53% от българите вярват: Не ми трябват книги, за да живея добре!

Младите харесват как преминават баловете, по-големите - не
Обновена: 21 май 2018 21:28 | 21 май 2018 20:15, Красимир Ангелов
170
53% от българите вярват: Не ми трябват книги, за да живея добре!
Снимка: Булфото

53% от българите са убедени, че не е необходимо да четат много книги, за да живеят добре. Това показват данните от социологическо проучване на "Галъп интернешънъл" в навечерието на празника на славянската писменост 24 май.

Според други 35% обаче четенето на литература е шанс за по-добър живот., а цели 12% не могат да дадат еднозначен отговор на въпроса.

Проучването показва, че почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член. 53% например знаят (а някои вероятно налучкват), че се пише "Магазинът се премести", но останалите или мислят, че е "магазина" (16%), или се надяват и двете да са верни (15%), или пък признават, че не знаят (16%).

Организаторите на допитването отчитат, че все пак младите хора отговарят като че ли по-вярно – 61% сред хората на възраст от 18 до 25 години дадоха верен отговор, докато сред хората на възраст над 66 години този дял е 38%.

В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование също, напълно логично, отговарят и по-правилно, отчитат социолозите.

Колкото до другата традиция по това време на годината - абитуриентските балове, повечето пълнолетни българи отбелязват, че не харесват начина, по който те се провеждат напоследък. Цели 56% от анкетираните се изказват негативно, а едва 27% - позитивно.

Все пак, сред групите на хората на възраст между 18 и 25 години, както и сред тези на възраст между 26 и 35 години, преобладават онези, които харесват начина, по който се провеждат баловете.

При най-младите например има близо 70% одобрение. 70% обаче е неодобрението в групата 56+.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма смисъл от четене, държавата е отдавна загубена кауза. А и българина е писател, не читател...
63
0
 
18
 
! Отговори
Милена преди 5 години
Какво да разбираме под "живеят добре"?Ако е за пари, тогава съм съгласна.Например учените в БАН вземат колкото чистачката, а дори по-малко от продавачката. Но , като научен работник,аз не бих живяла и ден без книги, без статии. Защото животът не е само пари, трябва да имаш нещо в сивото ежедневие , което да ти дава онази частица пламък, страст, която придава смисъл на съществуването ни, а именно опознаване на непознатото.
62
3
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
DEATH METAL и умерени количества сатанински Блек ....се.рете в горите бе панелни мишкиииии....
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом един пожарникар стана министър председател за какво ми е да чета!? Само да си губя времето.
60
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селяни, простата сметка показва че в България човек успява само ако е ***. Обаче в цивилизованите страни не е така !
59
2
 
11
 
! Отговори
Йорданова преди 5 години
Наистина четенето на литература те прави интелигентен ,но не те прави културен и добър ! Мисля ,че правите разлика между интелигентен и културен ! Имам съсед лекар , много ерудиран човек и интелигентен човек също и добър специалист , но не е културен ,постоянно се карат с жена си , дори често я бие !
58
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Книги се четат когато имаш вътрешен интерес и любопитство към дадена тема, а не винаги за "икономическа изгода" както намеква статията. Както повечето днешни филми и музика са фаст-фуд, така и много от книгите не си заслужават. По-важно от четенето на много книги е да знаеш кои са стойностни и как да ги подбереш.
57
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако добрият живот се свързва с печеленето на пари, според мен определено няма връзка между четенето и успеха. Определено има много богати хора, които и една книга не са прочели...както има и бедни хора прочели хиляди книги.Книгите са храна за душата - който има нужда от нея, чете.
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво разбирате от книги бе *** .. Чели книга , а какво си разбрал , всички луди шизофреници четат повече книги от нормалните хора но са шизофреници.. Ако не можеш да мислиш и да четеш е все тая , още повече затъваш ...
55
6
 
2
 
! Отговори
книжарниците губят преди 5 години
Не се купува литература ! Затова е тази новина , повечето хора се мислим за умни и интелигентни и вероятно тази новина ще ни засегне и ще започнем да купуваме литература от книжарниците ! Това е целта на новината !
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До този с павилионите на пазараОсвен парите на този свят има книги създадени от хора като Борис Виан, Никос Казандзакис и още много, много други вселенски личности. Но на теб това няма да ти липсва.
53
6
 
4
 
! Отговори
11 преди 5 години
До Анонимен 48Браво, че си се излекувал, ама не видя ли от толкова много книги, които лъжеш, че си виждал, че след препинателен знак има едно интервалче? Как не можа да видиш една малка разлика, която показва, че пишещият е мaлоумен?!
52
10
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Е, как да четат завалиите? Не е въпроса, да прочетеш един самосвал книги, а да прочетеш, точната книга, която ще те направи пожизнен министър-председател на РБ-то;)))
51
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Книгите също промиват мозъци и скопяват мозъци като телевизията..
50
8
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Простите хора и подчовеците смятат ,че четенето е за да се изкарват пари...не ,четенето на книги е за да бъдете смятани за ненужни биологични еденици(ск.отове)....
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се чете! Трябва да се пише! Колко статии съм чел, с толкова много грешки. Интересно ми е, колко процента от българите знаят, кога се пише "и" и "й".
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BurzumПонякога не съм много сигурен дали си най-обикновен oлигофpен или абсолютен тъпak... защо не и двете.
47
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А 63% от българите вярват, че ни трябва само една книга ("Винету"), за да живеем добре.
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От малък обичам да чета много книги.Тази любов към знанието буквално ми спаси живота,защото имах тежко заболяване,дори няколко.И лекарите не можеха да ми помогнат.Но благодарение на четене на медицински материали в Интернет успях да се излекувам.Ако някой изобщо не чете книги,няма и да си даде труд да търси подобни знания в Интернет.Или няма да може да отсее зърното от плявата,защото има и много глупости в Интернет.
45
8
 
4
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Всеки който мисли ,че интернет е нещо повече от жълта кл.оака значи ще си остане невежа вдъхновена овца.....