МОН създава излишен стрес! 55 хил. дванайсетокласници вече пишат

За 3 астрономически часа трябва да попълнят 3 модула, 10 000 квестори ги пазят
Обновена: 21 май 2018 13:43 | 21 май 2018 08:40,
103


Точно в 8 часа сутринта днес започва задължителният изпит за завършващите 12 клас по Български език и литература, а втората матура по избираем предмет е след два дни. И този път са предприети сериозни мерки от страна на МОН срещу опитите за преписване.

Зрелостниците трябва задължително да носят черен химикал, лична карта и служебна бележка, за да бъдат допуснати до мястото си, където в 4 астрономически часа трябва да попълнят 3 модула.

Тази година зрелостниците са над 55 хил., а близо 10 хил. са квесторите, които ще следят за спазването на правилата. Родителите също имат право да гледат дали някой от учениците се опитва да преписва, като това може да стане от учителската стая на школото.

Още по темата

"Във всяка една стая има камери за видеонаблюдение. Те предават жива връзка. Квесторите ще са основните лица, които ще следят за спазването на правилата", категоричен е директорът на столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му учениците ще могат да ходят до тоалетна между самите модули на матурата.

"Ние ще получим в 8 часа темата и вариантите на изпита и ще започнем да ги разпечатваме", подчерта Александров. Модулите са 3 - първият е тестова част, вторият е въпроси с отворени отговори, а третият е писане на есе или интерпретативно съчинение.

Според психолога Елизабет Шуманова обстановката се пренатяга излишно - както от МОН и учителите, така и от самите родители.

"Стресът за децата е огромен. Не мисля, че резултатите от един такъв изпит ще покажат истинските знания на зрелостниците. Трябва да има междинни изпити по време на самия учебен процес, а не всичко да зависи от една матура. Всички тези мерки за сигурност стресират децата", уточни психологът в "България сутрин".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
6
 
! Отговори
crystal meth преди 5 години
"Стресът за децата е огромен." Тц, тц, голям стрес. Всека петък вечер повръщат пред заведенията.
93
0
 
6
 
! Отговори
до 93,94,95 и ученик преди 5 години
Момче, НЕ бъди толкова арогантен. Ясно е,че си един и съши образ.Дори да НЕ ти харесва, няма как да не изучаваш БЪЛГАРСКИ ЕЗИК,защото си роден в България и искаш учителите да не получават заплата.Написал си,че Руски език не е важен, в това число и английски ли? Щом математика и физика за теб са важни кандидатствай си с тях, не е нужно да пишеш,че хората които са музиканти са едва ли не непотребни за света. Да ти кажа обаче млади учени тая държава няма да задържи и хората не търсят реализация тук
92
2
 
5
 
! Отговори
До 777 преди 5 години
Всеки зле подготвен ученик е убеден в това, че матурите са "пълна простотия"! Най-убедени са ромите ;)
91
2
 
3
 
! Отговори
777 преди 5 години
пълна простотия са тези матури
90
0
 
6
 
! Отговори
До Ученик преди 5 години
А аз пък си мисля, че коментари 92, 93, 94, 95 и 97 са написани от един и същ потребител...
89
0
 
6
 
! Отговори
Стършел преди 5 години
И ето аз дишам, работя, живея и стихове пиша, тъй както умея. не мога да пея, но само как пия!...Бедни мой съученици майка плаче какви сте ми.
88
6
 
3
 
! Отговори
Ученик преди 5 години
Аз днес държах матура и мисля че 92, 93, 94, 95-я коментар са абсолютно прави
87
8
 
6
 
! Отговори
ПРОСТОТИЯ преди 5 години
Матурата е пълна простотия понеже:1. Матура идва от Mature (зрял) и би трябвало целта й да е да "измери", колко съзрели са знанията на завършващите и евентуално, е те са съзрели за реалния живот. Как настоящият изпит ще постигне нещо подобно не е ясно. 2. Образованието е неакдекватно спрямо времето, обстановката и изискванията, които то поставя и този факт обезмисля матурата.3. Много учители са "негодни" за професията си (спрямо описаното в т.2)Е, ЗА ЧИЙ ИМ Е НА ЗАВЪРШВАЩИТЕ МАТУРА?
86
12
 
3
 
! Отговори
утре преди 5 години
Утре, когато антибиотиците не помогнат срещу мутирали вируси и бактерии, кой ще Ви спаси?ДА НЕ БИ СЛУЧАЙНО МИЛИОНИТЕ, КОИТО ДЪРЖАВАТА ИЗЛИВА ЗА НЕНУЖНИ ЗАПЛАТИ НА УЧИТЕЛИ ПО: БЕЛ, История, Руски език, Труд и творчество, Литература, Рисуване, Физическо, Пеене ?Трябват ни учени, лекари, математици, химици, физици, инженери.Ако скоро не се осъзнаем ще бъде късно.
85
14
 
3
 
! Отговори
ИБМ преди 5 години
IBM, Google, Microsoft и още някокло милиона ИТ компании НИКОГА НЯМА ДА НАЕМАТ СЛУЖИТЕЛИ ,КОИТО ИМАТ 6ци по някой от следните предмети: БЕЛ, История, Руски език, Труд и творчество, Литература, Рисуване, Физическо, ПеенеНИКОГА!!! Лесно е да се дават пари от нашите данъци за безмислени предмети.Кажете ми един учен допринесъл за Света с някой от по-горе изброените дисциплини.
84
13
 
3
 
! Отговори
до Бойко преди 5 години
Бойко Борисов, спри заплатите на учители със следните премети: БЕЛ, История, Руски език, Труд и творчество, Литература, Рисуване, Физическо, ПеенеАко някой ми каже една професия, коята е свързана с един от тези предмети и заплатата е не по-малко от 1500.00 лв. ще го призная. Само не ми казвайте - спортист като Стефка Костадинова или министър като Цветан Ц. или пък оперен певец. Нека бъдем честни и да пишем на ГЕРБ да спре заплатите от нашите данъци за ненужни дисциплини. pr***gerb.bg
83
14
 
5
 
! Отговори
maa преди 5 години
Матура по БЕЛ ми помогна толкова в живота, че ако разчитах на нея, сега нямаше да мога да си купя тоалетна хартия. Чудя се, защо трябва да плащам данък за заплати на учители по предмети като: - БЕЛ - История - Руски език - Труд и творчество Бойко ще ми отговориш ли? Спри им заплатите!!!Увеличи заплатите десет пъти на: - математика -биология -химия -физика - география
82
6
 
4
 
! Отговори
Арести за МОН преди 5 години
След проведени експерименти с участие н а възрастни в класни стаи с видео терористични камери снабдени с обемно проникващи AIDS activators, контролната група издържа само 26 минути.Всички получихме психични и физични увреждания трудно лечими.Лично се лекувах с 17 часа къпане в чиста минерална топла вода в басейни неотровени схлор токсични канцерогенни препарати както повечето.
81
5
 
4
 
! Отговори
Арест за МОН бандите преди 5 години
въпреки писмени предупреждения тези терористи и нагли престъпници издържанни с ограбвани милиарди от народа през бюджета з а поредна година провеждат организиран видео терор срещу милиони деца ежедневно..Проучвани тежко увредени от камери седмокласници преди години/вижте колко десетки хиляди бяха провалени на матурите доказаха използванена нов вид видео терористично оръжие за масово поразяване>Повечето бяха повредени с оръжие през камери "черен пси блокаж" ПОлучили на матурите отличен също
80
3
 
5
 
! Отговори
Арест за министъра преди 5 години
Искаме зятвор за масовите убиици от МОН тероризиращи и декодиращи Десетки хиляди БЪлгарски деца с камериИма забрана от Основния законСъгласно конституцията:л. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.Чл. 28. Всеки има право на живо
79
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със знанията от училище 90% от зрелостниците ги чака брутален стрес в живота.Другите 10% ще се оправят!
78
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българското образование е гавра и мъчение!
77
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УКато ти гледам правописа и изказа,не се учудвам,че не виждаш смисъл от изучаване на литература и полагането на матура по нея.Литературата е един от най-лесните предмети-просто сядаш и четеш произведенията и научаваш основните правила за писане на есе/ при положение,че есето е не повече от две страници и правилата не а,кой знае колко много /
76
4
 
32
 
! Отговори
mnenie преди 5 години
МОН си придава важност за сметка на нашите деца. Правят се важни, а страдат учениците. Учебните програми са пълни с безполезни факти!Вместо да ги опростят, те ги направиха още по-сложни, като направиха осмокласниците да учат материал за десети клас. Абсурд! Може би целта им е да откажат децата с непосилния за тях материал.
75
0
 
3
 
! Отговори
до 70 / У преди 5 години
Не съм използвал адвокат наистина.Текста го написа нотариус.Но тъй или иначе това не е работа на програма за грешки нито за грамотна секретарка.Защото единствено ТИ трябва да знаеш смисъла и какво точно се договаряш.Така че трябва граматика.И хайде да не си мерим доходите че да не се окаже че моя е по голям!