За Деня на детето – омбудсМая vs. таксите за забавачка

Местните власти нарушавали закона като прибирали пари
8
За Деня на детето – омбудсМая vs. таксите за забавачка
Снимка: Булфото, архив

Кампания за отпадане на таксите в детските градини започва на 1 юни, Деня на детето.

Зад инициативата стоят националният омбудсман Мая Манолова, родители и неправителствени организации.

Според обществения защитник таксите са препятствие за включване в образователната система.

Още по темата

"Смятам, че е несправедливо и незаконно да се плащат такси за посещение на детска забавачка. Общинските съвети, които определят подобни такси за родителите, са в противоречие със закона за предучилищното образование. Освен това, ако искаме всички деца да бъдат обхванати в училище, да не отпадат, най-сигурният начин е преди това да са посещавали предучилищни форми", посочи тя, цитирана от БНР.

Наскоро излязоха данни от проучване на фондация "За нашите деца" за ранното детско развитие, според които всяко пето дете в България на възраст 3-6 години не посещава детска градина.

Много деца от най-бедните семейства остават извън обхвата на обществените детски градини.

Показателите на ромските деца във всички сфери са по-ниски - под 40 на сто от тях са записани в детски градини въпреки по-голямата им нужда от предучилищна подготовка, посочиха експертите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив таксите трябва да се увеличат за да се подобрят условията.А иначе разбирам идеята е да се улесни малцинството още повече да ражда и ние да им гледаме децата.А Мая да каже нещо за костинбродската афера където тя игра главната роля.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ясла и детска градина първо децата на работещите и плащащи данъци. Никакви привилегии на расова, етническа или религиозна основа не трябва да има. Таксата (поне за София) е повече от символична. За две деца има отстъпка, а за третото и на там е безплатно. Така че, не таксата спира.
5
2
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Мурга... не пращат децата не защото ще плащат , а защото не искат .При тях свободни 30 годишни баби колкото щеш !
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аха значи да разбирам,че таксите трябва да отпаднат за да могат мургавелковците да влизат с преференции в градините,които и без това няма място за българчетата.Аз предпочитам да плащам такса а и няма как детето ми да учи на едно и също място с ''роми''.
3
2
 
16
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
Ясла и детска градина - не са задължителни. Т.е. това е вид услуга която може да бъде платена в зависимост от общината. Според мен за София е нормално да е платена - дори трябва да е по висока цената - сега е 60 лв. Но спокойно може да е 100 според мен (при 3 деца ест преференции). ПРоблема в София не е цената, а че няма места. Т.е. ако с парите се финансира построяването на нови градини и ясли - супер. Предучелищна - задължителна е по закон. Т.е. трябва да е безплатна и да има места за ВСИЧКИ
2
2
 
7
 
! Отговори
аха преди 5 години
Добре, аз плащах такса - кога ще върнат такава на родители ,които плащали?Кога ще възстановят пари от незаконна сума на билетчето от 1.60?
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой ще плаща разходите? Пак работещите българи вместо неработещите "роми", нали г-жо Манолова?