Когато и на МОН им е трудно на матурата: Въпрос без верен отговор!

Въпрос №7 на Държавния зрелостен изпит се оказа грешен
Обновена: 22 май 2018 15:07 | 22 май 2018 14:30, Екип на Dnes.bg
147
Когато и на МОН им е трудно на матурата: Въпрос без верен отговор!
Снимка: Facebook

Явно по традиция и тази година в матурата по български език и литература за 12-класниците имаше въпрос без верен отговор.

Във въпрос №7 зрелостниците имат дадени 4 изречения, а задачата им е да открият в кое от тях НЕ Е допусната граматична грешка. Тоест - кое е правилно написаното изречение.

Още по темата

Проблемът - такова няма.

Отговор А - "Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната".

Тук грешката е в думата "сухопътен" - трябва да бъде "сухопътния".

Отговор Б - "Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия".

Изречението е напълно вярно... до последната дума, която трябва да бъде членувана - комисията.

Отговор В - "Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи".

Тук грешката е в членуването на думата "адвокат" - трябва да бъде с пълен член.

Отивайки към отговор Г човек би решил, че той ще е верен, но не би.

Отговор Г - "По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти".

Пълният и краткият член са трудни за усвояване, но в случая не е толкова трудно да се досети човек, че правилно да се каже е: "По Искърското дефиле".

Във Facebook коментиращи отбелязват, че това далеч не е бил единственият гаф на МОН, тъй като пък в сайта на министерството пишело, че: "Изпита започва в 8 часа".

Подсказка - написалият това е забравил да членува първата дума.

А ако се чудите кой е верният според МОН отговор на въпрос №7, то това е Б: Кандидат впечатли комисия.

Обяснението на МОН е, че просто става дума за някаква комисия. Каквато и да е!


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
1
 
! Отговори
Айсел преди 4 месеца
Извинете, но е абсолютно коректно да се каже ИскърскоТО дефиле, както и КресненскоТО дефиле, на БялоТО море, в ТихиЯ океан, по ДунавА, по РодопиТЕ, по ПиринА, в ДунавскаТА равнина, независимо че са собствени имена. Просто в българския език едни собствени имена могат да се членуват, а други не. А онова изречение с комисията може според някои да е правилно, но никой не говори така. Именно такива тънкости на езика помагат веднага да определим, че така може да се изрази не българин, а напр. руснак.
136
0
 
0
 
! Отговори
мхм преди 4 месеца
"Силно изританата топка от младия и амбициозен футболист удари зрител"
И това ли е грешно? Трябва ли да се конкретизира кой точно зрител?
135
1
 
0
 
! Отговори
На баща си син преди 4 месеца
Сега, слушайки и гледайки БНТ1, отбелязвам: Русистката Фандъкова в говоренето не спазва правилото за пълен и кратък член. Зам. министърката Таня Михайлова, средна техничка, инженерка, педагожка ... казва, че "В участниците (или друга дума беше) остава усещане ...". Не е ли "У участниците" ? Както много хора казвт "Отивам на София", както си ходят на село.
134
1
 
0
 
! Отговори
На баща си син преди 4 месеца
До Анонимен
Да, елементарности от прогимназията са забравени или изключени от приложение. Кратности и дробности на единици, членуване - много важно! Нито е лайф, нито стайл. Лумпенизаация на масата в интерес на елита - какъвто и да е по произход и качество.
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Амели
В ж.р. няма кратък и пълен член, нали? Иначе, така без член или друго определяне просто е без смисъл, дори по интуиция е неприемливо.
132
0
 
0
 
! Отговори
На баща си син преди 4 месеца
До Яяя
Пълният и краткият членове отразяват логиката на езика, вкл. в страдателния залог. Ако тръгнем само да опростяваме, да "мекаме" и "екаме" навсякъде, ще бъде едно от началата на края ни. Честит 24 май утре!
131
0
 
0
 
! Отговори
На баща си син преди 4 месеца
До Анонимен
Да, ако имахме неопределителен член, а и би могло да го сложим както в други езици: "една комисия", или да я поопределим, за да не бъде членувана.
130
0
 
0
 
! Отговори
На баща си син преди 4 месеца
До Амели
Не е така, защото са два различни вид транспорт. Както често пишат"малките и средни предприятия" вмвсто "малките и средните", зщото са два вида различни еди-какво си. Така са ме учили добрите ми учителки по български и граматика.
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
МОН прекарват прекалено много време пред компютрите..
Не е възможно отговор Б) да е правилен, не прави абсолютно никаква логика!
128
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Може и да е вярно, ако например изречението е в контекста на разказ, как младиЯт и амбициозен кандидат представя кандидатурата си за келнер, разнасящ кюфтета за комисиите на на Народното събрание, и изразява финалния успех на кандидата, успял да впечатли някоя от многото комисии, харесала го за свой кюфтета разносвач :-P
127
2
 
1
 
! Отговори
-- преди 4 месеца
Пълен мазаляк :)
Б и Г са изречения без грешка. Прави са от МОН. Но не си говориме че по СтараТА планина, която е младонагъната, има много проходи, че да е грешно "По Искърско дефиле, което...".
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом се е стигнало до там, че да се цитира като правилно едно тъпо по идея изречение, с оправдание като на безбилетен *** в градския транспорт, то и Г. би могло да е точно толкова вярно, с уговорката, че това не е някое конкретно искърско дефиле, а изобщо всяко искърско дефиле;-)
125
0
 
2
 
! Отговори
Мутра преди 4 месеца
Искаме да се съобщят имената на хората от МОН които са решили че отговор "Б" е правилен, за да се реши проблема чрез саморазправа.
124
0
 
1
 
! Отговори
Извинявайте, хора преди 4 месеца
Извинявайте, хора, за допуснатата техническа грешка, но не зная как да редактирам написаното от мен. Трябва да е "аз ще заЩитя..."
123
0
 
5
 
! Отговори
Уважаващ логиката преди 4 месеца
До Анонимен В изречението е посочено, че кандидат се явява пред комисия, отговаряща за избора (назначаване на работа, изпращане на специализация и т.н.) и следователно именно тя е била впечатлена от човека. Но в МНО са само чиновници, а не специалисти. Чувстват се застрашени поради липса на квалификация и затова не признават своята грешка. Т.н. "Днес аз ще затитя твоята некадърност и простотия, утре ще очаквам това от теб!" Това е същността на "екипната работа"! :)
122
0
 
3
 
! Отговори
Амели преди 4 месеца
Верен отговор е А - въздушния и сухопътен транспорт.

"Комисията" трябва да е членувана с "та", ако се използва без кратък член, трябва да се добави "всяка комисия" или "някоя комисия"
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След като правилото е цитирано поне в един източник и то в учебник, естествено, че трябва да се зачете за точка.
120
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Разбира се, че трябва да е "комисията", защото освен че е същ.нар., ж.р., ед.ч, това е и точно определена комисия, една единствена комисия, назначена с някаква заповед. /Ст.Стоянов, Граматика на българския книжовен език, стр.213-214 Членуване на същ.имена/
119
0
 
2
 
! Отговори
м даа до 120 преди 4 месеца
За да го обясниш най-нагледно използвай Стара планина ,
"В гораТА има дървета"
"В Стара планина има дървета"
118
2
 
12
 
! Отговори
Родител преди 4 месеца
Чудя се на чиновниците от МОН! Защо продължават да упорстват като магарета на лед? Толкова ли е сложно да си признаят за грешката? Да се извинят и на всички деца да се даде по 1 точка! Този чиновник Трингов е голямо недоразумение.....!