Бизнесът натиска: Висше без пари срещу заплата в България!

Най-малко 5 години труд у нас искат от АИКБ
9 май 2018 19:30,
205
Бизнесът натиска: Висше без пари срещу заплата в България!
Снимка: Reuters

Бизнесът предлага висшето образование у нас да стане безплатно срещу задължението висшистите да останат да работят 5 години в България.

"В Конституцията е записано, че при определени условия образованието във висшите държавни училища е безплатно. Предлагаме такива условия – то да е безплатно за тези, които се реализират след това в България или работят за български институции в чужбина", каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той даде пример с военното образование.

Още по темата

"Доколкото знам там след като завършиш, трябва да работиш 10 години в страната по специалността, иначе има санкции. Подобни практики има от Балканите до Обединеното кралство има такива практики. Например в медицинските специалности", каза още Велев.

Той обясни и че българските бизнесмени и предприемачи не са доволни от качеството на висшето образование у нас.

"Има девалвация на висшето образование – голямо количество, ниско качество. Лошо структурирано е по професии, които са необходими", категоричен бе Велев пред Нова тв.

Бившият образователен министър проф. Тодор Танев обаче е против всички специалности да бъдат поставяни на този режим.

От друга страна според него би било много трудно да се реши кои точно висшисти да се задължават да работят в България.

"На Министерството на образованието и в момента му е вменено да изготви такъв списък, но въпросът е доколко той е легитимен. Бизнесът трябва да казва кои да бъдат професиите", каза Танев.

Според него най-добрият механизъм е "държавата дава на банка, а банката после си иска парите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Работещ в чужбина Вземи си родителите в Германия и си храни и гледай - ние сме длъжни да им плащаме пенсии защото са отгледали предател , не искаме да ги пазим от роми да не ги убият и играбят.. Вземи си дъртаците в Германия бе ланкоуло
135
0
 
28
 
! Отговори
Вяра преди 5 години
До АнонименАз пък не съм длъжна да давам пари когато съм болна, при положение, че си внасям осигуровките всеки месец.Не съм длъжна да работя за някого за без пари. Длъжна съм единствено на семейството си , да ги изхраня, на родителите си-да им осигуря достойни старини!
134
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Вяра 70 евро е здравната осигурката за студентите германци в Германия , а за дъртаци е по-голяма ..А в България студентите не плащат нищо.
133
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме хранили учили по детски градини , училища , универистети да поразнеш и предтелстваш , бягяш - родните плащат ,,, Ако не си взимай дъртаците в Германия и Лондон и си ги храни..
132
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние останахме твърде малко за да си затваряме очите за предателството.. Някой трябва и да остане .. А този който бяга целия му род да плаща.. И тези които остават не са длъжни плащат пенсии да хранят старите роднители на предателите , да им пазят имотите докато ги проадат..
131
0
 
26
 
! Отговори
Вяра преди 5 години
До АнонименКакви предатели са Ви в главата какви 5 лв?Щом искате предатели търсете ги в държавата и калпавите и управници!Държавата предава народа, след като не може да му осигури нормален живот. Ето ви ги предателите- в парламента са!
130
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Вяра Ще плащат като родните на терористите каква е разликата между терорист и предател , предателя е по-лошо нещо.. 1500лв. ти е издръжката на година само 12*1500лв., и то това е без да вкючават основните ремонти и амортизациие на сградите на училищата.. имаш 24 *500лв. здравни.. и 50-100хил за висшо тези пари .. Да се отдържат от родните на предателите.
129
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бизнесът натиска: Висше без пари срещу заплата в България"Бизнеса е забравил че комунизма отдавна прикючи. Като иска нека да плаща висшето и готово (Това е инвестиция в кадри и специалисти). Ама "бизнеса" не иска да инвестира. Иска населението да плаща а те да трупат пачки.
128
1
 
37
 
! Отговори
Работещ в чужбина преди 5 години
Работя квалифицирана работа в нормална западна държава. Когато в България могат да ми осигурят дори ПОЛОВИНАТА от заплатата която взимам в момента - тогава могат да ми държат сметка къде искам да живея и работя. Българският бизнес е пародия.
127
0
 
28
 
! Отговори
Вяра преди 5 години
До АнонименПърво баща ми не е ползвал майчинство.Второ за какво безплатно здравеопазване ми говорите?Кое е безплатното- влизаш в болница искат ти пари, правят ти операция -искат ти пари за консумативи,отиваш в аптеката плащаш си всички Вървете в Германия, където лекарствата не се плащат само плащаш 5 евро за рецептата.Питаш ли немеца колко му е излязла операцията ти се пули насреща и ти отговаря "А касата плаща" и после ми говорете за безплатно здравеопазване в България.Ще бягаме как няма?!
126
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Вяра Нека му спрат пенсията , да му вземат имота дека 24г. са те учили без пари и здравеопазване без пари.. Да те видим как и колко ще трябва да пращаш..
125
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хахахаха Айде плашаейт на запад да учите , то в Германия е без пари и пак не ходят щото 70% не завършват и да завършат учат по 6г. за бакалавър , това е за германците , а за чужденците този процент е по-голям
124
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Вяра Да бе какво е трудил , майчинството признава за тудов стаж , безплатно здрвеопазване за обучение за децата.. и накрая да бегат.. Цялата тази издръжка всичките пари , да се спрат от родните и имотите в България. Също като закона за Тероризъм в Русия и други държави - извършва терористичен акт плащат родините , любовниците и жените .. всичко им се отнема.
123
0
 
22
 
! Отговори
Хахахаха преди 5 години
Няма без пари. Българите си плащат на запад и остават да живеят там. Няма да слугуват на червената буржоазия за без пари заради идно вишу.
122
0
 
30
 
! Отговори
essed преди 5 години
Няма как да ме задължат да работя за жълти стотинки.Факт изискванията на работодателите са много но насреща се предлага смешна заплата.Няма ,кой да работи за 1000 лв . в София с висше,чужд език и опит от поне 10г. това е смешно.То на фермите в Англия тези пари ги вземат за 5 дена.Да се замислят за заплатите първо,а не защо никой не иска да работи.
121
0
 
11
 
! Отговори
Вяра преди 5 години
До КрайА защо да му ги спрат, след като цял живот е работил и се е трудил?Ако не е да му спрат пенсията. Но човека 40 години работи като вол.Тези пари му принадлежат.
120
9
 
0
 
! Отговори
Край преди 5 години
Вяра ми тогава да спрат пенсиите на тези дето децата им се осигуряват в чужбина. Я питай тейко ти дали е "ОК". Не ме питай къде са вноските на баща ти - с тях са се плащали пенсиите на деда ти.
119
1
 
11
 
! Отговори
Вяра преди 5 години
До КрайВие за нашите родители не мислете.Ние сме навън, работим и им пращаме пари.Това не е Ваш проблем.
118
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Край Точно така плащаме пенсиите на бащите и майките на предателите и изменниците..
117
8
 
8
 
! Отговори
Край преди 5 години
Безплатно висше срещу - 10 г. ОСИГУРЯВАНЕ в България. Всеки да ходи да работи където иска НО пенсията на баща му не съм длъжен да плащам аз. Всяко поколение плаща пенсиите на предишното такъв е принципа.