семейства от социално слаби и уязвими групи е предвидено за еднократна помощ за деца, записани в първи клас, да се предоставят по 11 500 000 лева всяка година.

В мерките за приобщаващо образование на децата и учениците със специални образователни потребности до края на периода се предвижда да бъдат включени над 19 000 деца.

Включени са дейности за овладяване на българския книжовен език от децата и учениците, чиито майчин език не е българският. Заложени са и мерки за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още с памперс, но на училище?!И ще има вой до небесата - Искам мамаааааааа!Тия некадърници от МОН да оставят децата да се наиграят до 7 г. Чак тогава е време за училище!
54
0
 
3
 
! Отговори
Родител преди 5 години
Не знам как ви изглежда това, но на мен ми прилича на съвременна форма на каторга и заложничество. Даваш си детето задължително на МОН и отиваш да изработваш осигуровките, на които се крепи социалната система. Детето ти го искат задължително при тях, без значение дали имаш желанието, времето и уменията да си го отглеждаш ти. Набиват ти в главата, че социализация е само това, което става в детската градина. Те няма да се променят, но ние защо им се връзваме? Децата не са ли по-важни за нас?
53
0
 
3
 
! Отговори
Истина преди 5 години
Това от 4 е пълна глупост. Много се радвам че съм тръгнал от 7 години на училище, познавах повечето които тръгнаха годиниа по-рано в училището ... не мисля че е по-добре ранното учене. Сега съм от тези малкото проценти на които хората завиждат и не съм откраднал нищо за да съм на това положение. Детството си е детство, трябва да се изживее за да може после да се учи.
52
0
 
2
 
! Отговори
Евролибераст преди 5 години
А- не съм съгласен с някои от вас....отворете сайта на Регионалните управления и ще видите какъв глад има за детски учителки, но нещо няма почти никакви кандидати- стартира се с 660 лева бруто, или 520 лева чисто, с групи по 25-30 деца....Целта е да набутат ц...ганите в групи с българчета, защото така си мислят, че ще се построи мултикултурно, толерантно, и т.н.т. общество.Ние си обичаме цветното- дали революции по света, или в детските групи-важното е да ви размием
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ахъм ...Абе, няма лошо, ако е по избор. Ама задължително ... Че аз имам съученици, който тръгна на 8 години в първи клас ! Беше отличника не на класа, не на випуска, ами на цялата гимназия. Има само една петица по География в 7ми, защото някой му беше откраднал учебника и не бешенуспил само от записки. Сега изкарва седем цифрени суми, защото работи в консултантска компания.
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 4 години ?Вие сте ЛУДИ бе!
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отврат! Нищо градивно и смислено, само мултикултурна помия...
48
0
 
1
 
! Отговори
Ива преди 5 години
До БениВ образователната система ли сте?
47
2
 
5
 
! Отговори
Кина преди 5 години
А защо не още от корема на мама ?! То бива глупост, може малко експеримент, ама това вече поема в посока дебилщита ...
46
1
 
8
 
! Отговори
правят го защото преди 5 години
Това още от 4 годишни да тръгнат на училище го правят,защото на още съвсем малките деца трябва да се обясни дали са от така наречения ,,Елит" или не. Детето ще усети,ако е от ,,обикновените'' как го пренебрегват и учителите предпочитат детето X или детето Y, само защото мама и тате да имат парички. А на 4 години не ми говорете, че детето с многото възможности е само ,,богатото'' дете.Всяко дете си има заложби.Дали,,групата на готините '' ще хвърлят КАМЪНИ по децата които не харесват още от 4 г?
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО Гробокопач - Ало, революцията свърши! Партизанското движение също. И едни оцелели партизани, които се чудиха дали заради туй, което доживяха са се сражавали - и те са на път да си отидат. Какви са тия лозунги за политически субекти?
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Nenormalno e 4 g deza na 4in sa pojarnikari milizioneri li schte gi podgatvate ili sa voinizi hotovi na 6 g ste stanat kato karaka4anov simionov zvetanov. Boiko schte gi 4aka na rapot daden i priet
43
1
 
3
 
! Отговори
До 39 преди 5 години
Затова ли испанците са едни отнай-изостаналите в Европа?
42
0
 
9
 
! Отговори
Баланс преди 5 години
Пратиха в предучилущна на 4 г. /не спях следобед /. Научих се да чета за една седмица, по-нищо не отстъпвах на по-големите от мен, но ми беше много трудно да седя по цял ден на едно столче. В резултат на 3 години предучилищна, 1-ви клас ми беше пълна досада, защото отдавна можех да чета гладко и да смятам бързо, но бих предпочела да имах детство с повече игри.По-творчески ориентирана предучилищна с таланти по интереси - танци, пеене, театър, рисуване, муз. инструменти, спорт по интереси
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко зависи от начина на реализация на идеята. Може да е за добро а може и за лошо. Преди да се роди нещо не подхождайте с предубеждение към него. Как обичме децата си - нека так и идеята се ражда като тях. Преди да са се родили, ние да не би да сме им търсили кусурите?И сега родителите водят децата си на градина и ясли - и даже проблеми със записванията в София има. В малките градове не - там и атносферата е такава, че децата са сред природата и по паркове.
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това може да е приложимо за София, Варна, Пловдив. Как смятате да ходи на училище 4 годишно от едно село, където няма училище, до друго село или до града на разстояние 15-20км всеки ден с автобус? Децата на 4год. все още са деца, успиват се, разболяват се, напикават се или друго. Ще вдигне температура или ще започне да повръща и родителите ще ходят да си го прибират от километри? И това ще се случва често.
39
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори и 1-2годишните се обучават под формата на игра и учебен план, Вие правите драми за 4годишните. Просто се въвежда задължително посещение на детско заведение. В Испания са на училище от 2г. и на 4-5г са усвоили почти цялата азбука и цифри
38
1
 
14
 
! Отговори
Безмълвна преди 5 години
Колко трябва да си болен мозък за да го помишлиш дори само това.И ако така наречените управляващи бяха със здрав разум щяха да осъзнаят че по този начин със сигурност децата ще намразят училището.
37
4
 
14
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
То е ясно, че ние дяца, повече няма да правим. Защо? Защото трябва да се занимаваме със Системата на ПП ГЕРБ, в която децата - от люлката направо в ръцете на даскалките. Децата са просто средство за съществуването на една пшорочна Система и кръга от хора, които се възпозлват от нея. СМЪРТ НА ГЕРБ!
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта не е да научат нещо децата, а да се усвоят 11 500 000 лева от учителите.