1080 лв. средна заплата за учител, Такева иска още 18%

Вълчев: Ще ги увеличим двойно, но до 2021 година
11 май 2018 17:00, Анисия Иванова
137
1080 лв. средна заплата за учител, Такева иска още 18%
Снимка: Булфото

Средната брутна заплата сега за педагогическия персонал е около 1080 лева в системата на образованието, а средната основна заплата е по-ниска - тя е малко над 800 лева, върху която има допълнителни възнаграждения - най-много за прослужено време, зависещо от трудовия стаж. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията за връчването на наградите в Националния конкурс "Учител на годината", организиран от Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ.

Има високи заплати в някои училища, които са и над 1500 лева брутни заплати за някои длъжности - за ръководните длъжности са по-високи, отбеляза Вълчев. Това означава, че са по 1800 лева, но брутната заплата може би малко завишава представата колко е реалната заплата, защото се плащат осигурителни вноски и подоходен данък за сметка на заетото лице. Тези високи заплати са по-скоро на училищните директори, защото техните заплатите са по-високи от тези на учителите, уточни министърът.

Преди началото на церемонията председателят на СБУ Янка Такева поиска увеличение на учителските заплати с 18 процента от октомври т.г. Министърът отговори, че е поет ангажимент за двойно увеличение на възнагражденията в рамките на четиригодишен период.

Това са бюджетите за 2018, 2019, 2020 и 2021 г., като в средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 г., която одобри Министерският съвет, са предвидени средства за достигане на това двойно увеличение на възнагражденията на учителите. За 2019 г. е предвидено от 1 януари да се увеличат възнагражденията, не са планирани тези средства в бюджета за това увеличение на заплатите от 1 октомври 2018 г., но при добро бюджетно изпълнение ще се водят разговори, обясни Вълчев.

Той отбеляза, че е много важно е да се насърчат повече млади хора да се включат в педагогическата професия. Това ще стане с колективното трудово договаряне и с уточняването на минималните работни заплати в сектора на образованието, за датата не ми се иска да се ангажирам, но средствата вероятно ще достигнат и за по-високо увеличение, заяви Вълчев. По думите му сигурно ще продължи и политиката от предходните години да има малко изпреварващ ръст на началните основни заплати в образованието.

В наредбата за формиране и заплащане на труда е регламентирано допълнително възнаграждение на учителите три пъти годишно - традиционно това са средства за 24 май, за 15 септември и за Коледа, каза министърът. Той уточни, че размерът на тези средства е според финансовите възможности на училищата, като в последните години най-голямо е било това плащане към края на годината.

Преди години училищата с малко ученици нямаха възможност да дават такива допълнителни средства на учителите заради делегираните си бюджети. През тази година заради промените в системата на делегираните бюджети много повече училища и детски градини, които са в малки и отдалечени общини, имат по-добро финансиране, каза министър Вълчев. Средно годишно за тези три плащания учителите получават допълнително около 6 процента, добави той, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
17
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО МЕН АМИ КАТО ТОЛКОВА НЕ СИ ДОВОЛЕН ОТ УЧИТЕЛСКАТА ЗАПЛАТА ,НАПУСНИ И РАБОТИ КАТО ДРУГИТЕ ХОРА 12 М В ГОДИНАТА
9
4
 
43
 
! Отговори
mi24 преди 5 години
До ЕЛЕОНОРААми стани ти учител като толкоз им завиждаш.
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родителите ако продължават да СПЪТ децата им ще станат поредните осакатени от образователната система. Ако вие не натискате да променят начина на образование , нищо не очаквайте. Децата ви ще са професори по всичкология и ще бягат на вън да мият чинии. Вижте как работи младия човек Светлин Наков и помислете добре. Неговите ученици 80% си намират работа, защото ги прави профи в дадена насока.
7
23
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един учител или може да обучава качествено, или не. По-високите заплати няма да променят уменията им. Когато един обикновен работник поиска по-висока заплата, шефът веднага отговаря: "А ти какво повече или по-добре си свършил от преди?". Защо на учителите да се раздава безрезервно? Цяло лято получават пълна заплата без да си мръднат пръста. Колко професии имат тази привилегия?
6
7
 
34
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До АнонименАми вземи стани учител като толкова малко се работи. Само един пример ще ти кажа - японските императори не се кланят единствено на учителите, интересно защо..
5
6
 
57
 
! Отговори
Мимми преди 5 години
И 3000 лв са малко, за да търпиш невъзпитаните лигльовци на родители, които само са го произвели на тая Земя, а след това са го забравили! Родители, които са *** до безобразие, но с претенции до небето. Тяхното дете, което не знае сутрин да каже ,,добро утро", псува като хамалин, бие се с децата и обижда наред! Същото това дете, за което милите родители имат претенции, че е най-знаещото, най-възпитаното, най- чувствителното! Същото това дете, пред което бащата вечер псува като хамалин!
4
34
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УЖАС С ТЕЗИ УЧИТЕЛИ , ХОРА ДЕТО КАРАТ ПО 3,4 ЧАСА НАДЕН ВЕЧНО ПАРИ ИСКАТ , ИМАЛИ ДРУГА ПРОФЕСИЯ КОЯТО ДАСЕ РАБОТИ 6 М И 6 М ДА СЕ ПОЧИВА НЯМА
3
5
 
18
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
kak gi iz4islqvat tiq sredni zaplati e koito i de pitam kolko polu4ava vse po 500-600 lv takiva sredni nad 1000 rqdko sam 4uval
2
18
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И 5000лв да стане ...образование ще е 0.Преподава се пълнеж - литература , история , физика, химия , биология и ядрена математика и какви ли не щурутии. Трябва да конкретно и в една дисциплина, за да бъде човек професионалист. Питайте бизнеса, куде издишат и там уселетее часовете. Никой на интервю за работа не те пита за Под Игото....питат колко езика знаеш и колко си работил по дадената специалност - т.е. практика.
1
44
 
34
 
! Отговори
ЕЛЕОНОРА преди 5 години
Не се наядохте бе! Само учители ли има в тази България! Децата намаляват, образование никакво, а те все за увеличение плачат. Два месеца отпуска имат. Бонуси допълнително. Е стига вече. Пък да не говорим как бият децата в градините.