Св. Георги да помолим... Да ни каже чий празник е Гергьовден, 6 май?

Съдържание в учебник по литература разгневи родители
Обновена: 8 май 2018 15:38 | 8 май 2018 14:45, Екип на Dnes.bg
101
 

Така! Това е учебникът за пети клас на сина ми. Питам го аз вчера какво знае за Гергьовден и отрочето ми казва, че било...

Posted by Elena Guncheva on Sunday, 6 May 2018

Текст в учебник по литература за пети клас възмути родители в социалните мрежи. Майка на петокласник сподели в социалната мрежа снимка от изданието, но без да уточнява кои са авторите на учебника.

Постът Елена Гунчева допълва с цитат от учебника: "Св. Георги е един от малкото светци, почитани както от християни, така и от мюсюлмани (...) Гергьовден е и голям празник на ромите в България - те го наричат Ерделез".

Елена Гунчева разказва, че на въпрос какво знае за Гергьовден, синът й изрецитирал наученото от учебника - а именно, че това е един от най-големите празници на циганите в България. Тя уточнява, че за значението на празника за българите, както и за празника на Българската армия е отделено едно изречение накрая на текста, пише "Дарик".

Това не е първият случай, при който родители изразяват недоволство от текстовете в учебници на децата си. Експерти от Министерството на образованието и науката (МОН) многократно са коментирали, че повечето издателства се опитват да бъдат максимално толерантни към различните етноси, кавото е и изискването на ведомството.

В действителност поднесената в учебника информация не е невярна. Гергьовден се празнува от всички религии - мюсюлманите са го взели от тюрките, ромите също са го приели като свой. Родители обаче коментират, че ударението на урок по темата трябва да бъде поставено върху това какво е значението на празника за българите.

В народния ни календар това е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. Православната църква почита паметта на един от най-големите български светци - св. Георги Победоносец - покровител на овчарите и стадата.

За първи път 6 май се отбелязва и като военен празник през 1880 г. До 1947 г. се чества от българското войнство като Ден на храбростта и празник на войската. На този ден по традиция се освещават бойните знамена на Българската армия.

При ромите празнуването на Гергьовден е свързано с вярването, че Свети Георги е техен спасител и с легендата, че змеят на зъл цар започнал да изяжда ромите, но Св. Георги го убил. Освен това Ерделез се е празнувал и като начало на пролетта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
една хипотеза преди 5 години
преди години правихме геомантиини проучвания..Натъкнахме се на граница на смърта по пресен срез на скалите на Нос КАлиакра.Анализи насочиха към тн потоп "Атланtиdа.." появи се версия че от колапс на биосферата са ни спасили тогава милиони овце отглеждани на БАлканите ..
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв светец, какво молене, 21 век сме!Хубав имен ден и нищо повече, какво има да се изучава, каква толерантност и какво деление. Хората сядат на маса и се веселят и това е, защо трябва да е в учебниците?
75
2
 
2
 
! Отговори
бееее преди 5 години
Празник на убийците на деца, т.е. агънца!
74
0
 
9
 
! Отговори
толерантност на кило преди 5 години
Нагледен пример за налагане на толерантност там, където въобще няма дискриминация - урокът е за светеца, а в учебниците го обърнаха на толерастия. По същия начин ще се натрапва на децата толерантността към извращенията на джендъризма , ако се приеме Истанбулската конвенция.
73
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля Ви, прочетете целия урок и тогава коментирайте. Сещайте се, че светът не свършва с българите. Какво лошо има в това, че освен обяснението за българската традиция на празника, има и две-три изречения как други етноси и религии празнуват същия този празник?! Децата получават малко информация за обща култура, а тук родителите надават вой... Смешен плач!
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Православната църква почита паметта на един от най-големите български светци - св. Георги Победоносец - покровител на овчарите и стадата.Пишещият статията също пише глупости като в цитирания учебник. Свети Георги НЕ Е БЪЛГАРИН и съответно НЕ Е БЪЛГАРСКИ СВЕТЕЦ.СВЕТИ ГЕОРГИ СОФИЙСКИ Е ДРУГ СВЕТЕЦ!!!!!
71
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гергьовден е български празник колкото и Далавери Симеонов е българин.
70
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешното е, че Св.Георги няма нищо общо с българите. По времето в което е живял българите са били тенгристи като всички тюрки нейде в азиатските степи. Тази ревност към религиозни празници е необяснима. Празнувай си каквото искаш и остави и другите да празнуват.
69
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това вече на нищо не прилича!
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гергьовден и ерделезе доказват близкородствената връзка на празнуващите.
67
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руски и сръбски празник и малко еврейски.Но в никакъв случай български.
66
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гергьовден и ерделезе! Един народ-два празника!
65
4
 
4
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
До Анонимен 68Няма как да знаем точно откъде е дошъл Аспарух, но за твое успокоение нека приемем че е от днешна Украйна :)
64
5
 
24
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
До niki"Ти от къде си сигурен, че това дето го пишеше по учебниците преди 89-та година е 100% истина?"Практиката го доказва! Всичко което учехме, после го прилагаме в живота и се оказва че е вярно. Не ни лъжеха. Отиваш да си купиш сирене и ти продават сирене, а не нещо друго и можеш да бъдеш сигурен в това. Сега по телевизията който плати най-много, неговата истина казват. Отиваш за сирене и ти казват "избери си, имаме 50 вида". И Гледаш като кьорав и се чудиш на какъв принцип да го избереш.
63
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дядо ставриАспарух никога не е пристигал от Азия,бе умникоооооо!Стара Велика България откъдето идва Аспарух се е намирала долу-горе на мястото на днешна Украйна,Молдова.Византийците са наричали държавата ни Стара Велика България,много преди Аспарух да се роди.
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужас!Пълнят им главите с глупости,вместо с реални знания и след това се чудят защо са полуграмотни.Такива неща изобщо не трябва да се учат,а религии - никак!Затова има много измамени вярващи в шарлатани,те от малки ги занимават с религии и ненужни идиотщини.
61
3
 
3
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
До Додо"...ами сме автохтонен народ-староседелец на Балканите (и.е. Траки, Даки, етц.)"Точно същото пишеше едно време в учебниците. "Ние" винаги сме си били тука, а 680 г от Азия идват хората на Аспарух, които приемат "нашият" език и обичаи, но също и създават държава и допринасят за развитието й. Именно те оглавяват битката срещу Византия през 681, затова византийските хронисти започват да наричат новата държава България. За едно и също говорим :)
60
0
 
10
 
! Отговори
кофти статия преди 5 години
До БЪЛГАРИН"мюсюлманите взели свети Георги от тюрките, а те го заимствали от... японците" и затова ромите празнуват Ерделез
59
14
 
5
 
! Отговори
niki преди 5 години
До дядо ставриТи от къде си сигурен, че това дето го пишеше по учебниците преди 89-та година е 100% истина? Там също е пълно с тотално изкривени факти и събития, особенно за Русия. Защо да връщаме старите?
58
4
 
28
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 5 години
Какво е това толерантни към етноси. Що за простотии. България е държава на българите и всичко трябва да е насочено и толерантно към българите. Всички останали остават настрани. повечето си имат собствени държави и ако искат подходящо за тях образование, да си ходят там. Какво е това неуважение към 90 % от населението на България. Някой да е учил какво е това демокрация?Да ти се догади от еничари и слугинажи. От рода си ще се отрече на мангалдосян зад,,а ще целува, за шепа евра.