Започва външното оценяване на четвъртокласниците

Днес учениците ще се явят на изпит по български език и литература
10 май 2018 07:41,
5
Започва външното оценяване на четвъртокласниците
Снимка: Архив, Reuters

С националното външно оценяване по български език и литература днес започва поредицата от изпити, които ежегодно се организират за всички ученици от четвърти клас през този месец, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

На външното оценяване по български език и литература четвъртокласниците ще бъдат оценявани върху диктовка и текст за четене с разбиране, към който има 11 задачи.

На 14 май ще се състои националното външно оценяване по математика в четвърти клас, на 16 май е изпитът по "Човекът и обществото", а на 17 май - по "Човекът и природата". И по трите предмета тестът включва 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и още три задачи от отворен тип, на които учениците трябва да отговорят сами.

На всеки от изпитите четвъртокласниците ще имат на разположение един учебен час за работа върху задачите.

Продължителността на всеки изпит за децата със специални образователни потребности е два учебни часа.

Целта на националните външни оценявания е да измерят индивидуалните постижения на учениците по различните предмети, да се определи необходимостта от подкрепа, където е необходима, както и да се осъществи мониторинг на образователния процес на различни нива - на училищно, на регионално и на национално.

С резултатите от националното външно оценяване по математика може да се кандидатства за обучение в прогимназиалния етап в профилираните гимназии с профил "Математически" и "Природни науки", като тежестта им при балообразуването се определя от конкретното училище.

През тази година четвъртокласниците в страната са 63 883, информират от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До баба
4
1
 
27
 
! Отговори
баба преди 5 години
Изпаднах в потрес, след като прочетох текстовете/диктовките и въпросите към тях по БЕЛ! Как може на деца В 4 клас да бъдат зададени подобни тестове,които да бъдат решени в рамките на един час! То не бяха овце, вълци, кучета, сложен текст, пряка реч. Наистина МОН "избиха рибата" с този тест! Мога само да кажа - горките ни деца, на какви издевателства са подложени от нашата образователна система!
3
2
 
31
 
! Отговори
10 преди 5 години
Както се казва,този път МОН "изби рибата" с изискването "четене с разбиране"!А има ли,господа от МОН, "четене без разбиране"?Ако има такова,то или текста не е за тази възраст или децата за жалост са с някаква степен на ментално увреждане.Аналогията ни отвежда към НВО по математика,където математиците следва да съставят подобен оксиморон като "решаване на математически задачи с мислене"!?Няма да е зле!Помислете сега какви "експерти" управляват МОН!Успех!
2
1
 
25
 
! Отговори
Суй Чър преди 5 години
Все си мислех че НВО е ейч би о, а то ми било национално външно оценяване.
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еха, добра реколта се задава.След 6 години може да се пробва