Кандидат-студенти на изпит по БЕЛ в Софийския университет

Те ще решават тест и ще пишат аргументативен текст по даден проблем
3 юни 2018 08:15, Василия Пейчева
10
Кандидат-студенти на изпит по БЕЛ в Софийския университет
Снимка: Архив, Reuters

Изпитът по български език и литература от редовната сесия за кандидат-студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е днес от 9.00 часа, съобщиха от висшето училище.

Кандидатстудентският изпит по български език и литература проверява и оценява знанията и уменията на кандидатите, като резултат от обучението им по български език и литература в средното училище, свързани с четене с разбиране на текст. То включва извличане на информация, извеждане на преки и непреки заключения, тълкуване и обобщаване; владеене на основните граматични, правописни и пунктуационни норми, както и редактиране на текст и създаване на аргументативен тип текст /есе/.

Изпитът се състои от две части: тест с 50 въпроса /70 точки, като 1/3 от точките са за въпросите по литература/ и задача за изграждането на аргументативен тип текст по даден проблем - есе /30 точки/. Максималният брой точки е 100.

Създаването на аргументативен текст по даден проблем - есе, е задължителен компонент от изпита, което означава, че при отказ от писането на есе точки няма да се присъждат, въпреки че кандидатът може да е дал верни отговори на задачи от теста. Темата на есето може да бъде върху твърдение/сентенция от литературен или нелитературен източник. Текстът трябва да е в обем до 3 страници.

Тестът включва въпроси както от затворен, така и от отворен тип. Тестовите задачи по литература и част от задачите по български език са формулирани на базата на откъси от текстове. Въпросите, проверяващи литературните компетентности на кандидатите, са базирани върху откъси както от текстове, включени в програмата по български език и литература за задължителната подготовка за 11-и и 12-и клас, така и от текстове, невключени в учебната програма. Въпросите върху откъс от неизучавано произведение са формулирани така, че отговорите им да не изискват познаване на целия текст.

По-малка част от въпросите, свързани с литературни компетентности, изискват фактологически знания /разпознаване на авторство, заглавие и т.н./, а по-голямата част от тази група въпроси предполага умения за четене на художествен текст - обяснение на мотивацията на героите, тълкуване на функцията на използваните изразни средства, коментар върху структурни особености на текста.

Изпитът по български език и литература продължава четири часа.

От 14.00 часа днес ще се състоят и изпитите за кандидат-студенти в Софийския университет по италиански език и по философия и социални науки.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Смешки преди 7 месеца
Вече не е ясно за какво им трябва бългаски. Абсолютно ненужен предмет за бъдещата им работа. Я погледнете един час ТВ да видите какъв бългавси говорят.
8
0
 
0
 
! Отговори
Te tva sa преди 7 месеца
Dva predmeta, I po dvata mnogo trudno. Osobeno da pishesh ese.
7
2
 
5
 
! Отговори
до Мани Бегай преди 7 месеца
Абсолютно!
Трябва тестовете за ВУЗ-овете да са граматически. Не може да приемаш неграмотни хора. Не може да бъркат Й с И, да не знаят какво е пълен и кратък член. Как може толкова прости правила да не са преподадени и научени в училище.
6
10
 
5
 
! Отговори
Мани Бегай преди 7 месеца
Литературата и в частен случай художествените произведения нямат място на какъвто и да било тип изпити, самото им изучаване е загуба на време и енергия. В живота нищо от това какво си е мислел някой пиян автор или колко е страдал някой загубеняк по някоя к*рва, няма да свърши каквато и да е била работа на който и да е. По-добре да престанат да губят времето на децата с тези безсмислици.
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каква е темата за есето, ма? Що за новина, щом най-важното не е споменато.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя дето в най-отпред на снимката се наконтил като за чалготека ама пък май не е много учил след като се е хванал така за главата
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До учител по български

Бел значи права лопата. Така де, селяни ни трябват, щото иначе няма кой да усвоява евросубсидиите.

Виж, за какво ще ги карат да пишат - идея си нямам - прост народ се манипулира доста лесно.....
2
6
 
13
 
! Отговори
учител по български преди 7 месеца
Какво значи БЕЛ,хора? Какви са тези грозни и зле звучащи съкращения?Толкова ли ви мързи да произнесете или напишете цялото название на предмета-Български Език и Литература?
1
6
 
6
 
! Отговори
Арести за МОН преди 7 месеца
РАстрел з а терористите от МОН Увреждащи младежи и деца с терористични камери.
КАкто виждате на снимката увреждат младежите тежко нелечимо с цел блок памет и съзнание.
Ползват камери с холограми убиици в тях следящи до трилиони цели едновременно вкл движение на урината в телата на жертвите облъчвани незаконно.Снимането е забранено от ОСновния закон.