До края на 2018 г.: Всяко училище с безплатен Wi-Fi

Министър Красимир Вълчев: Ще са нужни 11 млн. лева!
27 май 2018 09:02, Анисия Иванова
50
До края на 2018 г.: Всяко училище с безплатен Wi-Fi
Архив: Булфото

Министърът на образованието Красимир Вълчев трябва да представи в сряда финансов разчет колко пари са му нужни, за да бъдат поставени рутери във всяко едно от 2400-те училища в страната, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет.

На 23 май премиерът Бойко Борисов е поискал справката, за да се подготви отпускането на сумата. Постановлението би трябвало да е готово за приемане от министрите до две седмици.

11 млн. лв. са нужни, за да може да бъде осигурен безплатен Wi-Fi в училищата, каза пред “24 часа” в събота министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

46% от школата вече имат безплатен интернет, който покрива почти всички класни стаи, уточни той.

“Дигитализацията ще е приоритет през следващата година. Готвим голям проект по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” за дигитални умения с 3 основни дейности”, добави Вълчев.

Те са за създаване на електронно съдържание, до което ще имат достъп всички и ще е безплатно, обучение на учителите по преподаване на дигитални умения и обучение по компютърно моделиране отрано.

450 учители от най-малко 200 основни училища в Ловеч, Монтана, Видин, Враца и Плевен ще повишат дигиталните си умения и квалификацията си по проект “Е-start@school”, финансиран от Google.

В проекта е заложено създаване на поне 100 безплатни образователни ресурса, достъпни за всички преподаватели в страната. Най-малко 1000 педагогически специалисти трябва да формират онлайн общност за популяризиране на резултатите и добрите практики от него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
4
 
! Отговори
дх преди 5 години
До холограмаАбе, ти дете имаш ли? Кога за последно седна да се занимаваш с детето си и отдели поне 3 часа дневно с него по математика, химия, физика?Ти си т'ъп0 и ограничено парче. Децата ти 99% ще бъдат като теб. Сигурен съм ,че си някакъв колохозник. Признай си!Какъв е проблема админа да забрани сайтове като фейсбук и да позволи на учениците да посещават сайтове с тясна образователна насоченост? Много т'ъпи хора останаха в тази страна. НЕ ВАЖНО ДА НАЗУБРИШ УРОЦИТЕ. ВАЖНО Е ДА ЗНАЕШ ЛЕ
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя къф стар лаптоп има.На 10 години.Не е зле да им купят нови компютри ,че тия са мн зле.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата работа е да се усвоят едни пари,
20
2
 
13
 
! Отговори
Холограма преди 5 години
За къв им е тоя безплатен Уйфи да си ровят повече в фейсбуците и да въртят интригите.
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То това е най-важното за учениците нали? Безплатният интернет е основополагащ за едно качествено образование....аман от простотии
18
2
 
20
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Много по-нужни са им на децата шкафчета, безплатни спортове, оборудване за лабораториите по химия и много,много други неща!
17
0
 
16
 
! Отговори
мачу пикчу преди 5 години
Отдавна го има....интересно КОЙ ще усвои парите....
16
2
 
12
 
! Отговори
Lan преди 5 години
И за какво им е на децата - освен да не внимават съвсем в час!
15
2
 
11
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Дмек децата до едно ще бъдат подложени на магнитното излъчване, което е вредно за здравето им, и родителите нищо не могат да направят по въпроса!
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи "безплатен"? От Марс ли ще падне ноя "безплатен" интернет?Или от небето ще вали?Безплатни неща няма!Интернета се плаща...и то пак ние ще трябва да плащаме с увеличение на данъци,такси и т.н.!На тебе у вас безплатно ли ти дават интернета?
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ли си мисля, че не е идеята за интернета, а как някой да вземе тия 11 милиона. За рутери? 11 милиона! Тая тиква-министър знае ли как се изгражда мрежа? 5 паралелки по 20 ученика х 12 класа = 1200 потребителя най-малко.
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да сме богата държава да харчат пари за поредната безсмислена простотия!Ама народа беден,обрулен ..на гол зъГ чифте пищови!И пак някоя "наша" фирмичка ще изпапа готови пари!Абе тиквостан!Цъфнали и вързали!
11
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята не е лоша - ще може да се проследи кое дете къде влиза и да се профилират от малки. Отсявайте малките русофилчета - от тях ще порастнат големи ИДЬОТИ !
10
2
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Сложете и рутери и заглушители на сигнала - така ще откраднете повече пари.
9
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, да, в 21век въобще не им трябва интернет. Трябва да са прости кат телета, за да може после да станат милиционери. А истеричните даскалици трябва да хленчат за пари, на всяка родителска среща.
8
6
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Аз пък си мисля с простия си акъл ,че трябва да се сложи техника да заглушава всички телефони в училищата.....ама аз съм *** може да не съм прав....
7
4
 
16
 
! Отговори
родител преди 5 години
Точно интернета взе здравето на децата ,защото станаха като угоени прасенца , седейки само на стола пред монитора !
6
4
 
14
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Твърде глупава идея. Само ще увеличите броя на учениците, които присъстват в час само физически и си цъкат телефоните постоянно.
5
6
 
13
 
! Отговори
Неа преди 5 години
Не мога да разбера смисъла на това ???!! При положение ,че навън учените се скъсват да повторят каква е вредата от технологиите . Родителите се опитват да наложат някакво ограничение на непрекъснатото кибичене над лаптоп , телефон , таблет и др . И изведнъж бам ... Училището го предлага безплатно ... Шок ! А децата със СОП какво ще ги правите ?
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълно мало умие.