МОН с мерки срещу изтичането на матурите. Какви са те?

Един човек само знае как са формулирани темите
21 май 2018 12:07,
4
МОН с мерки срещу изтичането на матурите. Какви са те?
Снимка: Архив, Reuters

И през тази година запазваме принципа, който беше въведен за първи път от миналата година, изпитните работи от държавните зрелостни изпити в 12-и клас, да се проверяват в изпитни центрове. Това каза днес заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова и отбеляза, че заради този подход през миналата година бързо бяха прегледани изпитните работи от матурите в 12-и клас, като това беше направено отговорно и качествено.

В София сега има два изпитни центъра, а всеки регион определя къде ще са изпитните центрове, но в столицата ще са финалните прегледи на изпитните работи, за които има арбитраж, обясни Михайлова.

Тя каза, че работите от матурите в 12-и клас ще се проверяват онлайн в изпитните центрове, като изпитните работи се сканират и се проверяват в електронен вариант. "Не ги чете проверяващия на хартия и това е важната разлика, но преди това техническата комисия трябва да сканира изпитните работи", обясни Михайлова.

Тя съобщи, че писмени работи се анулират по време на самия изпит, ако има недопустими прояви, свързани с поведение на даден ученик и с използването на непозволени средства за полагане на изпита. Може да се анулират изпитни работи и при преписване, при опити за измама и при опити за нарушаване на анонимността, защото изпитите са анонимни, каза заместник-министърът на образованието.

На въпрос има ли сигнали за изтичане на информация, за нередности и за изтичане на информация от днешните изпити, Таня Михайлова отговори, че "във фейсбук непрекъснато нещо тече, но въпросът е доколко е достоверна информацията, защото много е лесно да се хвърлят определени теми в пространството, които после да се опровергават". За мен това деяние - да се опиташ да разбереш предварително или дори да атакуваш и сайтовете, то подлежи на санкции, заяви заместник-министърът на образованието, цитирана от БТА.

Тя увери, че МОН е взело мерки за сигурност за днешните изпити в 12-и и в седми клас, но отбеляза, че не само системата на образованието и науката е подложена на такива атаки, но ги има и в световен мащаб.

"Това, че примерно се изреждат определени автори в различни страници и сайтове, те са краен брой и ако приложим теорията на вероятностите, сигурно един ще има, който ще е познал автора", коментира Михайлова.

"Един човек само знае как ще са формулирани темите, никой друг не знае, министърът на образованието не знае, аз не знам, колегите не знаят", заяви Таня Михайлова. Тя уточни, че това се отнася и за двата изпита днес по български език и литература - и за седми, и за 12-и клас.
"Един човек отговаря и носи персонална и лична отговорност, и не смятам, че изобщо е редно да има изтичане на информация, защото никой не би си заложил най-малкото авторитета", коментира Михайлова.

Тя каза, че на днешните изпити само училищните директори имат право да използват телефоните си, като тази забрана се отнася по време на изпитите не само за учениците, но и за квесторите.
Директорите обаче нямат право да влизат в изпитните зали, ако не са извикани специално за анулиране на работа на ученик. Никой от техническите комисии няма право да влиза в изпитните зали, а квесторите трябва да са по двама в тях и не трябва да имат никакви комуникационни средства.

По технически причини учениците в 12-и клас пишат с черен химикал, а седмокласниците със син, тъй като написаното с черен химикал, когато се сканира, се вижда по-добре, когато се четат матурите, обясни Михайлова.

Тя каза, че резултатите от матурите в 12-и клас трябва да са готови и да се обявят до 13 юни, а от националното външно оценяване в седми клас - до 6 юни, но понякога, в предишни години, тези резултати излизаха и по-рано. Максималният бал в седми клас, който ще се формира при класирането, е 500 точки.

Най-често, според решението на училището, тези точки се формират от удвоения резултат по български език и литература от външното оценяване, от удвоения резултат по математика от него, както и от още два предмета, които се гласуват от педагогическите съвети. Минималният бал в седми клас е 0 точки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това за колко пари става дума??
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Литература е напълно излишна матура и само пълни джоба на даскалите с тлъста фактура за частни уроци. Само 0,2 % от учениците записват литература във ВУЗ.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ъсако аз ли има усещането, че ни е много сбъркана учебната система. Не казвам, че не трябва да имам зрелостни изпити, но ако някой е минал през училище в последните 10 години, сигурно му е станало ясно, че XI и XII класа са просто подготовка за матурите, а не учене. Ние не учим нищо съществено. Просто преговаряме отново и отново, нещата научени преди. Ужасяващо безполезна система. И сега какво ? Мога да цитирам над 20 автора !
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Матурите, та матурите. Всяка години ни занимавате с матурите."Зрелостни изпити" - Проверка по правопис и заучени фрази. То супер, ама ако на това се крепи зрелостта ни, поз авам и зрели 13 годишни, чийто родители ги карат, да наизустят Дебелянов и Яворов от малки.Въпреки знанията си, те са далеч от "зрели".