МС реши: "Право" вече ще се изучава само редовно

Промяната ще влезе в сила за учебната 2019 - 2020 година
9 май 2018 17:15, Анисия Иванова
17
МС реши: "Право" вече ще се изучава само редовно
Архив: Булфото

"Право" вече ще се изучава само редовно, промяната ще влезе в сила за учебната 2019-2020 година, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист" предвижда, освен отпадане на задочната форма на обучение, и въвеждане на допълнителни хорариуми за определени дисциплини и откриване на специализирани магистърски програми.

Протичащият в момента процес на преструктуриране на учебния процес във всички юридически факултети е причина за приетото решение от Министерския съвет.

Новият срок ще даде достатъчно време висшите училища да се подготвят и при необходимост да променят учебните си програми, за да са в съответствие с новите изисквания.

Националната агенция за оценяване и акредитация също ще има възможност да актуализира критериите за оценяване и акредитация на специалността "Право".

Ще се създадат и необходимите условия за оценка и акредитация на специализирани магистърски програми в рамките на професионално направление "Право".

Удължаването на срока ще позволи и на Министерството на правосъдието да сформира работна група, която да прегледа нормативната уредба в сферата на обучението по специалността от регулираните професии "Право".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам много познати с огромно желание да учат редовно, но семействата им не могат да си позволят 4 години да ги издържат, все пак това са големи хора. Оказват се принудени да работят, за да успеят да завършат образованието си. Поне върнете стипендиите за отличните студенти за всички специалности, как да се справят иначе децата?
12
0
 
3
 
! Отговори
пазар преди 5 години
Люшкане от една крайност в друга. Ще напълнят инженерните, заплатите ще паднат и ще са безработни и после пак ще тръгнат към икономика и право. През 5-10 години пазарът се мени и остават без работа.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До като не решат проблема с слушалките на изпит и не кажат на студентите, че истинско юрист се става с много четене, нищо няма да се получи.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малее какво ще правят рабфак като Цецка Цачева ?
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой се изцепи за "нуждата на държавата от юристи", правото е специфична материя и не е за всяка чутура. Но познавам хора завършили задочно, които са много добри в областта си. Пък и много хора с едно висше образование, профилирани в дадена област, които искат да завършат право, просто за да имат полза от него в основната си професия и много от тях го записват в частни университети, и не чакат никаква държавна поръчка и издръжка. Обществото има нужда от повече добри юристи, а не държавата.
8
1
 
7
 
! Отговори
редовни преди 5 години
Губят си времето, плащат много пари и накрая пак безработни.
7
1
 
11
 
! Отговори
хм преди 5 години
Обикновено на лекциите на задочниците има в пъти повече хора, от колкото на лекциите на редовните студенти. Странно,но в факт.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е да свият по-евтното образование и се принуждават да плащат по-високи такси в частните университети и само богати ще стават юристи.
5
6
 
17
 
! Отговори
Валери преди 5 години
Каква дискриминация, бе?! Всеки пети в България е юрист. Професията се обезличи. Куцо и сакато учи право. Нуждите на държавата от юристи отдавна са надхвърлени многократно. Оня ден чух разговор: За какво го завърших това право? Едва ли ще ми трябва.
4
2
 
15
 
! Отговори
Питам преди 5 години
А дипломата на Цачева от РФ ще се признава ли?
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе комисията за защита от дискриминация няма ли да се вземе в ръце?
2
1
 
1
 
! Отговори
Грую преди 5 години
#1, ще я чакат сама да "изтече" :)
1
2
 
21
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
А на Цачова ще вземете ли дипломата, която е от раб-фък?