1080 лв. средна заплата за учител, Такева иска още 18%

Вълчев: Ще ги увеличим двойно, но до 2021 година
11 май 2018 17:00, Анисия Иванова
137
1080 лв. средна заплата за учител, Такева иска още 18%
Снимка: Булфото

Средната брутна заплата сега за педагогическия персонал е около 1080 лева в системата на образованието, а средната основна заплата е по-ниска - тя е малко над 800 лева, върху която има допълнителни възнаграждения - най-много за прослужено време, зависещо от трудовия стаж. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията за връчването на наградите в Националния конкурс "Учител на годината", организиран от Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ.

Има високи заплати в някои училища, които са и над 1500 лева брутни заплати за някои длъжности - за ръководните длъжности са по-високи, отбеляза Вълчев. Това означава, че са по 1800 лева, но брутната заплата може би малко завишава представата колко е реалната заплата, защото се плащат осигурителни вноски и подоходен данък за сметка на заетото лице. Тези високи заплати са по-скоро на училищните директори, защото техните заплатите са по-високи от тези на учителите, уточни министърът.

Преди началото на церемонията председателят на СБУ Янка Такева поиска увеличение на учителските заплати с 18 процента от октомври т.г. Министърът отговори, че е поет ангажимент за двойно увеличение на възнагражденията в рамките на четиригодишен период.

Това са бюджетите за 2018, 2019, 2020 и 2021 г., като в средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 г., която одобри Министерският съвет, са предвидени средства за достигане на това двойно увеличение на възнагражденията на учителите. За 2019 г. е предвидено от 1 януари да се увеличат възнагражденията, не са планирани тези средства в бюджета за това увеличение на заплатите от 1 октомври 2018 г., но при добро бюджетно изпълнение ще се водят разговори, обясни Вълчев.

Той отбеляза, че е много важно е да се насърчат повече млади хора да се включат в педагогическата професия. Това ще стане с колективното трудово договаряне и с уточняването на минималните работни заплати в сектора на образованието, за датата не ми се иска да се ангажирам, но средствата вероятно ще достигнат и за по-високо увеличение, заяви Вълчев. По думите му сигурно ще продължи и политиката от предходните години да има малко изпреварващ ръст на началните основни заплати в образованието.

В наредбата за формиране и заплащане на труда е регламентирано допълнително възнаграждение на учителите три пъти годишно - традиционно това са средства за 24 май, за 15 септември и за Коледа, каза министърът. Той уточни, че размерът на тези средства е според финансовите възможности на училищата, като в последните години най-голямо е било това плащане към края на годината.

Преди години училищата с малко ученици нямаха възможност да дават такива допълнителни средства на учителите заради делегираните си бюджети. През тази година заради промените в системата на делегираните бюджети много повече училища и детски градини, които са в малки и отдалечени общини, имат по-добро финансиране, каза министър Вълчев. Средно годишно за тези три плащания учителите получават допълнително около 6 процента, добави той, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
23
 
! Отговори
до68 преди 5 години
жалко че мислиш заплата от 1500 за добра, тива са 750 евра бе човек.Не случайно ти казвам Токуда и програмисти....
69
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да .Трябва да се увеличат но откъде ще се вземат тези пари като нищо не работи в тая държава.Нищо не се произвежда и изнася.Само внос.Месо дрехи плодове зеленчуци ,бяла и черна техника.
68
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако бяхме тръгнали със силно образование преди 29 години, сега нямаше да сме на дъното на Европа. Корелацията образование-икономика отдавна е доказана. Само тука има т.ъпанари, които все разправят, че първо икономика - после образование. От умрял писмо!
67
9
 
22
 
! Отговори
соцялнослаб депутат преди 5 години
Повече от минималната 510лв-400лв чисто не трябва да вземате иначе даскали от Пакистан и Индия идват да бачкат за ти пари.
66
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само *** или крайно наивен би се хванал да работи учител. Винаги на социалното дъно, във феодални условия, с ненормални родители и невъзпитани деца.
65
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до62Пишеш,че заплатите само на програмистите и лекарите били добри.Не съм нито програмист,нито лекар.И 1500 лв си е прилична заплата за България.Особено като не плащам наем.
64
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 63Това е между другото вярно. Ако има добри учители, ще има добри инженери, полицаи, и там каквито си искате. Ако искате и политици. А за да има добри учители, трябва да има мотивиращо заплащане. Ама това не може да се проумее, или на много хора така им е по-угодно.
63
2
 
24
 
! Отговори
di преди 5 години
да де като тъз година петнайсте процента. трябвало да ги дадът януари ама ги дали септември.да да да ама не.нищо не са дали. мажат пааак мажатмааа зни лъъжци доооо лни
62
4
 
23
 
! Отговори
до62 преди 5 години
абе чук, моята е 2600 чисто ама такива като мен са под 1%, ти четеш ли какво пиша, някой за градове и големини да е писал някъде...
61
3
 
22
 
! Отговори
Заинтригуван преди 5 години
Статията е за учителските заплати, а все за полицаи са коментарите. Май у нас всичко се обърка ...
60
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учителите трябва да са категорично с най-големите бюджетни заплати, защото от тях буквално зависят всички останали професии. Разбира се тези заплати трябва да се използват за селекция на най-добрите.
59
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до55Като нямаш образование естествено,че ще ти е ниска заплатата.Моята как е 1500 лв и не съм от някои от големите градове.Докато учителите са се образовали и пак са с ниски заплати.
58
3
 
27
 
! Отговори
Заинтригуван преди 5 години
Къде са тия заплати. Да не ги е объркал с топлофикация.А ако иска да заинтригува младите, да намали натоварването, да обещае безплатна трева и заплата като на наркодилъри. Интересно, защо не му харесват старите учители на интелигента?
57
1
 
24
 
! Отговори
А пенсиите? преди 5 години
Какво си можел да купиш с пенсия на учител, когато преди 30-40 години държавата ти е определяла размера на месечните вноски?Същите неща трябва да можеш да ги купиш и днес - така трябва да се определя размерът на пенсиите. Защото преди 30-40 г., започвайки работа, законите не са ти позволявали сам да решиш какъв да е размерът на вноските, които правиш за пенсия. После държавата ти е прибирала тези пари и ги е инвестирала както си иска.Това важи не само за учителите, но и за всички пенсионери!
56
2
 
32
 
! Отговори
до55 преди 5 години
ми те масово в Бг са смешни заплатите, на кого са добри, на шепа програмистчета, дето след 10 години няма да стават за нищо, изхабени от зверене в дисплеи и седяне с часове...а и докторчетата в Токуда със заплати над 2000 лева...
55
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нетната заплата на учител трябва да е 1 500 (чисто). Стратовата - поне 1500, но при определени пробационни условия.
54
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 47Хахаха.Ти изби рибата-новите полицаи нямат елементарна грамотност.Кой кадърен младеж ще почне работа за 700 лв?
53
3
 
26
 
! Отговори
до53 преди 5 години
какви дърти учители с комунист лозунги, преди 30 год тези пред пенсия сега са били младежта съборила старите догми, ти мсй си мислиш още за червени бабички с автомати слизащи от балкана
52
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1080 е бруто заплата.Нето е 847 лева.Така че е смешна заплата за учител.
51
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В целия сват едни ядът месо а други зеле,дори великите ви соцмозъци не измислиха друг начин за изчисление на средната заплата и се благодарете че въобще ви обръщат внимание че едни учители сте майка плаче,не са само учениците безхаберни.На младите учители не им пука а дъртите си мислят че с комунистически прийоми и лозунги ще накарат учениците да ги уважават,има да почакате.