1080 лв. средна заплата за учител, Такева иска още 18%

Вълчев: Ще ги увеличим двойно, но до 2021 година
11 май 2018 17:00, Анисия Иванова
137
1080 лв. средна заплата за учител, Такева иска още 18%
Снимка: Булфото

Средната брутна заплата сега за педагогическия персонал е около 1080 лева в системата на образованието, а средната основна заплата е по-ниска - тя е малко над 800 лева, върху която има допълнителни възнаграждения - най-много за прослужено време, зависещо от трудовия стаж. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията за връчването на наградите в Националния конкурс "Учител на годината", организиран от Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ.

Има високи заплати в някои училища, които са и над 1500 лева брутни заплати за някои длъжности - за ръководните длъжности са по-високи, отбеляза Вълчев. Това означава, че са по 1800 лева, но брутната заплата може би малко завишава представата колко е реалната заплата, защото се плащат осигурителни вноски и подоходен данък за сметка на заетото лице. Тези високи заплати са по-скоро на училищните директори, защото техните заплатите са по-високи от тези на учителите, уточни министърът.

Преди началото на церемонията председателят на СБУ Янка Такева поиска увеличение на учителските заплати с 18 процента от октомври т.г. Министърът отговори, че е поет ангажимент за двойно увеличение на възнагражденията в рамките на четиригодишен период.

Това са бюджетите за 2018, 2019, 2020 и 2021 г., като в средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 г., която одобри Министерският съвет, са предвидени средства за достигане на това двойно увеличение на възнагражденията на учителите. За 2019 г. е предвидено от 1 януари да се увеличат възнагражденията, не са планирани тези средства в бюджета за това увеличение на заплатите от 1 октомври 2018 г., но при добро бюджетно изпълнение ще се водят разговори, обясни Вълчев.

Той отбеляза, че е много важно е да се насърчат повече млади хора да се включат в педагогическата професия. Това ще стане с колективното трудово договаряне и с уточняването на минималните работни заплати в сектора на образованието, за датата не ми се иска да се ангажирам, но средствата вероятно ще достигнат и за по-високо увеличение, заяви Вълчев. По думите му сигурно ще продължи и политиката от предходните години да има малко изпреварващ ръст на началните основни заплати в образованието.

В наредбата за формиране и заплащане на труда е регламентирано допълнително възнаграждение на учителите три пъти годишно - традиционно това са средства за 24 май, за 15 септември и за Коледа, каза министърът. Той уточни, че размерът на тези средства е според финансовите възможности на училищата, като в последните години най-голямо е било това плащане към края на годината.

Преди години училищата с малко ученици нямаха възможност да дават такива допълнителни средства на учителите заради делегираните си бюджети. През тази година заради промените в системата на делегираните бюджети много повече училища и детски градини, които са в малки и отдалечени общини, имат по-добро финансиране, каза министър Вълчев. Средно годишно за тези три плащания учителите получават допълнително около 6 процента, добави той, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая другарка вечната Такева какво пак недоволства,1080лв,им сега с увеличението през есента ще минат средната заплата в България или ще са близо до нея,освен това единствено на даскалите им е обещан двоен ръст!Много страшно ако от октомври им било увеличението с 15 а не с 18%.
49
1
 
26
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
За средната заплата разбрахме.Сега министъра да каже за зелето колко е .
48
4
 
32
 
! Отговори
Корнелия преди 5 години
касиерите в Лидъл 1200бруто...ако лъжат и аз Ви лъжа.
47
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЯНУАРСКОТО УВЕЛИЧЕНИЕ КОГА? ИЗЛЪГАХТЕ ЛИ УЧИТЕЛИТЕ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ?
46
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарката Тасева няма ли да ни отърве от присъствието си?
45
3
 
29
 
! Отговори
Направете си избора! преди 5 години
До дръж му шапкатаВярно е,че и кенефчията си заслужава заплатата,ама държавни *** почти няма или там където има такива няма кенефчии!Обаче:-Всеки се натиска детето му да учи в елитно училище!-Всеки иска детето му да не учи с деца от малцинствата!-Всеки иска на детето му да се обръща най-много внимание!Хубаво,ама всичко това става с учители ..и в елитните и в неелитните училища.Няма ли условия,тогава частните уроци с високи цени и който може да плаща-плаща,който не да му мисли!
44
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не плюя отделния учител. Ами образователната система. И искам да разберете един път за винаги ,.че парите за нея идват от НАС хората работещи в частния сектор. Когато парите идват от нас, ще се съобразяте с нас и нашите виждания, за нашоте деца. Ако на някой не му изнася пуска си молбата и заминава. Преди 2 гпдини стотици полицай напуснаха и какво стана ? Дойдоха млади хора на тяхно място, които сменят гумите на закъсали участници в движението .
43
1
 
30
 
! Отговори
Дулово преди 5 години
Когато детските градини ги направиха дискотеки,казина къде бяха синдикатите?Мъчно ми е и още си спомням неприятната гледка .
42
0
 
42
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Здраво папка другарката Такева !!! Преди 1989 беше директор на социален дом , а сега граби 20 години след пенсия !!!
41
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Машинен ИнженерМоже ли да споделите какви машини сте проектирал,колко от тях са произведени и въведени в серийно производство и употреба,има ли продажби на вън и интерес към Вашите проекти от чужди фирми?
40
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1989 г. 200 хиляди учители2018 г. 70 хиляди учителии 2000 затворени села
39
4
 
38
 
! Отговори
дръж му шапката преди 5 години
А за другите професии кога? И кинефчията си заслужава заплатата.
38
6
 
30
 
! Отговори
old smuggler преди 5 години
Може да ги вдигнат ама на УЧИТЕЛИТЕ...не на 80% от тези дето само името им е учители, и в много от случаите само го петнят...
37
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕЛЕОНОРАИнтересно ми е,какво работи Елеонора,какво образование и от къде го е придобила?
36
5
 
38
 
! Отговори
До учителите преди 5 години
Не обръщайте внимание на коментарите тук. Учителите били некадърни и не заслужавали пари... *** то така беше и с полицаите, и с надзирателите, и с лекарите, и с пожарникарите, и с мед сестрите... Това са ***... за тях е важно да се извърти темата да е политическа :)
35
4
 
26
 
! Отговори
училище-мъчилище преди 5 години
До срам и позорПрез соца всичко беше партиен кадър! Оставаха ни да ни учи живота............Като гледах как партизанските деца с двойки преминаваха в по-горен курс.За тях имаше специални елитни и езикови гимназии и нямаше безпризорни с тях!
34
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато завършваха в 7 клас, децата решиха да подарят сребърно бижу на класната си. В последствие се оказа, че е вампир и не може да носи сребро, Купиха и златно.
33
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все повече се убеждавам, че сред учителите е пълно с неграмотни хора, които след университета са спрели да се развиват и обучават. Пълна ревизия на уменията им трябва и чак тогава високи заплати. Неграмотниците с дипломи за учители изобщо не трябва да работят с ученици.
32
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учител, които не следи тенденциите и не създава професионалисти е безполезен. Ако напуснете всипки ...Ще се родят частни училища , където нивото на преподаване , ще е убийствено голямо и точно профилирано. Вие не разбирате, че трябва да предлагате план за обучение свързан с 10 15 години напред. Света става абсолютно технологичен ...тея стихотворения и истории ..са ненужни поне от 20 години. Съберете се й направете промяна.
31
3
 
42
 
! Отговори
Учителка преди 5 години
До Машинен ИнженерИнтересно ако всички учители напуснем по тази логика, кой ще Ви учи децата? Младите бягат като изкарат някоя и друга седмица, други издържат малко повече, но в крайна сметка напускат! Оставаме тези, които въпреки "високите" заплати обичаме професията - поне аз съм от тях! Оставам и се боря, но не допускам да ни плюют хора, които и един ден не са били на учителско място!