1080 лв. средна заплата за учител, Такева иска още 18%

Вълчев: Ще ги увеличим двойно, но до 2021 година
11 май 2018 17:00, Анисия Иванова
137
1080 лв. средна заплата за учител, Такева иска още 18%
Снимка: Булфото

Средната брутна заплата сега за педагогическия персонал е около 1080 лева в системата на образованието, а средната основна заплата е по-ниска - тя е малко над 800 лева, върху която има допълнителни възнаграждения - най-много за прослужено време, зависещо от трудовия стаж. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията за връчването на наградите в Националния конкурс "Учител на годината", организиран от Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ.

Има високи заплати в някои училища, които са и над 1500 лева брутни заплати за някои длъжности - за ръководните длъжности са по-високи, отбеляза Вълчев. Това означава, че са по 1800 лева, но брутната заплата може би малко завишава представата колко е реалната заплата, защото се плащат осигурителни вноски и подоходен данък за сметка на заетото лице. Тези високи заплати са по-скоро на училищните директори, защото техните заплатите са по-високи от тези на учителите, уточни министърът.

Преди началото на церемонията председателят на СБУ Янка Такева поиска увеличение на учителските заплати с 18 процента от октомври т.г. Министърът отговори, че е поет ангажимент за двойно увеличение на възнагражденията в рамките на четиригодишен период.

Това са бюджетите за 2018, 2019, 2020 и 2021 г., като в средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 г., която одобри Министерският съвет, са предвидени средства за достигане на това двойно увеличение на възнагражденията на учителите. За 2019 г. е предвидено от 1 януари да се увеличат възнагражденията, не са планирани тези средства в бюджета за това увеличение на заплатите от 1 октомври 2018 г., но при добро бюджетно изпълнение ще се водят разговори, обясни Вълчев.

Той отбеляза, че е много важно е да се насърчат повече млади хора да се включат в педагогическата професия. Това ще стане с колективното трудово договаряне и с уточняването на минималните работни заплати в сектора на образованието, за датата не ми се иска да се ангажирам, но средствата вероятно ще достигнат и за по-високо увеличение, заяви Вълчев. По думите му сигурно ще продължи и политиката от предходните години да има малко изпреварващ ръст на началните основни заплати в образованието.

В наредбата за формиране и заплащане на труда е регламентирано допълнително възнаграждение на учителите три пъти годишно - традиционно това са средства за 24 май, за 15 септември и за Коледа, каза министърът. Той уточни, че размерът на тези средства е според финансовите възможности на училищата, като в последните години най-голямо е било това плащане към края на годината.

Преди години училищата с малко ученици нямаха възможност да дават такива допълнителни средства на учителите заради делегираните си бюджети. През тази година заради промените в системата на делегираните бюджети много повече училища и детски градини, които са в малки и отдалечени общини, имат по-добро финансиране, каза министър Вълчев. Средно годишно за тези три плащания учителите получават допълнително около 6 процента, добави той, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато спорите, опитайте се да научите нещо от опонентите, а не да мислите само как да отговорите за да се защитите, или пък да нападате. От това никой не печели. Първо трябва да осмислиш това, което ти се казва, а не просто да реагираш просто така, да не си "капо".
89
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не конкурси, а мениджърски интервюта със състезателни параметри, договаряне на заплата, поставяне на изпитателни условия. "Конкурси" имаше при комунизма. Има и такива за красота.
88
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До не на безконкурсиетоПрав сте. А в провинцията за да ви уредят на подобна позиция следва да сте или политическа клиентела или нечии роднина - т.е четвърто поколение номенклатурчик. Хиляди хора го знаят това. Стотици хиляди, всъщност. Но си мълчат. Бетер Живковия концлагер сме станали по свобода на словото и мисълта.
87
6
 
26
 
! Отговори
до 88 преди 5 години
Шмекеруваш и още как. Наплива в тази сфера е огромен. Или искаш да кажеш, че 3 млн граждани под границата на бедността не биха искали да получиват 20 бона годишно минимум и да имат 200 почивни дни? Айде стига лъгахте. Образователната система е най-корумпираната. Просто медиите ви галят с перце по причини, които са ни до болка ясни. Всички казионни опорни точки са измама - за икономиката и прочее.
86
5
 
29
 
! Отговори
не на безконкурсието преди 5 години
Една от най-големите лъжи, е че нямало кандидати за учители. Борбата е по над 20 човека за 1 място в София. Тъй като няма конкурси, под формата на оценяване на изпит, назначенията са субективни, и зависят от директорите.Това трябва да се промени-всяко работно място за учител да се пуска на конкурс и на база оценките от конкурсния изпит да зависят назначенията. Изпити се провеждат в държавната администрация, в МВР-за полицаите, при магистратите, в университети. Само учител се става без конкурс.
85
0
 
19
 
! Отговори
реплика преди 5 години
До конкурси-сега!Те са чисти номенклатури. А до колкото знам имат задължението да работят и като казионни ***. Не питай дали гласуват по съвест. Страшното е, че не са само те. И днес като гледам медиите ни са спестили 90% от актуалните новини.
84
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 82Ако аз лъжех - ситуацията нямаше да е такава каквато я описваш. Личи си, че си страничен за тази сфера. Дефицитът е огромен, особено по определени дисциплини. Освен това имай предвид, че дефицитът е преди всичко качествен, а не количествен. И точно там е заровено кучето.
83
0
 
24
 
! Отговори
престъпна кочина преди 5 години
Пари се дават само за сложените на държавната трапеза лица. А те до един са политическа или роднинска клиентела. Останалите 5-6 милиона българи все едно не съществуват. Освен ако не става дума за поредния институционален или псевдо частен рекет. Не случайно онази реплика за 80-те процента "гении" се лепна за обществото ни като гербова марка. А медиите взеха да спамят турбо казионна пропаганда, сякаш до една са клонинги на "Работическо дело"
82
7
 
25
 
! Отговори
конкурси-сега! преди 5 години
Полицаи, военни, дипломати, чиновници, магистрати , преподаватели в Университет ходят на конкурс.Учителите са последното звено от бюджетната сфера , където назначенията са скандални-без конкурс. Крайно време е да има конкурс, под формата на изпит по специалността(а не ала-бала събеседване). Кандидат да бъде учител да бъде изпитван на ученическата матура. също така да има ежегодна атестация, под формата на изпит-учителите да бъдат изпитвани на ученическата матура, заедно с абитуриентите.
81
1
 
29
 
! Отговори
Пепо преди 5 години
Направете заплатите 2000лв, плюс свободно носене на оръжие и ползването му при самозащита и чакай. Желаещи за учители ще са повече от учениците
80
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те учителите си докарват пари от рекети.Който родител си плаща,детето му ще е с добро оценки,който не плаща ще е двойкар.
79
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До защо няма конкурси?Какво означава публичен конкурс? Как ще се провежда и какво ще си мерят? Родителите и директорите предпочитат доказали се учители,а не "спечелили" конкурси!
78
1
 
28
 
! Отговори
до 81 не лъжи преди 5 години
Лъжеш. Заплатата на учител е по-висока , отколкото в университет. Асистент с докторат е на минимална работна заплата плюс 40 лева добавка за доктората. Колко от учителите имат докторска степен? Лъжеш и за друго-в София се подават над 20 молби за работа като учител, и назначенията са връзкарски и непрозрачни, няма конкурсно състезание. Има страшно натискане да се качиш на държавната хранилка, не е вярно,че няма кандидати. кандидати има предостатъчно, и учител се става със страхотни връзки.
77
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До защо няма конкурси?Няма конкурси, защото заплатите са скандално ниски. Не конкурси, а професионални интервюта. Ама трябва да чакат на вратата поне 10, за да има качество. А за да стане така - трябва да има мотивираща добра заплата с пробационен срок. Ето, обясних ти го. Не защото съм го измислил, а защото така се прави в добрите страни.
76
4
 
25
 
! Отговори
защо няма конкурси? преди 5 години
Колко от учителите са назначени с публичен конкурс? Къде са конкурсите за учители? Няма такива. Учител се става скандално-без конкурс, напълно непрозрачно. Последната професия в бюджетната сфера, където връзкарщината е безконкурсно гарантирана.Крайно време е конкурсът да стане задължителен, а учителите ежегодно атестирани чрез изпит-на ученическите матури да бъдат изпитвани и учителите със същите въпроси. И ако изкараш двойка да връщаш заплатата.
75
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До нужни са съкращения!Точно сега има нужда от учители, ама не толкова за децата, а за възрастните, които не се дообразоваха, или малцинстват, които останаха напълно необразовани. Така че тотално си се объркал. Или си поел към небитието. Защото без образование няма живот. Не за нас, а за страната и за бъдещето.
74
1
 
32
 
! Отговори
до75 преди 5 години
кво ще съкращаваш бе, то няма учители, 70% са пред пенсия
73
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 72Нищо не работи в тази държава, защото хората като качество за нищо не стават. А за да стават - трябва да се образоват! Пари ще се вземат от заем, който след това ще се върне многократно. Тази схема е отработена.
72
9
 
25
 
! Отговори
нужни са съкращения! преди 5 години
Крайно време е за МАСОВИ съкращения на така наречените учители. Не защото за да учиш педагогика се влиза с тройка, а заради демографския срив. Днес учителите са двойно повече, в сравнение с 1989г, а децата са тройно по-малко. Изкуствено се създава 12-ти клас, и предучилишни групи, за да се създава изкуствена заетост. Реалността е -деца няма, а учителите са прекалено много. Нужни са масови съкращения-поне две трети от учителите да бъдат съкратени.
71
0
 
22
 
! Отговори
до72 преди 5 години
ааа пич не си познал че няма пари в бизнеса, понеже държавата държи мижави заплатки и бизнеса плаща на принципа, що да дам 1000 като и на 500 никой нищо не ми казва....лично дъм го чул от шефа на една добричка фабрика за земеделска техника...