МОН с решение за спорния въпрос 7 от матурите: Няма да се зачита!

Ще има усещане у зрелостниците за несигурност, посочи зам.-министър
Обновена: 23 май 2018 15:44 | 23 май 2018 13:05,
76
МОН с решение за спорния въпрос 7 от матурите: Няма да се зачита!
Снимка: БТА

МОН реши да не зачита отговорите на спорния 7-ми въпрос в държавния зрелостен изпит, който се оказа, че верен отговор няма.

"Съвсем отговорното ни решение е 7-ма задача да не се зачита в изпитния вариант", заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на брифинг в МОН във връзка с матурата по български език и литература.

"Тъй като има спорен момент и ще има усещане у зрелостните за несигурност, а ние нямаме право да ги поставяме в такава ситуация", аргументира се Михайлова, цитирана от  "Фокус".

"От понеделник има един спорен въпрос- номер 7 в изпитния вариант на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Той предизвика сериозна обществена полемика, сутринта се събрахме всички, които по една или друга причина, са отговорни за доброто провеждане на зрелостните изпити", обясни тя.

Още по темата

Бих искала да не оставя с негативен привкус организацията на матурите, при която нямаше изтичане на информация, посочи още Михайлова.

Тя заяви, че тази година изтичане на информация не е имало - нито за характера на тестовите въпроси, нито за това какво ще съдържа втората част, нито за темата, по която ще се пише или пък за автора.

"Учениците ни трябва да бъдат спокойни, да няма и най-малко съмнение за това как протича един изпит", посочи зам.-министърът.

Още в деня на матурата зрелостници споделиха, че въпросът е бил доста объркващ, защото той  верен отговор няма.

Въпрос 7 гласи:

В кое от изреченията НЕ е допусната граматична грешка?

А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната.

Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия.

В) Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи.

Г) По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти.

Според ключът за матурата отговор Б е верният, но специалисти, включително и от БАН, не се съгласиха. От просветното министерство настояват, че в отговора се има предвид каквато и да е комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
7
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
До # 40. Не съм съгласен с теб ,първо защото в момента не става въпрос за разговорен език,а за зрелостен изпит по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА,където всичко трябва да е според правилата за литературен език и второ опростяването на езика води до опростачване на обществото,ако все още има такова,защото вече се разбра,че няма държава,а територия... За това сме и на това положение през последните 30 години.
50
7
 
1
 
! Отговори
М.С. преди 5 години
Скъпи 49, М.С. означава Малина Стойчева. Студентка съм по Българска филология и те уверявам, че в това изречение допълнението "комисия" би могло да бъде членувано, би могло и да не бъде, именно от гледна точка на граматиката. Със здраве.
49
0
 
1
 
! Отговори
филолог преди 5 години
До АнонименЗащо бъркаш разговорния език с книжовния? Има си езиково правило.
48
0
 
10
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Няма спорен въпрос,тъй като предложените изречения от "експертите" на МОН и фонетически не са издържани. Като деца си спомням,че се шегувахме с ромите,че говорят: "Един *** слама да ядеш нашто магаре",но сега виждам,че така говорят не само ромите...
47
0
 
9
 
! Отговори
МОН, преди 5 години
/или М.С. - това "Министерски съвет" ли значи? Мнжого подходящо./Граматични са грешките при членуването, както и несъгласуването.Тук се изясни, че е налице точно такава - нечленувано е допълнение, което е следвало да се членува, т. к. става въпрос за точно определена комисия - тази, до която е подадено писмоТО.На МОН-аджия, министър и администратор у нас трябва да се обяснява като на дете в детска градина - бавно, кратко и по много пъти.
46
11
 
4
 
! Отговори
М.С. преди 5 години
В условието на задачата е упоменато, че се търси изречение без ГРАМАТИЧНА грешка, а не без смислова такава. В отговор Б няма граматична грешка, макар и действително да е вярно, че трудно би могло да се измисли контекст, в който това изречение ще звучи логично. Задачата е объркваща, но нали сред толкова много тестови въпроси трябва да има и такива, които да представляват предизвикателство за учениците и техните мозъчета?
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Верни и са двата отговора с член или без член. Въпросът е много труден и не е за матура. Проблем (ът) е, че почнаха да се пускат много трудни въпроси на ученически или студентски тестове и няма контрол.
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До филологучените спорят защото в разговорния все по-често се изпуска члена:къде учиш? в Софийски университеткъде е реката? в Искърско дефиле
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ба, Нина, то преди 20 години пак се търпеше. А сега?
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 40.Опростяването на граматиката във всекидневието ни - домашно или работно - доведе със себе си масово изпростяване на населението и масова функционална неграмотност. Че въпросите от типа "множествено избор" са глупав избор за изпит по език, сте напълно прав. Но това няма нищо общо с "рационализациите", които наистина много хора прилагат, бързайки да правят пари. Днес е времето на комуникацията, а граматиката е "договорът", който спазваме, за да се разбираме.
41
3
 
6
 
! Отговори
nina преди 5 години
Не е вярно,че Б) може да се остави нечленувано комисия.Защото или ще бъде комисияТА(като в предишно изречение е упомената каква точно комисия), или ще има членувано прилагателно пред комисия-изпитната,правната и тнт комисия.След като отидох и си прегледах кандидатстудентската тема по литература преди 20 години и видиях какви неща ми бяха поправени и счетени за грешка...Мога да кажа само едно-некадърници.
40
2
 
11
 
! Отговори
Bat Petko преди 5 години
Моето мнение е : директно дисциплинарно уволнение на неграмотника, одобрил този въпрос. Това, че премиерът ни не е от най-грамотните го знаем, но "експертите", които одобряват тези теми за децата, трябва да са грамотни. Поне те.
39
1
 
7
 
! Отговори
40, преди 5 години
и ти си прав. Лично за мен ДЗИ по БЕЛ следва да се ограничи и концентрира до създаването на грамотен собствен текст, тълкуване на чужд такъв и работа с текст, като четене с разбиране-това е езикът в действие и той се учи именно затова, да могат хората да си комуникират на него и да се разбират. Което става посредством смислени текстове,а не чрез глупашки въпроси с още по-тъпашки готови отговори към тях. В живота готови отговори за заграждане няма. Това с модното тестуване трябва да се изхвърли.
38
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смятам, че губим ценно време в обмисляне на правила без никакво практическо значение. Определено граматиката според трябва да бъде опростена и да започнем да държим на съдържанието, не на формата. Всеки ден сме по различни фирми и ви казвам, че хората сами си я опростяват - от години не виждам римски цифри, кавичките са все по-редки, удареното й масово е заменено с й (включително и от мен, изобщо нямам намерение да го ползвам). И хората не са неграмотни, просто предпочитат да правят пари
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пращам много ви здраве и наздраве от Малдиви! А после си спасявам чаветата, че получих зелена карта за Съединени щати.Искрено се надявам там като не знаят българистански, то поне да са наясно с английски.Ще им преведа там сама приказката, как баба отишла за дренки в гора и как хоп - баба на дрян, хоп - меца под дрян.
36
0
 
4
 
! Отговори
Андрешко, преди 5 години
не мой то тъй, с лошата! Тогизи и учителите требе да си покажат дипломите. Ако може и от средното, че имам позната учителка, която повтаряше година заради двойки.И кой ша ни учи детинята? То повекето матрял е лошав. Или май по-добре да го не учат такива даскаля и да го не управляват такива управленци!
35
0
 
14
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Премиерът им *** и неграмотни експерти в МОН учат децата ни. Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисияТА. Не може да се твърди,че някаква си комисия,защото като отидеш на интервю не отиваш при някаква си абстрактна комисия,а при точно определена комисия,при която се състезаваш с други кандидати. В МОН са еднокнижници,които трябва да покажат дипломите си,за да се види с какъв успех са завършили образованието си,ако не са я купили...
34
1
 
10
 
! Отговори
27, преди 5 години
До Наблюдателен"Да ви прави впечатление, че "специалистите" от БАН не казват че е грешка, а че е неестествено. Странна констатация. Какво значи това. Някой да обясни."Ясно е какво - хората по възпитан начин казват на МОН-аджиите, че изречението им е като на новопристигнал емигрант от близкия изток, който от месец едва учи български. Но го казват по-културно.
33
1
 
19
 
! Отговори
друг пример преди 5 години
"Платих 20 лева на Гошо да ми измие кола".Това изречение може и да е вярно значи според МОН. Но в 99% от случаите подобно изречение би звучало нормално само за рускиня, женена за българин, която 20 години не се е научила, че има определителен член в нашия език... Да, граматически нищо не ме задължава да го членувам, но е нелогично.
32
1
 
9
 
! Отговори
33, преди 5 години
Така е, но това важи и за "комисияТА", до която е подадено конкретноТО мотивационно писмо. Ако беше просто едно мотивационно писмо, то можеше да се подаде и до "комисия".