Стартова заплата за учител – 920 лв., пари за дрехи, наем

При пенсиониране си тръгват с 10,5 месечни възнаграждения
71
Стартова заплата за учител – 920 лв., пари за дрехи, наем
Снимка: Булфото, архив

920 лева става началната учителска заплата от 1 януари догодина. Това е разписано в колективния трудов договор между министъра на образованието и синдикатите, съобщават от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Минималната заплата за старши учител става 955 лв., за главен - 1005 лв.

Още по темата

Най-ниската заплата за главен учител ще е 1005 лева, а за директор 1140 лева.

От профсъюза припомнят, че според обещанията на финансовия министър Владислав Горанов, при възможност на Държавния бюджет увеличението ще стане факт от месец октомври още тази година.

Представителното облекло на учителите и директорите е договорено в минимален размер от 430 лева, а при пенсиониране учителите ще получават по 10 и половина работни заплати.

Педагозите получават вече задължително три допълнителни плащания на знаковите за учителството дати: 24 май, 15 септември и 1 ноември.

Важността на учителската и директорската квалификация е гарантирана с нарастване на 1,2% от годишните средства за работна заплата на педагогическия персонал.

Договорено е включването на педагогическите специалисти в квалификационни курсове, предварително съгласувани със социалните партньори и след обсъждане на педагогически съвет, и утвърдени от директора.

Увеличението на допълнителното заплащане с над 30% на професионално квалификационните степени измиват срама от запазените малки разлики между кариерните учителски и директорски длъжности, посочват от КТ "Подкрепа".

Представителното облекло на учителите и директорите е договорено в минимален размер от 430 лева, а сумата за работно облекло на непедагогическите кадри се увеличава на 300 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наесен пък пак ще ревнат милиционерите,после чиновниците,после библиотекарките,после от радио и телевизии,после военните,,после дупегатите..и т.н.!И всичката тая пааплач плюс 3 милиона неработещи братя "роми" трябва да я хранят 300 хиляди реално произвеждащи нещо!
8
4
 
36
 
! Отговори
A1 преди 5 години
За малко да достигне заплатата на касиерка със средно образование в Лидл.
7
12
 
25
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Учителите трябва да бъдат приравнени с депутатите. Най ниската заплата , две средни работни заплати. Автоматично да се вдигат. Що само за депутате да може , а за учителите не. Гарантирам поразителен ефект.
6
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роби на труда ,тогава очаквайте още увелиение на данъци,такси,токове,води,въздух,белети,глоби,застраховки и още куп кранчета от които се точат готови пари от овченаселението!Просто всичко е една безизходна спирала
5
3
 
43
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
920 бруто е равно на 700 лева нето.
4
6
 
22
 
! Отговори
da da преди 5 години
Пак като миналата година дето лъгаха за 15-сте процента.Ясна е работата.Отначало бяха септември и януари, после се указа , че не било януари ами било само септември 15 процента.Ясно Ясно. Разбрахме.
3
3
 
35
 
! Отговори
маке преди 5 години
по 2500 начално независимо кво бачкаш си е подигравка
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че то разликата между "началото" от 920 лв за учител и края от 1140 лв за дирекстор е кой знае каква
1
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на управляващите. Обещаха и изпълняват.