Тест в градините: 3-годишните "играят" по идея на МОН!

42 игрови ситуации за малките, тестът няма да е вход за школо
Обновена: 16 май 2018 08:52 | 16 май 2018 08:50,
24
Тест в градините: 3-годишните "играят" по идея на МОН!
Снимка: Visualhunt

И 3-годишните - на тест! Такава идея има в МОН, като целта на теста е да определи готовността на детето за първи клас. Тестът обаче няма да влияе върху приема на детето в училище, а ще насочва учителите от детските градини да обърнат внимание на онези от възпитаниците им, които имат определени дефицити.

"Тестът се състои от 42 тестови игрови ситуации, които поставят детето в една интересна и позната за него среда. То се забавлява по време на изследването”, каза  авторът доц. Мария Трифонова от Института за изследване на населението и човека на БАН.

По думите й скрининг тестовете са разпространени в много западни страни, а даже и в България от края на 80-те.

Тя посочи, че грешни отговори няма, но различните решения, предлагани от децата, ще носят различни точки за познавателното развитие. Скалата е разработена след изследване с 6000 деца, обясни тя пред bTV.

Като цяло, целта е да се прецени как бъдещият първолак обработва информацията, дали формира категории и прости изречения, дали и използва бъдеще и минало време и т.н.

Ако дадено дете има специални образователни потребности, то механизмът по отношение на него е коренно различен, подчерта Васил Николов - председател на Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

По думите му няма проблем тестовете да са по желание и да се използват в забавачките, но не бива да се допуска резултатите или даже участието да се обвързват с приема в училище.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"тестът няма да е вход"... ми няма, минал не минал училището е задължително по закон...