За бележник – задължителна екскурзия. Рекет!?

Родители недоволстват от решението за края на учебната година
Обновена: 31 май 2018 08:41 | 31 май 2018 08:20, Петя Славова
39
За бележник – задължителна екскурзия. Рекет!?
Снимка: архив, Reuters

В края на учебната година в училищата масово се събират пари за организиране на оригинални мероприятия, които да отбележат завършването подобаващо. Родители обаче се оплакват, че буквално ги рекетират и никой не ги пита имат ли финансова възможност и какво е тяхното мнение, пише "Монитор".

Две деца от трети клас ще получат бележниците си и ще учат цял ден за назидание, докато съучениците им празнуват завършването на учебната година в хижа "Алеко". Причината за това е, че училището организира екскурзия, без да попита родителите дали са съгласни и дали имат финансовата възможност да изпратят децата си. Майката на едното дете е възмутена от този факт, като според нея причината училището да се спре на тази екскурзия е фактът, че миналата година фирмата, която организира празника, е направила дарение на школото.

"Проблемът е, че за да си получи удостоверението за завършен трети клас детето ми тържествено (доколкото намирането на удостоверенията като съкровище може да бъде тържествено, разбира се) и заедно със съучениците си, това ще се случи на Витоша, за което аз съм заставена да заплатя 29 лв.,без никой да е обсъдил с родителите на децата дали приемат идеята или не", обясни майката.

Освен тази сума родители трябва да отделят и за обяд и джобни, като някой може да няма финансовата възможност и да се наложи да лиши детето си да получи тържествено удостоверението си. Майката каза още, че е подала запитване до училището за въпросната оферта, но все още няма отговор.

Междувременно е свикана родителска среща, на която се обяснява, че децата ще бъдат събрани за половин час в класната стая, за да им бъдат връчени бележниците. След това обаче тези, които не са заплатили 29-те лева за екскурзията до Витоша, ще останат да изкарат редовен учебен ден, а съучениците им ще се забавляват в планината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямат 30 лв за екскурзия, ама за цигарки, телефончета и търкане на билетчета има, а?Ай, сиктир!
35
1
 
34
 
! Отговори
Ванина преди 5 години
Много порочна практика е да водят децата на екскурзия с "образователна" цел - до МОЛ-а във Варна, например.А от търновските училища дават свидетелствата на децата от първи клас в края на уч. година задължително в заведение в Арбанаси с тоалети като за абитуриентски бал.И на повечето родители това им харесва, за съжаление.
34
1
 
37
 
! Отговори
До 35 преди 5 години
Жалко за Вас, че имате такова неадекватно мнение за учителите! Излагате се!
33
5
 
34
 
! Отговори
парен каша духа преди 5 години
До ДаниелаЖална му майка на детето, което не снесе кинти на госпожата!Даскалицата подкокоросва (манипулира) леко другите дечица да му се подиграват.Много е гадно. Даниелке, какво струва 29 кинта в т.нар. образователна екскурзия до Витоша, след като за храна отделно си носят дечицата.Я се стегни
32
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо 1 юни /празникът на децата/ е обявен за учебен ден ? Синът ми е първокласник и ще учат от 8 до 17 часа. Това нормално ли е ?
31
3
 
41
 
! Отговори
Даниела преди 5 години
Екскурзиите не са задължителни! И никога не са били! Те са с обрязователна цел, и тъй като се правят през УЧЕБНО време- нормално е тези които не желаят- да УЧАТ! Никога не може да се угоди на 29 семейства!!! Затова имат избор- да ходят или не!? Не разбирам какви са тези безмозъчни драми и неадекватни изказвания!
30
6
 
38
 
! Отговори
эээээ преди 5 години
Зелените училища са един начин за доиздояване на родителите. Въпросът е какво печелят учителите от това?
29
2
 
38
 
! Отговори
Az преди 5 години
Зелените училища,не е разширяване на кръгозора....за което са длъжни да се погрижат родителите
28
4
 
37
 
! Отговори
Az преди 5 години
А защо въобще са нужни и зелените училища, за които пак се заплааща прилична сума? За социален живот, за разширяване на културни познания?.... не са необходими имхо
27
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спомням си че, като ученик щом имаше предложение за екскурзия при отказ всеки почваше да те пита, защо се цепиш от колектива, даже и учителите питаха за причина, защо неискаш да отидеш. И то гледаха по всякакви възможни начини да те убедят, за да им излезе евтино. Ходил съм на училищни ексурзии, но не на абсолятно всички.
26
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27хахахаахаКолега, не ги подсещай! Сега ще искат по още 20 кинта от дете за медицинска сестра и задтраховател
25
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24Екскурзията трябва де е по желание на ученика. Учителите вземат пари от тур операторите и затова залъжават всички да отидат на екскурзията.
24
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка една екскурзия за учителя е безплатна.Може някой учители да имат договор със туроператорска фирма и да получават проценти ако децата платят за екскурзия.
23
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в нашето училище е същото- екскурзия и там получават свидетелствата. Моето дете остава с още няколко в училището в същия ден. Като ще ходят на екскурзия- да не е в последния ден. Не приемам тази практика и ще напиша официално оплакване до директора. Отделно се избират маршрути, обхващащи 2-3 града в 1 ден, което е пълна простотия.
22
4
 
39
 
! Отговори
задачка закачка преди 5 години
До МарияЕдно качване до хижа "Алеко" излиза трийсетина лева за четиричленно семейство. Всичко: транспорт, храна (задължително домашна) + някой лев за кафе, чай.30:4=7,5 лв. на човек за еднодневната екскурзия.Пита се в задачата: За какво се използват останалите 21,5 лв. от предложената оферта?По въпроса за отговрността, моля-моля, не се изхвърляйте. Когато се издавиха дечицата от Свищов в река Лим се оказа, че учителките били в отпуск за дните на екскурзията. Така било по закон (кой закон)!?
21
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МарияТочно така, драга Мария! За тези неща децата си имат родители. А Вие и Вашите колеги се концентрирайте върху преподаването и знанията на децата.В края на краищата, претендирате за УЧИТЕЛСКИ заплати, а не за туроператорски оборот, нали?
20
5
 
45
 
! Отговори
Мария преди 5 години
Така е - получават комисионна, но отговорността за опазване на здравето и живота на децата е огромна. А отравянето с храни не е произведено от учителите, бъдете сигурни. Учителка съм и заради изброените от всички вас лоши неща не организирам нищо, дори вече и на театър и на кино не водя децата. Имат си родители - нека се погрижат за наследниците си. Едва ли някой ще се затича към хижа Алеко ....А винаги се заплаща транспорт и туристическа услуга. Не може да са задължителни тези неща !
19
0
 
37
 
! Отговори
Варненка преди 5 години
Не знам в детайли закона, но въпросния директор е начело на училището (квартално) още по времето на моят съпруг, когато е бил ученик.
18
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам въпрос: Защо директорите на училищата са несменяеми? Би трябвало да имат мандат и след изтичането му да се явяват отново на конкурс с други кандидати.
17
0
 
46
 
! Отговори
Варненка преди 5 години
А несменяемите директори? Тормозят учителите, невероятно текучество, всяка година с нова учителка, децата се побъркаха!!! Тормоз, рекет, и какво? Нищо! Ама то защото на откриването на уч.година идват много политици и ти става ясно на чий гръб се обляга мухлясалата директорка...