140 г. Храм на книгите! Националната библиотека

Институцията пази безценни книги и документи
Обновена: 24 май 2018 16:48 | 24 май 2018 15:10, Екип на Bulgaria On Air
2

Освен празник на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" днешният 24 май е специален с това, че през 2018 се навършва кръгла годишнина от предложението през 1878 г. да бъде основана градска библиотека.

Едва месец след Освобождението е бил необходим на българските управници да вземат решение, че за да е силна и просперираща България, ѝ е нужно развитие на културата и създаване на книжовен храм. За 140 години Националната библиотека е събрала милиони книги, документи и безценни съкровища, предаде Bulgaria ON AIR.

"Писмеността, културата, духовността са онова, което прави народността, това което е. Ние сме това, което сме благодарение на нашата култура! Празник на писмеността нямат много народи. Затова трябва да ценим цялото си книжовно наследство такова, каквото е", казва Александър Мошев, архивист в "Български исторически архив".

А то е оцеляло през вековете заради хора като Александър, пазители на безценни книги, ръкописи и документи.

Сред хилядите древни ръкописи, писания датиращи от 10 - 11 век, богатството на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" се разкрива в едно от най-значителните за българския народ и духовност произведения. През 1765 г. Софроний Врачански прави прави първия препис на "История славянобългарска", а детайлите, качеството и прецизната изработка не позволяват на времето да го докосне.

Тайните на Националната библиотека се съхраняват в повече от 1 млн. и 600 хил. документа от българската история. Документи от национално значение!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 5 години
Според мен всички библиотеки и читалища са вредни за българския народ.Я каква чудна чалкотека става от Народната библиотека ,а посещаемостта е гарантирана,наблизо са СУ,Художествената академия,флагмана на българската журналистика- факултета по журналистика.Жалко,че преместиха ВМЕИ-то в Дървеница,така,че щеше да има и инженерно присъствие,ама то до ВИСИ,не е далеч.Я да бъде претворена в дела социалната фантастика от "451градуса по Фаренхайт" от Бредбъри или "Трудно е да бъдеш бог"от Стругацки
1
0
 
2
 
! Отговори
Да са живи и здрави! преди 5 години
Достойно ест!Но не питайте какви са заплатите на тези хора. По-зле са и от БАН, но за разлика от БАН в Народната библиотека няма дремльовци и мързеланковци, защото се работи на пълно работно време и работата наистина е много и наистина изисква висока квалификация!