МОН с решение за спорния въпрос 7 от матурите: Няма да се зачита!

Ще има усещане у зрелостниците за несигурност, посочи зам.-министър
Обновена: 23 май 2018 15:44 | 23 май 2018 13:05,
76
МОН с решение за спорния въпрос 7 от матурите: Няма да се зачита!
Снимка: БТА

МОН реши да не зачита отговорите на спорния 7-ми въпрос в държавния зрелостен изпит, който се оказа, че верен отговор няма.

"Съвсем отговорното ни решение е 7-ма задача да не се зачита в изпитния вариант", заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на брифинг в МОН във връзка с матурата по български език и литература.

"Тъй като има спорен момент и ще има усещане у зрелостните за несигурност, а ние нямаме право да ги поставяме в такава ситуация", аргументира се Михайлова, цитирана от  "Фокус".

"От понеделник има един спорен въпрос- номер 7 в изпитния вариант на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Той предизвика сериозна обществена полемика, сутринта се събрахме всички, които по една или друга причина, са отговорни за доброто провеждане на зрелостните изпити", обясни тя.

Още по темата

Бих искала да не оставя с негативен привкус организацията на матурите, при която нямаше изтичане на информация, посочи още Михайлова.

Тя заяви, че тази година изтичане на информация не е имало - нито за характера на тестовите въпроси, нито за това какво ще съдържа втората част, нито за темата, по която ще се пише или пък за автора.

"Учениците ни трябва да бъдат спокойни, да няма и най-малко съмнение за това как протича един изпит", посочи зам.-министърът.

Още в деня на матурата зрелостници споделиха, че въпросът е бил доста объркващ, защото той  верен отговор няма.

Въпрос 7 гласи:

В кое от изреченията НЕ е допусната граматична грешка?

А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната.

Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия.

В) Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи.

Г) По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти.

Според ключът за матурата отговор Б е верният, но специалисти, включително и от БАН, не се съгласиха. От просветното министерство настояват, че в отговора се има предвид каквато и да е комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AnonimenПравилото гласи, че сложни названия на институции и единични обекти се членуват с пълен член. Например БългарскаТА национална телевизия, СофийскиЯТ университет и др. (При "Софийският университет", разбира се, може да става дума за всеки друг университет, който се намира на територията на София, и тогава няма да се употреби пълният член.) Такъв е и случаят с ИскърскоТО дефиле.
30
0
 
4
 
! Отговори
филолог преди 5 години
Правилото гласи, че сложни названия на институции и единични обекти се членуват с пълен член. Например БългарскаТА национална телевизия, СофийскиЯТ университет и др. (При "Софийският университет", разбира се, може да става дума за всеки друг университет, който се намира на територията на София, и тогава няма да се употреби пълният член.) Такъв е и случаят с ИскърскоТО дефиле.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъбриви бодри бобри бодро бъбрят. Бъбрете бодро, бъбриви бобри!Има ли грешка в изречението?
28
4
 
8
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
НЕКАДЪРНИТЕ, НЕОБРАЗОВАНИТЕ, МЪРЗЕЛИВИТЕ управляват България!Всичката тая ... наизлезе по площадите, самоопредели се за демократично общество и започна да " реформира " изцяло живота на българина. Изказите им са в стил СКОРОПОГОВОРКА / бъра-бъра / но в стремежа си да парадират не са в състояние нищо смислено да кажат.Та!Никак не се учудвам, че и в МОН е тъпкано с учили-недоучили специалисти.Горките ни деца и внуци, дали ще могат да пишат и четат на български?
27
4
 
7
 
! Отговори
Наблюдателен преди 5 години
Да ви прави впечатление, че "специалистите" от БАН не казват че е грешка, а че е неестествено. Странна констатация. Какво значи това. Някой да обясни.
26
4
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
А някой може ли да каже къде е грешката в последното изречение? Не е членуването на Искърско дефиле, защото така написано, е собствено име и то не се членува (не казваме Старата Планина или Слънчевият Бряг). Или май трябва да е Искърско Дефиле, затова ли не го смятат за собствено име, а за дефилето на Искър, тоест съществително бройно (много дефилета има), а не съществително собствено?
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"спорен момент" имало... има чиста грешка, нарочно подвеждане на учениците, да не би целта да е да изкараме децата по-***?... що за манталитет?..
24
2
 
11
 
! Отговори
Прокурора преди 5 години
Пълен резил!!!Защо прокуратурата мълчи??? ЦЯЛОТО министерство да пдаде оставка!!!Да се разследва случая и всички в пандиза!!!
23
1
 
16
 
! Отговори
Aman преди 5 години
А защо се зачитат хората допуснали това да се случи ? Няма такава държава.
22
1
 
24
 
! Отговори
Посочете грешката преди 5 години
Б.Б) Убедително написаната програма за растеж на красивия и уморен Министър-председател впечатли народ(китайския).Грешката е отгоре!
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хахахха велики умове
20
0
 
24
 
! Отговори
художника преди 5 години
По Тошово време имаше един виц. Задачата е : Кой е верния отговор- 2+2 =4 ; 2+2=3 .Става Иванчо и казва:- Две и Две е равно на четири, но може и ТРИ, ако партията реши!Та тия от МОН явно си живеят още в онова време. :-)
19
2
 
15
 
! Отговори
Б.Б. преди 5 години
Ако бяха прочели поне една книга !!! Като мене...
18
2
 
26
 
! Отговори
Песталоци преди 5 години
А неграмотникът сътворил безумието ? Що го повишим в длъжност ли ?
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилният отговор е,че не се допуска нито една грешка при избора и назначаването на скопени мозъци в управлението на държавата! АОНСУ-джуклии,СУ-джуклии , БАН-дити и обикновени ***-това са кадрите на кликата "комарджи Симеон,Т.Живков и с-ие",превърнали социализма в БГ в "едно недоносче" и противоконституционно завзели властта!Ако Иванчо не може да смята не означава,че 2 плюс 2 не е 4!Ако те назначат за "премиер"не означава ,че не си пълен некадърник!
16
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да вземеш един неокастрен кол и да ги подпукаш всичките там хрантутници неграмотни!Усилено действат по унищожаването на всичко българско!
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ррррррррррЩе го прикрият, предполагам. Кой знае на кого е човек.
14
1
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
ОТ МОН: Правилното изречение е "Принуждение писать сопроводительное письмо молодого и амбициозного кандидата произвести впечатление на комиссию."
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето се знаеше,който има над 5 средна оценка не ходеше на матури по български и математика,освен по желение за повишаване на петицата.Сега това,че си се трудил упорито през последните три години и си изкарвал добри оценки-да го дуат трудолюбивите! Или пък оценките не покриват и грам от знанията!
12
13
 
18
 
! Отговори
И каква стана тя преди 5 години
Понеже простаците са повече от грамотните, приехме тезата на простаците. Да бъде мир. Ето защо сме най-бедната държава в Европа. Простащината надделява над всичко.