Членът – демон на матурите: МОН се занимава с всичкология!

Проф. Тодор Танев: Пълният и краткият член си отиват
Обновена: 23 май 2018 11:09 | 23 май 2018 11:00, Екип на Dnes.bg
31

Всички родители и зрелостници са под напрежение, заради тазгодишните матури. И този път се появи скандал около матурата по български език и литература. Седми въпрос разгневи стотици, тъй като верен отговор не се открива. Въпреки че отговор Б) се афишира за верен, в него също има грешка. От МОН са категорични, че няма проблем, но от БАН са на друго мнение.
 
"Министерството се представя като неграмотно. Беше направено изследване за познаване на употребата на пълния и кратък член. Хората казват, че правилото трябва да остане, но тези, които го бранят, не го спазват", посочи езиковедът Владко Мурдаров.

Още по темата

В седми въпрос се пита: В кое от изреченията НЕ е допусната граматическа грешка?

А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната.
Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия.
В) Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи.
Г) По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти.

Уви, в отговор Б) думата "комисия" трябва да бъде членувана, подчерта Владко Мурдаров пред репортера на Bulgaria ON AIR Благой Цицелков.

"Въпросът е какво стои зад демона на матурите. Ако не се променят нещата радикално, догодина пак ще се говори за грешки в матурите. Преписването се намали значително, но това не е достатъчно. Матурата е изключително важна и трябва да се направи съвсем професионално. Тя трябва да хваща всеки завършващ като такъв, какъвто е. Не може да сложиш на всички един и същ калъп. Не може и програмата да е еднаква", отбеляза бившият министър на образованието проф. Тодор Танев.

Журналистът Ива Николова изтъкна, че погромът в грамотността на обществото е започнал още преди 10 години, а днес неуките преподавали.

"Все пак става дума за елементарна грамотност. Докато нашите деца се изпитват с тестове, никаква грамотност не се задава. Трябва да се оценява с празен бял лист, на който да се пише, за да се покаже кой колко може да мисли. Лошото предстои", каза тя.

По думите на проф. Танев пълният и кратък член ще си отидат, тъй като всеки език върви към опростяване. 

"Догодина трябва този изпит да бъде променен. Това министерство се занимава с всички професии, училища, детски градини и университети. Ако продължава да бъде всичкология – ще се изпусне краят", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
....По думите на "проф."Танев пълният и кратък член ще си отидат, тъй като всеки език върви към опростяване.....____Това не е опростяване а оПростачване. Явно и нивото на "професорът" е такова.
23
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и защо се провеждат тези матури, като свободните места в гимназиите са повече от децата. Излишен стрес и тормоз над децата.Да се кандидатства по успех в елитните гимназии . Всяка една от тях да си направи самостоятелен изпит.
22
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25Аз викам, направо с черти и резки да си служим. Не ни трябва ни азбука, ни граматика, ни нищо.
21
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига глупости! Всички езици вървели към опростяване!Колко са опростили английския или френския език? Изписват 3-4 съгласни букви, пък произнасят 1 звук. Същото е и с гласните им. Опростени ли са спреженията в немския език? Матурата е много опростена даже.Те не пишат почти нищо- готови напечатани отговори, трябва да посочат верния. Я да им диктуват всичко и да го пишат на момента, да видим какво и как ще напишат!Празен лист да им дадат! Да формулират и изложат мислите си! Да ги видим тогава!
20
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм за отпадане и на дедени букви като я, й, ю
19
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какво ни занимавате с глупости ,учителя ,професора днес мисли само за стомаха си и удобството си ,протестират за високи заплати ,а не за високо ниво на образование. НЕ СТЕ СЕ СЕТИЛИ ЗА ТОВА ,НАЛИ ? Герб им увеличава заплатите срещу глас ,а сега че имаме глупаво следващо поколение което вижда и следва какво правят преподавателите им , ТОВА Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ! Щом човек който е станал премиер НЕ Е учил езици и логиката му за икономика е да вземе заем,защо младите трябва да учат?
18
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха-ха ! Професор Танев ?Професор по какво ? Ракийкаи салатка може би . Всеки езиквърви към опростяване ?Нито един език не върви къмопростяване . Но при всичкиезици действа универсалниятзакон за икономия на времето.А българските професори майвървят към опростачване .
17
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** народ се управлява лесно. Това е целта на всички реформи.
16
1
 
44
 
! Отговори
Ядосан преди 5 години
До АнонименЗнам-това е етимологичен правопис,но затова дадох примера--езикът не трябва да се опростява до ***,заради некадърност и нежелание да се учи.На път е да се узакони МЕ-катето,защото някои екземпляри им е по-удобно да говорят на диалект,нищо че са с "вишо" и на висок пост.
15
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен - Кога да пишат пълен и кога непълен член е много висока топка за 80% от населението...Това може би е така! Има и друга натрапчива неграмотност, използването на "кой"! Отчайващо е да се слушат медийни корифеи, репортери и разни култур трегери като използват фрази от вида:"на кой да кажа", "при кой да отида", кой да питам" и други подобни. Тук неграмотността е повече от 80%! А да не опитваме да разбутаме спреженията на глаголите и ме-кането! Пълна каша!
14
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако МОН са толкова зле, как се очаква учениците да знаят повече ?
13
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5 Защото, ако напишеш Renault и Reno, ще изговорил, две доста различни звучащи думи.
12
0
 
43
 
! Отговори
целата на преди 5 години
МОН е да произвежда неграмотници.
11
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не може да сложиш на всички един и същ калъп. Не може и програмата да е еднаква"Не може, ама на ! Аз съм силен по физика и математика. По литература оцелявам, само защото помнех много, но наизуст, песто цели пасажи, понякога, дори и цели теми.
10
0
 
41
 
! Отговори
Дъртий преди 5 години
Само секретарките от МНО се оправят успешно с пълнения и изпразнен член! Са к'во хляба ли сакате да им вземете м?
9
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се премахне пълният член , да се обединят и и й в една буква ,защото масово се грешат, да се признае за правилна форма "незнам" като една дума , защото така го пишат хората! Езикът няма нужда от опростяване , има нужда от по-адекватка подготовка по български!
8
0
 
53
 
! Отговори
Козяк 16 преди 5 години
Когато Вождът е прочел само една книга през живота си,то какво да кажем за слугите му...
7
3
 
39
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 5 години
Неграмотно си употребил члена. Това значи ли, че твоето поколение също крета на мозък от съединителна тъкан?
6
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Членът може да е проблем не само на матурите.
5
1
 
54
 
! Отговори
Ядосан преди 5 години
А,защо французи и англичани не си седнат на задните части и да си оправят езиците,а?Защо пишат Renault,докато спокойно може да стане Reno?Защо някои хора не си свършат работата,пък тогава да търсим по-простото,което може да води и до простотияТА,която ,за съжаление, е сред водещите "ценности"на обществото.Нали затова ни занимават със силиконки,плейметки и пр.изчадия,а културата е навряна в ....