При кои професии ще има ръст на доходи след 20 г.?

Най-важни ще са езиковите и математически умения, смята Вълчев
Обновена: 9 май 2018 07:52 | 9 май 2018 07:30, Александър Попов
29
При кои професии ще има ръст на доходи след 20 г.?
Снимка: Булфото, архив

Няма как да знаем от какви специалисти ще имаме нужда след 20 години, но тогава обаче ще се говори за остър недостиг в определени области. Всеки ученик обаче ще трябва да има езикови и математически умения, както и такива в природните науки. Именно в тези професии, свързани със задълбоченото изучаване на математика и природни науки, ще има най-голям ръст на доходи, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Най-голям недостиг у нас има на инженери (29%), а най-голям излишък - на служители в администрацията (23%). В повече са ни и финансистите (20%), и изненадващо - операторите в колцентрове (9%). При дефицитните кадри пък са още ИТ-специалистите (11%) но и търговците и експертите "обслужване на клиенти" - съответно 14 и 15%.

Държавата е изразходвала 25 063 690 000 лв. за образованието на българи, които след това са избрали да работят извън границите на страната. Така България няма как да възвърне инвестицията в тях, плащайки данъци. Разходите за обучение на един учащ възлизат на 38 082 лв., като 26 472 от тях са за първите 12 години, а останалите 11 610лв. за висшето образование. Това сочат данни, които бяха показани по време на форума "Бизнес и висше образование", цитирани от "Монитор".

Красимир Вълчев посочи, че външната миграция е най-големият проблем, но човешкия капитал не се състои само 40-те хиляди, които държавата губи, финансирайки образовани кадри, тъй като загубата на тези кадри влияе на цялостното състояние на обществото.

Той обясни, че 63% са хората, които навлизат в работната среда спрямо тези, които я напускат и затова образователната система трябва да фокусира върху три неща. Да намали до минимум броят на децата, които са отпаднали преждевременно от училище. Второто е свързано с това да се настрои профилната структура спрямо потребностите на пазара. Както и знанията, уменията и компетентностите да бъдат релевантни на обществото и пазара на труда.

Вълчев даде за пример, че след профилното преструктуриране с приемането на новия ЗПУО през 2016г., спрямо предходната 2015 г. се наблюдава спад в приема в направления, в които има излишък от специалисти. Приемът в държавните ВУЗ в икономическите специалности е намалял с 51%, в администрацията и управлението с 61%, в психологията с 36%, в правото в 28%. Това обаче е довело до прилив към тях в частните университети, в които държавата няма роля.

Министърът обясни, че е важно ВУЗ да имат добри отношения с бизнеса, като повече повече студенти бъдат ангажирани от компаниите на по-ранен етап, а не само да обучават кадри в направления с бъдещ недостиг.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Aз инженера преди 5 години
Работил съм на най-престижните места и в БГ и в чужбина. Тука не става за работа, върнаха комунизма с отрицателен знак. Понякога тук се явявам на интервюта да си лъсна егото, да ги правя малки , каквато и заплата да ми предложат пак са малки и им казвам "довиждане".
26
0
 
4
 
! Отговори
До Пипи Чорапчето преди 5 години
Моя роднина, мед. сестра от 25 години, работила в повечето отделения (хирург. мед. сестра, детско, неонат., урология, ортопедия, детски заведения), до последно я търсеха за 400-500 лв. заплата с много разходи за път и бумащина, нерви, ядове, отговорности. Махна се, стана бачкатор в автомоб. завод за части в Ботевград - без разходи, чисто с купоните за храна взема почти тройно, та що да бачка мед. сестра ???
25
0
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Обръщение към 16 - зидар,Драги зидаре, ако не са ИТ специалистите нямаше да е възможно да попаднеш на тази статия, камо ли да напишеш този коментар. Огледай се, технологията е навсякъде. Все някой трябва да я разбира, поддържа и 'разширява' . Ползата за бизнеса е пряка, а за теб косвена (чрез смартфона ти например). Процесът на работа на един ИТ специалист се случва в главата му, затова повечето хора си мислят, че програмистите например седят пред компютъра и си бъркат в носа.
24
3
 
9
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Защо казвате че няма учители и че били дефицит или мед.сестри?Има и половината са безработни.За едно учитскоро място кандидатстват по 15 или 20 души.Много мед. Сестри са безработни.Стига сте лъгали!
23
1
 
21
 
! Отговори
по зле ще става! преди 5 години
Като завърших отидох на интервю в IBM тук в София до метрото на Жулио Кюри дето е сега. И ми казаха "много те харесваме, искаме да те вземем ама първо 18 месеца безплатно ще работиш ще ти го пишем обучение". Теглих им една майна и се хванах в безименна фирмичка на 1050лв през 2008-*** беше. Преди 3 години тия от IBM ме намериха в linkedIn и ми предложиха работа срещу по-ниска заплата и пак щяха да ме обучават. Западняците ни имат за бананова република и мислят че за 500евро ще им работя инженер!
22
0
 
8
 
! Отговори
А пенсионерите? преди 5 години
И те ли да чакат 20 години?
21
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
постепенно всички големи фирми ще се усетят, че трябва да имаш обучение поне една година, после задължителен договор поне 5 години с тях и сериозни неустойки. Не е нормално държавата да обучава прекрасни специалисит за лекари и юрисит а те да бягат в чужбина.И на времето бе така - 3 години си по разпределение по провинцията и още няколок години си "вързан" към предприятието. През това време създаваш дом, семейство. В арабският свят стюардесите не могат да напускат 5 години, освен ако не се омъж
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яка пропаганда се вихри напоследък.Търсят овчари за по 1500 лв , инженери и внасяме масажисти от Тайланд .А младите бягат ли бягат далеч от тук....
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Стига троши, че някой може да ти повярва. ..
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До зидар А от финансовите анализатори и мениджърите виждаш ли ? Защото техните доходи правят прогрмаисите да изглеждат, като пенсионер на социална пенсия пред депутат с 8 фирми ...
17
4
 
2
 
! Отговори
статистика преди 5 години
До АнонименАми не се знае кой ще си замине от СПИН.Всяка година в Русия умират 23.9/100000 от СПИН.В България - 1.3/100000.
16
10
 
7
 
! Отговори
зидар преди 5 години
Невиждам никаква практическа полза от ИТ специалистите
15
5
 
3
 
! Отговори
МЕИто преди 5 години
До Анонимен15Абе инженер човек и в тоалетната да го заключиш гладен няма да умре.
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости.Отваряме джопса и най- търсени са :Бариста ( каквото и да е това);Сервитьори, бармани;Готвачи;Работници (ниско платени ,за всякаква дейност);Продавачи - консултанти или такива с гръмкото име търговци;Телефонисти -ака кол център оператори;Ит-ита;Инженери почти не се търсят. Аз съм такъв и въобще не срещам обяви за такива. Или ако срещна са за оператори. Демек бачкатори.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8 гробарСпоко, ти ще заминеш преди него от спин
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата изразходвала ...Ами като изразходва, да ми махне ДДСто, да ми махне данъците, и да спре да ми иска да давам такси за всяко малко административно движение (2 лева за това, 5 лева за онова, и нека не започвам с нотариусите, че съм ми става лошо). Тогава нека ми се оплаква някой който говори от името на моята държава, какво се било харчело.А въпрос - за редовните кадри по затворите, които има 12 клас и прочие ... Не са ли и те преразход ?
11
5
 
1
 
! Отговори
мънфи преди 5 години
До 8 гробарРано си са дрогирал бе гейташки !
10
19
 
5
 
! Отговори
путин преди 5 години
Аз съм гей
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Koga schte napravite dostoini pensiite pone minimalnata da e 350 lv ne vi li e sram gerberi milioneri
8
17
 
5
 
! Отговори
гробар преди 5 години
От Путинисти също няма да има нужда жужи ще е при червейте