Средното образование в интернат – само мит!

Малолетните престъпници едва завършват основно
5
Средното образование в интернат – само мит!
Снимка: БулФото, архив

Средно образование в интернат? Това е мит. Оказва се, че малолетните престъпници, които съдът е изпратил в такива институции, едва завършват основно образование.

Единици са тези, който взимат диплома за средно, както и за някаква професионална квалификация. В момента 89 деца са настанени във възпитателно-педагогически интернати заради престъпления и хулиганство, обяснява просветният министър Красимир Вълчев в отговор на депутатски въпрос.

Още по темата

Те са пръснати в габровското село Керека, в Завет, в Ракитово и плевенското село Подем, където са настанени само момичета.

Отделно 23 са деца в единствения в страната социално-педагогически интернат в силистренското село Варненци.

От години жителите на селата, в които има интернати, са пропищели от набезите на малчуганите. Местните масово се оплакват, че настанените в интернати деца безконтролно напускат институциите, извършват кражби, държат се непристойно, проституират, нападат възрастни хора и животни.

Омбудсманът Мая Манолова също поде кампания с искане да се закрият възпитателните училища-интернати, защото според нея те не изпълняват целите, за които са създадени, а генерират престъпност.

Настаняването на малолетни с девиантно поведение в интернатите става целогодишно след влязло в сила решение на съда или присъда.

Магистратите решават дали малолетният престъпник да бъде изпратен в социално-педагогически интернат или възпитателно училище интернат. Престоят им там не може да е по-дълъг от 3 години.

Най-малките деца, които по закон могат да бъдат пратени в интернат, са на 8 години, а най-големите на 16, но при изрично писмено съгласие от тяхна страна може да са и до 18 години.

През миналата учебна година 30 деца в интернати са завършили основно образование, 3 – средно, 6 са получили професионална квалификация, а 92 са напуснали преди края на учебната година

И все пак това е напредък в сравнение с предишни години, отчете Вълчев.

През учебните 2014/2015 и 2015/2016 малчуганите, завършили средно в интернат, са нула, но все пак някои са придобили професионална квалификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Тези интернати са сбъркани, както като идея, така и като имплементация.
3
0
 
3
 
! Отговори
Вече дърт преди 5 години
През 1983-та година, вече в Бойчиновци /сбихме се на бригадирски лагер заради момиче и таткото на "опонента" се оказа партийно величие/, спечелих национална олимпиада по физика. Та, есента на същата година си взех приравнителните изпити като "частен ученик" /така се казваше тогава/ и без изпит бях приет в тогавашното висшо /сега вече е университет/. Та, колега с който бяхме в един отряд, сега е един от мастите адвокати в Търново. Изобщо, статията е нелепа.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре две села да пропищят отколкото цялата държава местните хора да се въоръжават и който пипне в двора си проблемно дете и да го линчува.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези интернати не трябва да са в близост до населени места. Нямаме обаче територията на Русия, Китай или САЩ за подобни акробатики. Но можем с лекота да създадем близки подобни условия.