Омбудсманът с кампания: Не на таксите за предучилищна!

По закон обучението в нея е задължително и безплатно
16 май 2018 15:45,
16
Омбудсманът с кампания: Не на таксите за предучилищна!
Снимка: архив "Булфото"

Омбудсманът Мая Манолова започва национална кампания заедно с родители срещу таксите в предучилищните групи в детските градини.

Според Манолова общинските съвети масово нарушават законовите разпоредби, като събират такси за отглеждането на децата в предучилищните форми. Според новите текстове предучилищното образование е задължително и безплатно.

Омбудсманът е убедена, че за задържането на децата в училище е необходимо те да са преминали през предучилищна подготовка, съобщи БНР.

Още по темата

Манолова смята, че това е още по-важно за децата, чийто майчин език не е български. Тя е убедена, че посещението на забавачка е единственият начин малчуганите да се задържат в училище, а не са бъдат връщани с полиция там.

"А ако са платени детските градини, със сигурност социално слабите семейства няма да си пращат децата в предучилищните форми", каза тя.

Среща с Манолова поиска плевенчанинът Борис Братухчев, баща на първокласничка, който завел дело, вече спечелено на първа инстанция, срещу таксите при задължителното предучилищно обучение.

Според Братухчев повечето родители не знаят, че по закон предучилищното образование е задължително и безплатно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
прави се заради местните цветнокожи, но и това няма да прибере децата им -само ако им се плаща солидно ще ги водят на ДГ
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По закон задължително и безплатно, на практика както дойде... Този принцип се следва във 99% от сферите и от 99% от хората у нас, така че курса който сме поели последните 30 години е резонен...
11
1
 
9
 
! Отговори
абе преди 5 години
то въобще образованието и здравеопазването по конституция са задължителни и безплатни, ама нали търговците влезнаха в храма...
10
1
 
5
 
! Отговори
bashta! преди 5 години
Ивалина Салабашева се казва тази, която направи подписка и намали местата в градините и сега в София е ужас !!!Коя е тази и кой ще й търси сметка !!
9
0
 
6
 
! Отговори
bashta! преди 5 години
до7:ДА!! Точно щях да пиша !!! Защо никой не говори за това че сега намалиха местата на детските градини !!!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак всичко се прави за един определен етнос, който иска да му отглеждаме и храним чаветата безплатно.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много вълнуващ проблем е разчоплен тукааз пък имам нещо конкретно, в София в детските градини за набор 2015 има 12 000 места, а пък децата са над 16 000Кой ще плати 5000лв за дете годишно (разликата между годишните такси на държавни и детски градини) ???Кой?4 000 * 5 000 = 20 000 000 лв
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но...по едни други начини по родителски срещи и разговори на четири очи принуждават родителите да плащат за всичко, не само таксите, но и много други неща в ясли, градини, училища. Ако не се платят отношението към детето и родителите се променя до степен, че става непоносимо.... Корупция и безнаказаност властват и в тази сфера...
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че кой е казал, че е платено? Тази такса е за храна и дневен престой в градината от 7 до 19 часа. На който не му се дават заветните от 40 до 60 лева на месец е свободен да си премести детето в първото училище за да му е "безплатно". Но ще започва 8.30 до 13.00 и ваканциите ще е ваканция.
4
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Какъв омбудсман е тази бе? Обслужва правителството на ГЕРБ и Бойко. Писах и на тази за измамите на всички мобилни и не ми отговори нищо, нито взе мерки. От президентството ми отговориха и бяха по-заинтересовани. Правителството на Бойко също не ми отговори нищо и не взе никакви мерки. Всички останали институции мълчат, с изключение на президентската институция. Затова ще гласувам само за президент!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Abe ti samo fantadii i frisiorstvo s toaleti snenasch kajvo stava s toka s pensiite s horata na ulizata stuga si drankala po4vasch na boiko da preli4a6 aide bes piar i reklama kolko si velika
2
2
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Проблемът е, че образованието е задължително. Задължителната му форма е предпоставка за редица негативни явления, защото родителите са задължени да паращат децата си на училище, а не, убедени. В тоя ред на мисли, образованието, трябва да е убедително, не задължително:)))
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига глупости. Не е причината да не се задържат в училище, че не са ходили на предучилищна. И аз не съм ходил, но това не ми е попречило. Нито пък бях изостанал от тия дето ходиха на градина. Само излишен тормоз за децата е тая предучилищна.