12 души без "Вяра" във Вапцаров, спипаха ги да преписват на матурата

Девет зрелостници преписвали, трима с втори телефон
22 май 2018 07:00, Александър Попов
27
12 души без "Вяра" във Вапцаров, спипаха ги да преписват на матурата
Снимка: БТА

12 зрелостници няма да си спомнят с добро тазгодишните матури, след като бяха спипани от квестосторите да нарушават правилата на изпита по български език и литература. Техните работи са анулирани, като девет от тях са хванати да преписват, а трима са пробвали да останат в стаите с второ мобилно устройство.

По двама от тях са от Благоевград, Кърджали, Пазарджик, София, Смолян, по един от Кюстендил и Монтана.

Още по темата

Дванадесетокласниците разсъждаваха по темата за "Човекът и вярата" по Вапцаровото стихотворението "Вяра", част от стихосбирката на поета "Моторни песни". По-голяма част от явилите се останаха доволни от генерирания вариант, но както винаги темата предизвика у тях двете крайности - радост и тъга.

Статистиката на МОН сочи, че 4052-ма зрелостници не са се явили и ще трябва да оставят дипломирането си за септемврийската сесия. До самия изпит бяха допуснати 55 190, като 51 138 са положили матурата.

Отговорите ще бъдат обявени до 13 юни, като матурите отново ще се проверяват в изпитни центрове.

"Миналата година бяха прегледани бързо и качествено резултатите. В София има два, а всеки регион определя къде ще са изпитните центрове. Тестовете се проверяват в електронен вариант, не ги чете проверяващ, не е на хартия. Преди това изпитна комисия трябва да ги сканира", обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Родители сигнализираха за грешка в теста, пише "24 часа". Във въпрос 7 трябва да се посочи в кое от изреченията не е допусната граматична грешка. Те смятат, че думата комисия трябва да е членувана. Учители също са категорични, че грешки има и в четирите изречения, въпреки че като верен е посочен отговор "б". "Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат изисква да впечатли конкретна комисия, а не някаква си комисия", казаха още учители и родители. От МОН пък обясниха, че просто става дума за някаква комисия.

И тази година не мина без съмнения, че отговорите изтичат предварително.

Въпреки, че беше почти невъзможно да се препише на изпита, в интернет пространството се появиха мними търговци, които предлагаха отговори за матурата като цената варирарше между 50 и 100 лева, съобщава Bulgаria ON AIR.
 


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
0
 
! Отговори
Фашизъм преди 7 месеца
в България е имало единствено от 09.09.1944г. до 10.11.1989г.Крайно време е Вапцаров,Смирненски ,Гео Милев и прочие *** да бъдат изхвърлени от учебната програма.Защо не се изучава Яна Язова например?
21
0
 
2
 
! Отговори
вазоний преди 7 месеца
някога хората имаха вяра, сега имат надежда че ще оцелеят в този див капитализъм в България.Но едва ли ще оцелеят в мутренската ни държава.При нас действат пра-
вилата на мутризма, на почит е пазвантина, науката е изхвърлена като непотребна вещ, учителят е беден човечец, хлапака кара хубава кола, а даскала няма пари и за
колело, навъдиха се едни псевдо поетеси, пишат и издават изгъзиците си.
20
0
 
2
 
! Отговори
Дядо130 преди 7 месеца
Голям стрес за ученици и родители! Ако 12 години не си научил нищо сега ли ще научиш?
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен7
Те сега паралелките са с по 12 деца...
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Петър Генчев
Поезията му не е точно "пролетарска", ама на теб така са ти внушили в училище.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А колко не са хванати.........
16
0
 
6
 
! Отговори
Обикновен гражданин преди 7 месеца
До самия изпит бяха допуснати 55 190, като 51 138 са положили матурата - от тях хванали 12 да преписват. Малко прилича на един случай от митницата хванали един с няколко кг. наркотици и докато се занимавали с него то взели, че изтървали 3-4 тира пълни до горе...............
15
0
 
2
 
! Отговори
4 хиляди не са взели преди 7 месеца
4 к не са взели дипломи...

МАЙКОО.. ТАКА СТАВА КАТО ДАВАТЕ НА ПУБЕРИТЕ ТРЕВА И ДА СЕ РАПАТ.

КЪДЕ СА РОДИТЕЛИТЕ И ВЪЗПИТАТЕЛИТЕ? СЪЗДАДОХТЕ ЕДИН КУП УТАЙКИ БЕ
14
10
 
2
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
ЗАМИНАВАМ ЗА ДОБАЙ С ГАДЖЕТО МИ НА 26-ти май. ПОДАРАК ЗА БАЛА!

ВИЯ СИ РЕШАВАЙТЕ ТУКА МАТУРИ БАЛЪЦИ! ХАХАХАХА
13
1
 
3
 
! Отговори
Васелин Маришки преди 7 месеца
Щом няма вяра е нужна "Воля"
12
2
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 7 месеца
еййй - загубих облога - басирах , че ще е "Бай Ганьо"...
11
15
 
7
 
! Отговори
Петър Генчев преди 7 месеца
Останах изненадан - Вапцаров , нямам представа какво се изучава в момента в училищата , но съм безкрайно озадачен - всички си даваме сметка в каква реалност живеем , а ВАПЦАРОВ Е нещо много далечно , непонятно за децата , таи за самите нас, това си е някакъв анахронизъм, мислех , че отдавна е изхвърлен, ценностната ни система в днешно време е съвсем различна , какви са тия недоразумения - в епоха на див капитализъм да учите децата на пролетарска поезия - не се връзва , ама никак ...
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-добре е да се падат стихотворения. И да не са ги чели ги прочитат защото са напечатани в изпитните листи и пишат каквото си искат.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Еееее, защо не бях на матура през 2018-а.
Такива работи, щях да напиша за Вапцаров, че може би щяха да ми отнемат паспорта, не диплома да ми дават :D
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Видях матурата ...
Че това е за деца ! Очаквах нещо, което ще затрудни всички ...
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
12 души ? Че то толкова преписаха от моя клас само. Бяхме 200 души випуска. Представям си от останалите 8 паралелки, че има поне по още толкова, за всяка съответстваща паралелка.

Ко ловите вие бе :D
6
2
 
16
 
! Отговори
Потресен преди 7 месеца
Вчера се возя в автобуса и две ученички си говорят, едната пита другата...абе как се казваше това стихотворение дето ни се падна, че майка ми ме пита пък аз не зная! По едно време другата говори с баща си по телефона и му споделя следното...това дето ни се падна не го знаех въобще, но си смуках от пръстите и писах....разсъждавах ! Абе тате споко бе, мисля че поне петица ще имам с това, което съм писала! Ето това са ни зрелостниците, поне могат да броят до 12......ужас!!!
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Осъден на смърт от фашисти
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само съвсем изпадналите пищолят вече, тарикатите карат тате да им купи дипломата. Дилъри под път и над път.
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има ли вкарани у психиатрични клиники или просто припаднали поради "огромния стрес" на който биле моля ви се подложени ?