В XXI век на хартиена матура? Време е за електронна!

Учениците живеят в интернет, формата на матурата е архаичен
Обновена: 29 май 2018 07:06 | 28 май 2018 22:30,
37


Време е матурата да стане дигитална, учениците живеят в интернет, заяви директорът на столичното 119-0 СУ Диян Стаматов.

В студиото на "Денят ON AIR" той предложи примерен вариант за дигитализиране на изпита, в който компютър да разработва индивидуален вариант за всеки ученик като разбърква въпросите, за да няма съвпадения и преписвания.

Още по темата

"Постоянно си говорим за реформа. Тя трябва да тръгва от Министерството. Зрелостните изпити преминаха нормално от организационна гледна точка. Този хартиен вариант, който се прилага от последните 10 години, е остарял. Вече учениците живеят в интернет. Те трябва да могат да приложат тези си умения по време на изпит", коментира Стаматов.

"Електронни изпити вече се прилагат. Все още подобни идеи звучат много революционни. Трябва да се направи тази смела крачка, иначе за пореден път ще изостанем от поколението, което излиза. Надявам се, че МОН скоро ще бъде готов. Трябва да се намерят експерти, които да се лишат от страха, който ги е сковал", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

И тази година изпитите на зрелостниците не преминаха без куриози. Близо няколко дни обществото ни беше свидетел, а на моменти и участник, в спора между МОН и БАН дали седми въпрос на матурата бил грешен.

"Тази грешка можеше да бъде лесно извинена на високо ниво още първият ден, без цялата страна да говори за един въпрос 3 дни. Имаше известна доза професионален инат. Липсваше извинение. Реформа реално има и то в много посоки. Има много свършени неща през изминалата година и предстоят още. В началото сме на образователната реформа. Краят ѝ вероятно ще дойде след 15 години", завърши Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, възможно е да се дигитализира тестът... Но ще е жалко ако има корекция на правописните грешки в есетата и литературно-научните съчинения. А и почеркът говори много за характера на зрелостника. По-добре е всичко да си остане такова, каквото е. Ако ще и от уважение към традициите в образованието.
12
1
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Време е образУвателната система да върви по дяволите (от където е произлязла)!
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Университетите трябва да предоставят всички лекции под формата на видеа или под текстова форма. Така е по цял свят. В България пишем хиляда неща и така си губим времето.
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз съм на мнение, че матурата трябва да електронна. Губят по 30 минути да я разпечатат и това е безмислено. Също като е електронна тествите въпроси ще се оценяват от софтуер и след това щу трябва само есетата да се оценят от учители. Така зрелостниците ще получават оценките много бързо.
9
0
 
19
 
! Отговори
Ицо Кюрда преди 5 години
Самото заглавие на този постинг е достатъчно свидетелство колко е важна грамотността и връзката й с хартиен носител...."форматА на матурата е архаичен". Груба граматическа грешка, която неграмотният *** на този сайт ще коригира след моя коментар. Ако си е на хартия, дето се вика, ще си остане!
8
2
 
24
 
! Отговори
изпратете отговорите преди 5 години
Що за глупост мъдри МОН? То сега изтичат отговорите от матурата, представете си да е електронно? Направо ще пращат тестът с готовите отговори.По-добре ги махнете тия матури и си останете само кандидат-студентски изпит. Който иска да се явява да се явява на желания изпит по желаната специалност
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само матурата а и училището е дигитално и отпада мъкненето на раници и тичането на смени в сградата рано или вечер късно. Пестят се пари за транспорт и ненужни сгради.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тестовете са повече късмет от лотарията и като задраска верния може пак да знае за слаб 2.
5
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
21 век не е причина да слушаме глупостите на хора възпитани в соца
4
0
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
При днешното образование което твори само некадърни 0лигофрени и супер-космически условия да предоставиш, резултата ще бъде също толкова плачевен. Килийното образование провеждано преди 200 години е било пъти по-ефещтивно от днешното в 21-век !
3
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСтаматовП - червено парцалче на банаджийски червени баби и старци охохохохохохо, другари много сте смотани, многооооо
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На хартия за да няма хакери!
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СТАМАТОВ ДА СЕ НАУЧИ ДА ПОЛЗВА КОМПЮТЪР, ПОПУЛИСТ НЕКАДЪРЕН ЧЕРВЕН.