Училището като обществото! Учителите в стрес от родители

Депутатът от БСП Ирена Анастасова в студиото на "Денят ON AIR"
10 май 2018 22:08, Петя Славова
22

Сега действащият Закон за училищното и предучилищното образование бе приет с мнозинството на ГЕРБ на инат. Имаше много забележки от цялата учителска гилдия, но нито едно предложение не бе чуто. Година и половина след това има безброй поправки, корекции и проблеми.

Така депутатът от БСП Ирена Анастасова коментира в студиото на "Денят ON AIR" проблемите в образователната система у нас.

Още по темата

Според нея има 4 основни проблема, които "спъват" развитието на България - демографската криза, образованието, сигурността и здравеопазването, а социалистическата партия е готова да води конструктивен диалог по всяка една от тези теми.

"В сферата на образованието пропуските са много фрапантни. Когато бяха въведени т. нар. "малки матури" в 4 клас, идеята беше да се проверява нивото на децата при завършването на един етап. От тези матури обаче не може да се извадят никакви изводи", категорична е Анастасова.

По думите ѝ децата и родителите се притесняват много от националното външно оценяване и не може да се проследят истинските знания на малчуганите.

"Добре е, че учителските заплати се увеличават, но това не е решение на проблемите в сферата. Ситуацията в училище е много променена, защото се променя и обществото. Младите учители се прибират вкъщи треперещи заради претенции от страна на родители и общество", добави още народният представител пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че е разрушено доверието между общество и учители, а то много трудно може да се възстанови.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще работи даскал- учениците надрусани- бият, гаврят се убиват, никой неможе нищо да направи, родителите нахални, преследващи,записващи- няма млади учители.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се изброяват проблемите на България се започва с "основна причина за спъване на България: 1. БСП........" после допълвайте!
16
0
 
16
 
! Отговори
Учителка преди 5 години
Относно механизмите за санкции - знаете ли, какво се случва в момента например с един юнак от моя клас? При системно нарушаване на дисциплината и то съзнателно в различни часове, неизвинени отсъствия, неговата майка орлица обясни на мен и на психоложката, че в предишното му училище принудила директора да отмени наказанието му и дори да и се извинят публично! какво искам аз тогава като класна от такова дете? Майка, която вместо да ми съдейства да озаптим детето и се нахвърля върху мен.
15
0
 
12
 
! Отговори
annybody преди 5 години
До Анонимен 15"Механизми за справяне с лошата дисциплина в училище има".Досега за драстични прояви на арогантност и насилие са били наказвани с "разговор с психолог" и "преместване в друго училище".Моля ви да дадете конкретни примери за такива механизми - освен споменатите две "наказания" не са ми известни други, и категорично твърдя, че и на директорите, и на учителите ръцете им са вързани от яловите политики на управлението и НПО-та на Сорос.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен продължавам от предишното - нарушителите на дисциплината трябва да знаят,че има последствия и отговорност да ги поемат.
13
0
 
15
 
! Отговори
учителка преди 5 години
До АнонименХубаво е,че отговаряте за поведението на своите деца. Искам само да кажа,че възпитанието,чието следствие е поведението на децата в училище се дава първите седем години и си личи, кои родители са се погрижили по този въпрос и кои не. Всекидневно се сблъсквам с това! Но има и родители, които не само,че не са си свършили възпитателната работа в първите години на децата, но и са агресивни по отношение на налагане на санкции на дечицата им, когато грубо са нарушили дисциплината в училище
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Механизми за справяне с лошата дисциплина в училище има. От ръководството на училищата изцяло зависи тези механизми да работят. Обаче по места не им изнася да налагат предвидените санкции и мерки. За това няма как отвън някой да помогне. Това си е ангажимент на самите училища, като институции. Аз, като родител, дисциплина на място, в което не ме допускат дори да влизам, не мога да наложа. Отговарям само за поведението на моите деца. Но училището е отговорно за тяхната безопасност.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Учителите в стрес от родители"А грамотните родители са най-често в потрес от повечето учители и от некадърните ид..иотски учебни програми, учебници и помагала.
10
1
 
28
 
! Отговори
учителка преди 5 години
До !!!!!!!!!!!!!!!Та да продължа! Та мамата демонстрира какво ме чака ако накажа детенцето и дето не се е спряло да прави поразии, и да съсипва дисциплината в класа! И все пак продължавам да се боря,защото в моя клас има и прекрасни деца, които заслужават да получат най-доброто от нас учителите! А след като и моето поколение на 50 годишните се пенсионираме,не знам дали ще има млади хора, които ще рискуват с тази тежка професия.
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Връзката е обратна: "Обществото като училището". Логиката е такава, защото хората съставляват обществото. А хората стават такива, каквито ги научиш.
8
1
 
22
 
! Отговори
Учителка преди 5 години
До !!!!!!!!!!!!!!!Ако знаете колко грешите! Ако беше само до парите всички да сме избягали и н,маше да има, кой да се бори да учи невъзпитаните мамини и таткови дечица! Знаете ли, с какво се сблъскваме всеки ден? С родителска агресия на също агресивни дечица! Тези дни една велика мама на сладурче от моя 6 клас се би в гърдите как в предишното му училище принудила да му махнат напълно заслуженото наказание, че и дори да и се извинят публично! Тоест показа ми,че ако накажа миличкото и детенце дет
7
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учителите са в същото положение, в което се намира и полицията - знаят какво да правят, но законите им връзват ръцете.Всичко зависи от нас. Не бива да даваме мира на законотворците, докато не нагодят законодателството спрямо актуалната ситуация в страната.Виктор Орбан е за пример - не цепи басма на никакви велики външни сили, а води битка за добруването на унгарците и за съхраняването на идентичността им!Де този късмет и у нас да се появи такъв водач?
6
0
 
33
 
! Отговори
Как иначе? преди 5 години
След протести и разправии от страна на родителите преместиха ромче, което дойде в паралелката в началото на учебната година и се оказа невероятно агресивно. Тормозеше децата. Бяха го преместили от другото училище, защото СЧУПИЛО ПРЪСТИТЕ на единия крак на учителка! Преместването беше единственото наказание.Хората какво да правят? Да търпят да бие 10-годишните им деца ли?В другите паралелки също има по 1-2, пречат на учебния процес, те самите не научават нищо.Всеки нехае, ако не протестираме!
5
4
 
22
 
! Отговори
Рок енд рол преди 5 години
"Учителите в стрес от родители" Малииий!!! Че вий джурналистите тва чак сега ли го разбрахтИ ? Бравус! Щот нормалните хора го знаят от 10 години. Шъ съ управите! Със сигурност някуй ден( може вече да няма България!).
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова напуснах системата още в 10ти клас !
3
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В училищата не учителите изпитват учениците за знания, а учениците изпитват учителите на търпение. И много ученици излизат с недостатъчно знания, за възпитание и дисциплина, да не говорим. Добрите просто не могат да виреят в средата.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте форумите ,па им кройте шапка.80% от всички в тях са тинейджъри,грамотни и неграмотни,хленчещи,лигaви и мързеливи.Жална България.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пригответе се за вълна от 14-15 годишни на антидепресанти ...