Тест в градините: 3-годишните "играят" по идея на МОН!

42 игрови ситуации за малките, тестът няма да е вход за школо
Обновена: 16 май 2018 08:52 | 16 май 2018 08:50,
24
Тест в градините: 3-годишните "играят" по идея на МОН!
Снимка: Visualhunt

И 3-годишните - на тест! Такава идея има в МОН, като целта на теста е да определи готовността на детето за първи клас. Тестът обаче няма да влияе върху приема на детето в училище, а ще насочва учителите от детските градини да обърнат внимание на онези от възпитаниците им, които имат определени дефицити.

"Тестът се състои от 42 тестови игрови ситуации, които поставят детето в една интересна и позната за него среда. То се забавлява по време на изследването”, каза  авторът доц. Мария Трифонова от Института за изследване на населението и човека на БАН.

По думите й скрининг тестовете са разпространени в много западни страни, а даже и в България от края на 80-те.

Тя посочи, че грешни отговори няма, но различните решения, предлагани от децата, ще носят различни точки за познавателното развитие. Скалата е разработена след изследване с 6000 деца, обясни тя пред bTV.

Като цяло, целта е да се прецени как бъдещият първолак обработва информацията, дали формира категории и прости изречения, дали и използва бъдеще и минало време и т.н.

Ако дадено дете има специални образователни потребности, то механизмът по отношение на него е коренно различен, подчерта Васил Николов - председател на Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

По думите му няма проблем тестовете да са по желание и да се използват в забавачките, но не бива да се допуска резултатите или даже участието да се обвързват с приема в училище.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Мон замисли ли се? преди 5 години
Мон кога ще предложи и тестове за новородени, за 1 и 2 годишни? Новороденото да научава азбуката,ама и латиницата да е задължителна 1годишните едносрични и двусрични думи а 2 годишните трисрични да не изоставят с материала до 7 години да сте ги подготвили за Кеймбридж на 10 да владеят висша математика , а на 15 да са изучили и основните принципи на програмиранито да стават IT специалисти. Да не се окаже обаче, че след 10 г. Няма деца? Защото Никой НЕ иска да живее в България?
20
0
 
3
 
! Отговори
bashta! преди 5 години
В София в грдините няма места !!!КАКВИ ТЕСТОВЕ ??Кой иска да замазва очите на хората, вместо да ги решава ??Защо траем това ???? Докога ????
19
0
 
5
 
! Отговори
Жо, преди 5 години
Искам да ти кажа, че непроговарянето на дете до 3-годишната му възраст и още повече неправилното му проговаряне на същата не е жалон за развитието му. Още по-малко за училищната му готовност. Има много късно проговарящи деца, които нямат нито психически, нито интелектуални проблеми. Има дислексици, които са определено с такива проблеми, но това не се хваща изобщо на тази възраст, т. к. те могат да говорят и доста добре. Въобще няма никакъв смисъл от такова изследване. Виж целта му - смешна е.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужастъ. Опитах се да го реша и нищо не излезе.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен 3 преди 5 години
И сега Днес бг,вземете да напишите статията,както трябва,защото е адски подвъждаща. Това за мен е некадърна журналистика,търсеща сензация в и без това лишената ни от мисъл образователна система.
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тестове, учебници и помагала - всичко е бизнес....Децата излизат увредени, необразовани и с разбити нервни системи именно от училищата....
15
1
 
20
 
! Отговори
рррррррррр преди 5 години
АЛо МОто, щото сте много отворени към експерименти да ви метна още една идея: въведете тест за изписване на бебетата от родилното и резултатите от теста да се имат предвид при кандидатстване за докторантура!
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за учителите кога ще има тестове??? Единици са качествените учители! Всички останали са протежета с купени диплломи, назначени с връзки. Виждала съм и неграмотни учители, нагли, психически неуравновесени и злобни, унижаващи деца и родители, директори вземащи подкупи и притискащи за " дарения ".
13
0
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Оказва се, че както винаги зад тия тестове стои бизнес.. Та, фирмата е 'интеракта' и просто си търсят настоящи / бъдещи клиенти.. Играчките им са и доста скъпи :) въпросната дама, която е разработила тоя тест е пряко свързана с тази фирма.. Дано не е точно така, но за сега всичко сочи натам.
12
0
 
22
 
! Отговори
Майко мила преди 5 години
Че те в ДГ през останалото време не играят ли? Защо им е необходим тест чрез игра? Ако учителката е на място винаги може да каже проблемите и качествата на едно дете и без тестове. Това тя вижда ежедневно в групата. Ако иска мон да направи нещо за децата нека обучи добри и качествени учители. Не децата са проблема, а добре квалифицирани кадри
11
3
 
9
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Ще ги тестват дали са готови за джендърчета.Какво се учудвате?Още от малки ще ги обучават за еничари на българското.Каквото нареди ЕС,това ще повтарят като папагали.Тежко ни с това ново джендърско поколение.
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖоАко едно дете има забавено ,развитие и проблеми, мисия, че учителките в детската градина ще го забележат и без да му правят скрининги и не знам си още какво. А и да ти кажа, това че някой на 3 не говори много съвсем не означава, че е умствено изостанал и не означава, че след 10 години няма да е гордостта на училището си. Ама като на 3 ти лепнат етикет "изостанал" после *** доказвай, че си нормално хлапе.
9
0
 
21
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
От къде им идват тия идеи просто да се чуди човек!? Няма ли кой да им обясни на тези ора, че 3-годишно няма начин да го тестваш с какъвто и да било тест, който да даде читав резултат?
8
12
 
3
 
! Отговори
Жо преди 5 години
АКО ИДЕЯТА е да се открият деца със забавено развитие, аз не виждам нищо лошо в инициативата.Има деца, които на 3 години не могат да кажат едно просто изречение на български.Има деца, които на 3 години не разпознават елементарни предмети като топка, кубче и т.н. Лошо ли е, според вас, на такива деца да се обърне по-специално внимание от възпитателките, след като родителите им не правят нищо по проблема? Как, по друг начин, ще се интегрират тези деца в обществото. Те ще бъдат винаги изоставащи
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като си помисля, че преди няколко години щях да почвам работа в МОН... добре, че се намери някакъв връзкар и не ме назначиха. Сега направо щях да се срамувам от себе си, а и сигурно щяха да ме уволнят, че хич не ме бива в измислянето на глупости.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е да се определи кое дете, колко е гламаво. Тоест дали става за ченге. Като тези които са най-зле ще ги вземат директно. Един вид държавна поръчка.
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, тестове по ядрена физика за 5 годишните, кога? А и някое тестче в родилното няма ли да пуснете, че да си знаем още от раждането детенцето какви наклонности и таланти има.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната "умна" идея на "гениите" от МОН. Чудят се вече какво да измислят само и само да симулират, че работят. За съжаление потърпевши от всичко са децата. И после защо децата мразели училището... ами като цялата програма е създадена от такива "гении" какво друго да стане?
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, големи простотии, големи чудеса! Никой истински специалист не би тествал 3-годишни за училищна готовност. Но то и глупостта по нашите министерства е чутовна и плашеща! Трябва работещите в тях масово да се изринат с голям багер и да се заселят по изоставените села, да не им се позволява достъп до медии и хора, че са опасни.
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безмислен тест - децата на три години са прекалено малки за такива тестове. Най-много да се комплексират деца и родители, че децата изостават в развитието си.