Държавата ще плаща за 46 хил. студенти в 37 ВУЗ-а

Частните университети ще приемат над 14 хил. младежи
Обновена: 16 май 2018 18:21 | 16 май 2018 18:15, Веселина Йорданова
12
Държавата ще плаща за 46 хил. студенти в 37 ВУЗ-а
Снимка: архив, БулФото

Държавата ще субсидира обучението на 45 781 студенти в 37 държавни висши училища. От тях 38 578 са за образователно-квалификационни степени след средно образование.

Правителството утвърди броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации в България през учебната 2018-2019 година. През тази година се очаква 56 737 младежи да завършат средно образование.

Разрешен е прием в три новооткрити професионални направления в две висши училища. Това са професионалните направления „Педагогика“ и „Информатика и компютърни науки“ в Техническия университет - София, и „Комуникационна и компютърна техника“ във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

За следващата учебна година се допуска допълнителен прием в осем професионални направления: „Математика“, „Физически науки“, „Химически науки“, „Химически технологии“, „Енергетика“, „Материали и материалознание“, „Педагогика на обучението по...“ и „Религия и теология“. Това са направления с намаляващ брой студенти, но важни за развитието на отделни сектори на икономиката и обществото.

Определени са 2000 места за наши сънародници от чужбина, които ще се обучават в бакалавърски и магистърски програми в български висши училища. Четиридесет са местата за докторанти. Българската държава ще осигури отново и 150 места за обучение на граждани на Република Македония.

С решението се утвърждава и приемът на студенти срещу заплащане в държавните висши училища. Предвидени са 10 706 места, от които 6731 след средно образование. Частните университети ще приемат 14 335 студенти, от които 9345 след средно образование.

Местата за новите докторанти ще бъдат общо 2742. За държавните висши училища те са 2278, за частните - 154, а за научните организации - 310.

В периода на съгласуване на проекта Министерският съвет прие постановление, с което се отлага влизането в сила на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“. Във връзка с това за учебната 2018-2019 г. се определя прием за обучение на студенти в задочна форма по „Право“.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Xx преди 7 месеца
Ako shte e Socialni pomosht za profesori, da I'm zabraniat da rabotiat. Da ne razvaliat mladite sas znania s koito nishto ne moje da se pravi.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Социална помощ за професори и доценти, че няма работа и ще останат безработни.
10
1
 
3
 
! Отговори
:( преди 7 месеца
До Анонимен 7

Ти иди в БАН, поогледай се, пък след това говори за липса на ниво!
Неотдавна тук или в друг сайт някой написа, че мнозина от днешните БАН-аджии не биха могли да вземат дори гимназиална матура в нормална държава. Но аз ще добавя, че с "учени" на такова "ниво" БАН се захранва още от времето на соца. На тези уж-учени някой е дал дипломи и това в повечето случаи се е случило в нашенските университети - и социалистическите, и днешните.
9
0
 
7
 
! Отговори
Реално преди 7 месеца
Има ли работни места за тях?
Държавата ни нуждае ли се от приблизително толкова специалисти в съответните сфери, към които те са се насочили? Или плащаме, за да захранваме с кадри икономиките и науката на други държави?
Не ми се мисли пък за онези, които след 5-6 години ще поемат към странство, търсейки каква да е работа, но за самочувствие ще носят преведените си на чужди езици дипломи, които я имат покритие, я не, особено ако са постигнати с платено дистанционно обучение.
8
6
 
2
 
! Отговори
Maria преди 7 месеца
ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ВИШИСТ НА КОЙТО ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ СА ИНВЕСТИРАЛИ В ОБРАЗОВАНИЕТО,ДА БЪДЕ ЗАДЪЛЖЕН ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ДА РАБОТИ В ДЪРЖАВАТА НИ,СЛЕД КОЕТО АКО ИСКА ДА РАБОТИ ИЗВЪН НЕЯ!
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
СУ лежи на стара слава..............всички университети в България са на почти еднакво ниво!!!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Корупция се шири и там.... Затова има много завършващи с купени дипломи и почти нулеви знания по специалността...
5
1
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 7 месеца
Дайте парите за подпомагане на семейства с двама висшисти при трето дете.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Таксите са много високи, няма студенти и опитват да вкарат студенти в празните зали за срам на професорите като ликвидират задочното.
3
2
 
5
 
! Отговори
стига вече преди 7 месеца
Вижте до къде докараха държавата от толкова много университети и висшисти....
2
0
 
7
 
! Отговори
Burzum преди 7 месеца
1 ,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12иииииииииии.....
1
5
 
8
 
! Отговори
лудост преди 7 месеца
Защо?на държава та и трябва работници а не мързеливи и неграмотни висшисти...