Бизнесът натиска: Висше без пари срещу заплата в България!

Най-малко 5 години труд у нас искат от АИКБ
9 май 2018 19:30,
205
Бизнесът натиска: Висше без пари срещу заплата в България!
Снимка: Reuters

Бизнесът предлага висшето образование у нас да стане безплатно срещу задължението висшистите да останат да работят 5 години в България.

"В Конституцията е записано, че при определени условия образованието във висшите държавни училища е безплатно. Предлагаме такива условия – то да е безплатно за тези, които се реализират след това в България или работят за български институции в чужбина", каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той даде пример с военното образование.

Още по темата

"Доколкото знам там след като завършиш, трябва да работиш 10 години в страната по специалността, иначе има санкции. Подобни практики има от Балканите до Обединеното кралство има такива практики. Например в медицинските специалности", каза още Велев.

Той обясни и че българските бизнесмени и предприемачи не са доволни от качеството на висшето образование у нас.

"Има девалвация на висшето образование – голямо количество, ниско качество. Лошо структурирано е по професии, които са необходими", категоричен бе Велев пред Нова тв.

Бившият образователен министър проф. Тодор Танев обаче е против всички специалности да бъдат поставяни на този режим.

От друга страна според него би било много трудно да се реши кои точно висшисти да се задължават да работят в България.

"На Министерството на образованието и в момента му е вменено да изготви такъв списък, но въпросът е доколко той е легитимен. Бизнесът трябва да казва кои да бъдат професиите", каза Танев.

Според него най-добрият механизъм е "държавата дава на банка, а банката после си иска парите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За моето образование родителите ми, техните родители и всикчки мои бездетни роднини са плащали луди данъци върхгу ниските си заплати. Бизнесяа няма нищо общо с това за да има претенции. Ако бизнеса ме е издържал докато съм бил в детската градина, училището и университета, ако е плащал заплата на родителите ми за това, че са ме отгледали, може да има някакви претенции над мен за първите 5 години след университета. Стига да ми осигури работа и достойно заплащане. В противен случай да наемат Бойко.
175
0
 
27
 
! Отговори
Бедния българин преди 5 години
Завърших в Търново , престижна специалност- История, успех - 5,35. Какво стана след това ?Исках да станах учител в родния си град. Нищо не стана , местата се знаеха предварително кой ще ги заеме. Пробвах музея - 400 лв заплата, което са просто прекалено малко. Пробвах в системата на МВР - пожарна. Всички изпити с отличен , накрая интервюто не се състоя , защо ли ? Ами то се знаело от по - рано кой щял да заеме местата...Пробвах частният сектор. Както каза шефа ми- договора е само лист хартия
174
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
инфо от нето за помияра на снимката - ***! И тоя бизнесмен се пише???
173
0
 
13
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
До Учител в София 168 Прав си.За това зъболекарите трябва да се задължат да дават гаранция и да връщат парите на хората при некадърна работа. Като му се случи няколко пъти и ще се откаже да прави неща, които не може.
172
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това прилича на опит да прогонят всички български младежи към университети в чужбина.
171
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Оптимистът възкликнал: "Висше без пари срещу робство в някоя българска фирма, където ще работиш само срещу храна!"Песимистът поклатил глава: Дали ще има храна за всички и по какъв стандарт ще бъде!
170
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че кой ви пречи да го направите и сега - сключете договор със студент, плащайте му докато учи и се договорете след завършване да започне работа във фирмата ви. Въпросът имате ли какво да предложите, че някой студент да клъвне на въдицата.
169
1
 
10
 
! Отговори
значи преди 5 години
вишки по границите с ПКМ - никой да не бега, връщаме задължитените тр. договори и стипендии към заводи (дето ги нема вече))): ), излизаме от ЕС, да няма къде да ходят раите, връщаме др. Тошо тиквата и т.н. Комунист кожата си мени, но нрава - не! А ще можем ли да дишаме , другари? Или даразказваме полит. вицове?
168
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесът търси начини да натика хората насилствено във фирмите си и да продължава да не им плаща. В нормалните страни бизнесът привлича служители с добри условия и заплащане и завършилите университети тичат към фирмите без да са необходими някакви административни хватки, за да ги закрепостят към работодателите.
167
0
 
15
 
! Отговори
хаххаа преди 5 години
коментар имаше на Мирча Кричан : значи закриванье на ВУЗовете! Кьрав студент няма да видят при такива феодални условия! Всичкодиректно ще кандидатсва на Запад. Или и това ще ни забраните, другари бизнесмени? Това чиновниците няма да ви го позволят, няма да мине! Те ще останат без работа! Споко хора! Глейте им сеира! Аз се кефя , сед всичките идиотщини , които толкоз години им търпя на бизнесмените - накрая се усетиха,ч е някой им е с..ал в гащите))):
166
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Висше без пари срещу робство в някоя българска фирма, където ще работиш само срещу храна.
165
0
 
14
 
! Отговори
Възраждането преди 5 години
започва след ПАйсий, като бизнесмените тогава отварят с парите си училища, църкви, работещи и до днес, университети, спонсорират Априлското въстание. Кое от това можем да кажем за днешните! Те погребаха България!
164
0
 
25
 
! Отговори
Учител в София преди 5 години
Наложи ми се наскоро да отида на зъболекар. Поради недобре свършена работа на друг зъболекар, който е затворил зъба без да ми го почисти, се наложи да ми вадят корен. Цялото лечение ми излезе близо 600 лв. Нетната ми заплата е 630 лв и то заради стажа. Младите колеги и 600 лв не достигат. Това лято залягам над учебниците по немски и бягам. Защото утре нямам пари да отида на лекар, нито на зъболекар.
163
1
 
11
 
! Отговори
до 161 преди 5 години
абе само това изречение знаете "бизнесмените"! толкоз ви капацитета! Това ли са ти аргументите? Ами В Обединеното Краство как могат да дават бе, некадърник червен? Нали ти се напъваш за бизнесмен? Кво се праишна интересен? С такива изказвания сега се чудите кви глупости да измислите. Или кат се събудиш, си представяш, е си Илон Мъск? Аз аспирации за бизнесмен нямам? Ти що не станеш инженер,а? Щото е трудно...
162
1
 
7
 
! Отговори
аз преди 5 години
прочетох, че предлагат 5 г да им работим безплатно на изклесниците, пък тогава може да ни разрешат да си бием пръта на запад..Ама то май си е истината...
161
0
 
12
 
! Отговори
хаха Обединеното кра преди 5 години
***, направи ми заплатата като в ЮК, обещавам, че не 10, 20 г ще ти работя! Много ти знае помийната яма...
160
0
 
4
 
! Отговори
ефектът: преди 5 години
те и сега не искат за инж да учат, ще се пренасочат към държавния сектор децата, и камун феодалите - пак с пръс тв...
159
0
 
8
 
! Отговори
АВЕ преди 5 години
ВТРЪСНАХТЕ ВЕ! ***! САМИ ПЛАШИТЕ ХОРАТА ДА БЯГАТ! *** СТЕ! НЕ УСЕЩАТЕ ЛИ, Е СЕ ДЕМАСКИРАТЕ, КОМУНИСТИ НЕДНИ - В 21 ВЕК В СВОБОДНА ЕВРОПА ИСКАТЕ НАЛАГАНЕТО НА МИЛИЦИОНЕРСКИ АДМИНИСТРАТИВНИ МЕРКИ! АМИ ВЪРНЕТЕ ГРАНИЧАРИТЕ С АВТОМАТИ ДА НИ ПАЗЯТ ДА НЕР ИЗБЯГАМЕ,А?
158
1
 
9
 
! Отговори
1234 преди 5 години
До АнонименРаботеше си системата.Връзкарите - на блага работа в София.Другите - до второ пришествие във Вълчидол.Пък уж всички са равни.
157
11
 
2
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До НародаМи стани ти бизнесмен и давай по 10000 бе.кой ти пречи?Нали ти си умен пък все другите са *** и прости.