Туитя, спамя, лайквам – език (български) свещен на моите деди?

Употребата на деепричастие, бройна форма, пълен и кратък член тормози българина
23 май 2018 12:30, Анисия Иванова
38
Туитя, спамя, лайквам – език (български) свещен на моите деди?
Архив: Булфото

Туитя - туитвам, спамя - спамвам, лайкам - лайквам и лайкна; съставни думи като селфи зона, селфи мания. Това са част от най-новите думи, които навлизат в ежедневния ни език и които са образувани съобразно правилата на българския език. Всяка година в езика ни навлизат стотици нови думи, като част от тях може и да не се задържат трайно, но други използваме ежедневно - банкиране, лифтинг, джогинг и други, обясни в интервю за БТА д-р Цветана Димитрова, научен секретар на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН.

В последните две години сред най-популярните нови думи са и постистина, фалшиви новини. Други интересни думи са фабинг /от английското phubbing, образувана от phone и snubbing/, която буквално се отнася за поведение, при което пренебрегваме околните заради смартфона си; номофобия /от mobile phone phobia/ - страх да не останем без мобилен телефон.

Регистрират се също т.нар. калки /процесът е известен като калкиране/, при които има буквален превод на думи от чужд произход - разприятелявам /среща се и ънфрендвам/.

Други думи са: смути, песцетарианец /вегетарианец, който яде риба и морски дарове/, киберхондрик /вид хипохондрик, който сам си поставя диагноза, като чете различни материали в интернет/.

По думите й най-честите правописни въпроси на граждани, на които специалистите от Института отговарят, са свързани с употребата на пълен и кратък член при имената от мъжки род, единствено число, за употребата на запетаите, за правилата за слято, полуслято и разделно писане.

По данни от Службата за езикови справки и консултации в рамките на една година - от април 2016 г. до април 2017 г., има над 130 запитвания, свързани с правилото за пълния и краткия член, като преди него по честота са само въпросите относно използването на главни букви при изписването на съставни собствени имена, обясни д-р Димитрова. Гражданите се интересуват и от някои по-особени случаи при съгласуване между подлога и сказуемото - например при учтива форма.

По думите й езикът ни не е заплашен от "дигитална смърт". "Българският език се използва широко в интернет, при това се пише на кирилица, има достатъчно грамотни носители на езика и ресурси, които да го поддържат "жив" - програми за корекция на правописа, множество речници, дигитални платформи за експертни езикови справки и консултации", обясни тя.

Експертът смята, че ако бъде направено проучване за грамотността на поколенията, няма да има големи различия между тях. "Има значение в каква среда се общува и с каква цел се съставя един текст - дали е официален, или за целите на общуването в интернет", обясни тя, но призна, че в последните години се забелязват повече грешки.

Според нея обаче един от решаващите фактори за грешките е размиването на границите между писмена и устна реч, което се наблюдава при дигиталното общуване. Често потребителите нямат време да обърнат внимание и да редактират написаното, тъй като общуването, с което са заети, предполага бързи отговори.

Тя обясни, че от проведените изследвания писменият език запазва първо място сред елементите, оценявани като символи на националната идентичност. Гражданите признават, че най-честите им затруднения са при правилото за деепричастието, правилото за бройната форма и при правилото за пълния и краткия член.

На въпрос дали пълният член трябва да бъде запазен в езика ни тя обясни, че употребата му не се основава на действащо езиково явление - било то в книжовния език, или в българските диалекти.

"Това е правило, което действа само в писмената книжовна норма - наличието на такива правила е една от основните характеристики именно на писмената книжовноезикова норма. Засега не се предвижда промяна на правилото", категорична е Димитрова.

Тя смята, че правилото не е трудно, а проверка може да се направи чрез замяна на думата, която трябва да се членува с лично местоимение - "ако думата може да се замени с местоимението той, то тя трябва да се членува с пълен член, а при заместване с местоимението него се членува с кратък член".

Промяната на правилото в настоящия момент ще доведе до още повече грешки и колебания при правилната употреба на езика, каза още Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
мода е преди 5 години
Не се сърдете на децата, то в България стана модерно да се говори на английски. Който използва такива думи едва ли не НЕ е готин. Ако отидете в една компания в София също и колегите българи за всяко нещо ще ти говорят на английски дори не свързано с работата. Така се правят на важни. Аз си говоря английски, не ми е проблем да ги разбирам, дори и го харесвам като език, но някой път виждам как хората прекаляват,за да са интересни. Знаем че държавата е разпродадена и българският език ще изчезне.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отивам командировка да помагам за един сървър. Излизат 2 млади момчета и почват да ми обясняват какъв им е проблема. Ама така запалено обясняват и всяка втора дума е някакъв термин от английски. Половината чуждици даже не съм ги чува, останалите съм ги чувал без да имам идея какво значат.И така 40 минути. Накрая питат разбра ли.И дума не разбрах, но предполагам искате да го накарам да работи. Шега им се пукна от смях :)По леко с чуждиците, има случаи в което с две думи на български е по-лесно
30
0
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Всеки език се развива ,въпроса е да се ползва правилно и да се пише грамотно ;) !!!
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако помислим логически и рационално, без да влагаме емоция, видоизменянето на езика дефакто е новата колонизация. Преди това се е случвало с войни, сега се прави с език, технологии и налагане на определен начин на мислене. В съвременния свят, който е бъкан с фейсбук, гугъл, уорд, ексел, ютюб, смартфони, андроид и какви ли не технологични джаджи, спасението на родния език става невъзможно. Те все едно ти казват - като не искаш да ни използваш, ходи и живей на село. Чисто нов колониализъм.
28
0
 
6
 
! Отговори
бай онзи до 24 преди 5 години
Да, разбирам какво имаш предвид и съм съгласен, че има граници, които като се прекрачат става смешно и неестествено. Но и аз не съм казал, че трябва всички съществуващи думи да се заменят с чуждиците им. И аз съм против насилственото вкарване на думи като садвам, джойнвам и т.н. Звучат неестествено и казани насила, но същото важи и за маршрутизатор, вместо рутер и омразник, вместо хейтър. В крайна сметка всеки има различма допустима граница и този спор може да бъде безкраен.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тези пък които говорят българския със силно изразен рушки акцент, да си стягат чемоданите и да хващат вокзала за Сибир"Краварски ***, я у лево. Сега кариеристите говорят със силно изразен *** акцент.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ще се радвам българите да станат по-добри и учтиви с другите хора но ще чакам."Темата е толкова всеобхватна, че не е за тук. Да, има го това. Има причини, които са в нас, вярно е. Но има причини, които са ОТВЪН. Ако малко ни пооставят намира /като например не ни пречат да си опандизим управниците/ може и да тръгнем на някъде. Но няма да ни оставят. Прецеденти не им трябват. И оттук всичко по веригата надолу до намръщената лелка.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20Ще се радвам българите да станат по-добри и учтиви с другите хора но ще чакам.Явно мисленето на българите не се е променило.Лелката на гишето в пощата те гледа сърдито и не ти се усмихва.По улиците виждам намръщени хора.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Кой решава коя чуждица може да е използва и коя не?"Тайбавпрофесора, има закон за езика. Там се решава, поне на теория. Ама зад жалкото законче трябва да стои нещото като държава. Пък то милото, умре отдавна.
23
0
 
7
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Sad-вам, кат чета такива новини ;(....
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Защо не ги замени с български думи?"Това твоето си е чиста "демагогия". Много добре разбираш какво имам предвид. Никой не казва да сме от т.н. "пуристи". В момента обаче границата на допустимото в чуждиците и заемките е МНОГОКРАТНО прехвърлена. Нещо повече - агресивно се изместват съществуващи думи в езика, за да бъдат заменени с чуждици. Имам чувството, че се прави съзнателно. Това ме притеснява, защото съм БЪЛГАРИН.Теб притеснява ли те?
21
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Туй то...
20
6
 
2
 
! Отговори
бай онзи до 19 преди 5 години
Оправдава се човек, който е виновен за нещо. Аз не мисля, че съм направил нещо грешно, че да се оправдавам. В коментара си и ти си използвал чуждици като "журналист" и "форум". Защо не ги замени с български думи?
19
4
 
5
 
! Отговори
ДайбаПрофесора преди 5 години
Кой решава коя чуждица може да е използва и коя не? Политик също е чуждица, полицай, журналист, тротоар, асансьор, булевард, хиляди са. Имаме чуждици и заемки от латински, гръцки, руски, английски, турски и какви ли не още.
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Няма нищо лошо да навлицат чуждици в българския."Има, има.Езикът е модел на мисленето. Промени го, и ще промениш мисленето. Смени си мисленето, и вече не си българин, а нещо друго. И не ми излизайте с тезата, че видиш ли, българите не стрували, и така било по-добре. Струваме. С нищо не сме по-лоши от останалите най-малкото.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Това, че някой е казал социализирам вместо общувам не го прави родоотстъпник или по-малко българин."Прави го, прави го и стига си ги оправдавал. ИЗМИСЛЯЙТЕ думи за новите неща, не ги ЗАЕМАЙТЕ бе! "Стикер" - лепенка, журналистите защо агресивно го налагат. Спинър - врътка, хейтър - омразник, спамя - заливам и тн, и тн. Журналистите, вместо само да триете мнения по форумите, НАПРАВЕТЕ НЕЩО ПО ВЪПРОСА. Имате силата и средствата.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познаваъм геймъри при който почти всички думи които използват са чуждици.
15
1
 
13
 
! Отговори
мид преди 5 години
Някои думи като "лайквам коментар" ме дразнят защото "харесвам коментар" е достатъчно ясно и красиво, но думи като "туитвам" не може да сменим с "чуруликам" например.
14
9
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Българите не са аборигенско племе живеещо на самотен остров в Тихи океан, те са част от един глобален развиващ се свят, така че е съвсем естествено да се нагаждат към промените на времето в което живеят, колкото и това да не се харесва на някои другари и другарки, закърмени с идеологемите на Развитото Социалистическо Общество, в което единствения общоприет език беше рушкия ... !!!
13
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Редно е и да осъвременим литературата и да е съвременен език че днешните зрелостници немогат да я разберат без тълковен речник.